Czechy, České Budějovice, Česká 7, Minipivovar Beeranek/Pub Singer

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

Czechy, České Budějovice, Česká 7, Minipivovar Beeranek/Pub Singer

Pierwszy browarek na budějovickiej starówce, w odległości 300 m od Krajinské 27 http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=110147 . Powstał prawie pół roku wcześniej w pomieszczeniu przy pubie Singer a pierwsze piwo stoczono w styczniu 2014 r. Okrągłe kadzie fermentacyjne i tanki leżakowe można podziwiać przez okno wprost z ulicy, warzelnia jest w pubie na końcu baru.
    W pubie klimat jest bardzo przyjemny w stylu lat 70-80. Panuje półmrok, tamte lata przypominają stare radia i gramofony, rolę stołów pełnią maszyny do szycia firmy Singer, znalazło się też miejsce na stół z piłkarzykami. Oczywiście, jak to na całej tutejszej starówce, pomieszczenie jest sklepione krzyżowymi łukami (co jeszcze przydaje uroku), pomalowane tak jak i bar w jasnożółte ciapki. Atmosfera bardzo fajna, klientela w większości młodzieżowa, leci stary dobry rock sprzed 20-30 lat. Na szczęście się tu nie pali, w przeciwległym końcu pubu niż warzelnia jest osobna malutka salka przeznaczona na palarnię. Palić można też na zewnątrz w wąskim podwórzu gdzie są stojące miejsca przy wysokich, okrągłych stolikach.
    Z miejscowych piw na codzień leje się 3 rodzaje:
    - Beeranek 11° světlý ležák http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=110195
    - Beeranek 11° polotmavý ležák
    - Beeranek 13° speciál
    W czasie naszej wizyty 23.09.14 były dostępne 2 pierwsze.

Liczyłem na spłukanie gardła po bardzo kiepskich produktach browarku Kněžínek, jednak już po jasnej 11° wiedziałem, że polotmavé sobie odpuszczę. Utwierdziłem się w swojej decyzji gdy dowiedziałem się, że i tu i w Kněžínku warzy ten sam sládek.
    Na szczęście nie są to jedyne piwa tu čepovane. Nikogo z forumowiczów nie zainteresuje Budvar i Plzeň ale były też Svijany, a najciekawsza była jasna 11° z browarku Žumberk.

Można kupić Beerankowe szkło firmowe - kufle 0,5 l kosztują 120 kč, szklanki 0,3 i 0,5 l odpowiednio 80 i 100 kč. Podkładki dostaniemy za darmo. Nie pytałem o piwa w PET ale też nie zauważyłem wystawionych takowych w lodówkach.

W pubie nie ma jedzenia, jedynie suche przekąski typu brambůrký, tyčinki.
    Czynne: pon. - pt. 17-1, sob. - nd. 19-1, lecz w rzeczywistości dużo dłużej.

Nad pubem znajduje się hostel Singer, nocleg kosztuje 300-400 kč os/noc w zależności od wielkości pokoju.

Fotki w galerii:

• pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1579

Odwiedziliśmy Beeeeeeeranka 20 lipca.
    Oferta nie zmieniła się. Były dostępne wszystkie trzy, opisane przez Dadka piwa.
    To miejsce to wielka imprezownia. Po godzinie 21 nie można było nawet się przecisnąć przez dziki tłum nastolatków i nastolatek.
    Niestety nie było już firmowych podkładek.

Comment

• heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1907

Pub odwiedziliśmy w ten piątek. Po przekroczeniu progu lokalu nasze nozdrza zaatakował straszny smród przepoconych skarpet.
      Myślę że ów zapach wydalały z siebie stare, tapicerowane fotele i kanapy. Jako, że byliśmy pierwszymi klientami do degustacji wybraliśmy stolik z twardymi drewnianymi stołkami.

Oferta piwna składała się z trzech piw:

-Jasnej 11-ki
      -Polotmavej 11-ki
      -Diablo Negro 13-ka.

Próbowałem dwóch pierwszych piw ( za dwa małe zapłaciłem 50Kc ). Jedne z najgorszych piw jakie piłem w życiu!!
      O dziwo jasną 11-kę barman zachwalał jako najlepsze piwo i podobno było świeże. Fakt, było lepsze od polotmavego.
      Dziwne te piwa. Bardzo mocno zgazowane, coś jak szampan. Ciemną 13-kę odpuściłem sobie.
      Obecnie przez szybę możemy zobaczyć tylko tanki. Wielka reklama w formie naklejki skutecznie zasłania widok na spilkę. Dziwnie wyglądała warzelnia z poobwieszanymi na niej firmowymi koszulkami browaru. Wyglądało to jakby tego sprzętu nikt dawno nie używał. Nie podobało nam się w tym lokalu.
      Godziny otwarcia pubu uległy zmianie:

Poniedziałek -piątek od 15 do 01.
      Sobota - niedziela od 17 do 01.

Parę fotek w galerii:

Comment

Przetwarzanie...
      X