Z dworca ČD do browarku dojdziemy w około 10 minut kierując się do centrum. Umieszczono go w restauracji hotelu Bobík. Przed rokiem ukończono generalny remont budynku, znacznie podnosząc standard (pokój 2-osobowy kosztuje 1000 kč). Pomimo tego, jednak nie da się ukryć jego socjalistycznego rodowodu, raczej wciąż szpeci swą bryłą główny plac miasteczka przesłaniając zabytkowy kościół i kamienice.
Urządzenia browaru zajmują lewą stronę sali restauracyjnej zaraz przy wejściu. Piękna, 250 litrowa warzelnia błyszczy miedzią, za nią znajdują się zbiornik wody lodowej i sanitacyjny. Obok warzelni, za szybą, umieszczono dwie okrągłe 500 litrowe kadzie fermentacyjne. Za nimi, w następnym pomieszczeniu za drzwiami, jest leżakownia - 5 tanków o pojemności 500 l. Sprzęt pochodzi z firmy Nerez Blučina.
Wystrój restauracji to również nawiązanie do socrealizmu. Marmurowa podłoga, białe wygodne, miękkie krzesła, bordowe obrusy na czarnych stołach, nad którymi wiszą srebrzysto-kryształowe lampiony. Sufit i ściany białe z wyjątkiem przyległej do baru - ta jest żółta a wisi na niej kubistyczny obraz. W sumie jest przyjemnie
Pierwszą warkę piwa uwarzono 1.08.2013 w czasie uroczystego otwarcia hotelu po remoncie. Od początku warzy się tu 2 rodzaje piw i takie też były dostępne 22.09.14 w czasie naszej wizyty.
- Volarské světlé 11° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=110205
- Volarské tmavé 13° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=110206
Można poprosić o nalanie piw do butelek PET, wtedy na życzenie dostaniemy też etykiety. Niestety, jeszcze nie dorobiono się firmowego szkła i podkładek - piwo podają w gołych kuflach na ceramicznych podstawkach.
Jedzenie w dużym wyborze i niedrogie. Już za 80 kč można zjeść dania z denní menu (aż 5 zestawów do wyboru!). Poza tym w karcie dużo różnorodnych dań na zamówienie w cenach 150-275 kč (najdroższa oczywiście wołowina). Są też niedrogie (do 100 kč) propozycje dań dla wegetarian, w tym 3 pozycje zawierające w swym składzie konopie w różnej postaci.
Restauracja czynna: pon.-czw. 10-22, pt. 10-23, sob. 11-23, niedz. 11-22.
Fotki w galerii:
Urządzenia browaru zajmują lewą stronę sali restauracyjnej zaraz przy wejściu. Piękna, 250 litrowa warzelnia błyszczy miedzią, za nią znajdują się zbiornik wody lodowej i sanitacyjny. Obok warzelni, za szybą, umieszczono dwie okrągłe 500 litrowe kadzie fermentacyjne. Za nimi, w następnym pomieszczeniu za drzwiami, jest leżakownia - 5 tanków o pojemności 500 l. Sprzęt pochodzi z firmy Nerez Blučina.
Wystrój restauracji to również nawiązanie do socrealizmu. Marmurowa podłoga, białe wygodne, miękkie krzesła, bordowe obrusy na czarnych stołach, nad którymi wiszą srebrzysto-kryształowe lampiony. Sufit i ściany białe z wyjątkiem przyległej do baru - ta jest żółta a wisi na niej kubistyczny obraz. W sumie jest przyjemnie
Pierwszą warkę piwa uwarzono 1.08.2013 w czasie uroczystego otwarcia hotelu po remoncie. Od początku warzy się tu 2 rodzaje piw i takie też były dostępne 22.09.14 w czasie naszej wizyty.
- Volarské světlé 11° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=110205
- Volarské tmavé 13° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=110206
Można poprosić o nalanie piw do butelek PET, wtedy na życzenie dostaniemy też etykiety. Niestety, jeszcze nie dorobiono się firmowego szkła i podkładek - piwo podają w gołych kuflach na ceramicznych podstawkach.
Jedzenie w dużym wyborze i niedrogie. Już za 80 kč można zjeść dania z denní menu (aż 5 zestawów do wyboru!). Poza tym w karcie dużo różnorodnych dań na zamówienie w cenach 150-275 kč (najdroższa oczywiście wołowina). Są też niedrogie (do 100 kč) propozycje dań dla wegetarian, w tym 3 pozycje zawierające w swym składzie konopie w różnej postaci.
Restauracja czynna: pon.-czw. 10-22, pt. 10-23, sob. 11-23, niedz. 11-22.
Fotki w galerii:
Comment