Otwarty 12.09.14 browar w Sušicach znajduje się w jednym z domów szeregowej zabudowy bocznej ulicy za mostem na Otavé, około 5 minut od rynku. Tu z dworca droga jest prosta - cały czas ulicą Nádražní, jednak to odległość ponad 2 km. Można skorzystać z autobusu (4 przystanki), który odjeżdża po przyjeździe każdego pociągu.
Wchodząc w bramę budynku, po prawej stronie jest główna sala restauracyjna. Zaraz za drzwiami drewniany bar, a za nim 1000 litrowa miedziana warzelnia. Wystrój sali dość surowy ale klimatyczny. Ściany bądź to z czerwonej cegły, bądź szare, na nich pochylone podłużne lustra, a nad nimi we wnękach poustawiane stare butelki od piwa. Sufit z szaro-białych nieheblowanych desek podtrzymują grube belki z jasnego drewna. Pośrodku ceglany kominek, stoły z jasnego drewna, dookoła pod ścianami ława z wąskich desek. Oświetlenie stanowią wiszące nad stołami miedziane lampy w kształcie zwieńczeń kadzi warzelnych.
Druga sala znajduje się po przeciwnej stronie bramy przed kuchnią i jest przeznaczona dla palaczy. Wygląda zupełnie inaczej przypominając piwnicę - ściany są kamienne a strop łukowy.
Po przejściu bramy wychodzimy do niedużego ogródka z kilkoma stolikami, jednak jest on bez obsługi - piwa i jedzenie trzeba przynieść sobie samemu.
Także tu (w pomieszczeniu po lewej stronie) mieści się reszta urządzeń browaru. Można je obejrzeć w dni powszednie gdy obecny jest sládek.
Jak na razie dostępne są 3 piwa:
- Sušičák světlé vyčepní 10° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=110443
- Nuželický ležák 12° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=110444
- Sušičák polotmavé 12° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=110445
Podawane są w solidnych firmowych kuflach z ciekawym logo. Są ich 4 rodzaje, można je kupić za bardzo przyzwoitą cenę 60 kč. Nie ma na razie papierowych podkładek, zastępują je porcelanowe podstawki ale bezimienne.
Jeśli mamy swój PET to piwo na wynos naleją nam na barze.
Jadłospis zawiera około 10 dań głównych w cenach 100-195 kč, porcje są obfite i ładnie podane. Są też typowe czeskie zakąski (40-50 kč), zupa 35 kč.
Miejsce bardzo przyjemne, piwa dobre, obsługa miła i szybka. Duża frekwencja świadczy, że miejscowi polubili swój browarek. A byliśmy tam 19.10.14 czyli 5 tygodni po otwarciu.
Czynne: pon.-czw. 10-22, pt. i sob. 10-23, nd. 10-21.
Fotki w galerii:
Wchodząc w bramę budynku, po prawej stronie jest główna sala restauracyjna. Zaraz za drzwiami drewniany bar, a za nim 1000 litrowa miedziana warzelnia. Wystrój sali dość surowy ale klimatyczny. Ściany bądź to z czerwonej cegły, bądź szare, na nich pochylone podłużne lustra, a nad nimi we wnękach poustawiane stare butelki od piwa. Sufit z szaro-białych nieheblowanych desek podtrzymują grube belki z jasnego drewna. Pośrodku ceglany kominek, stoły z jasnego drewna, dookoła pod ścianami ława z wąskich desek. Oświetlenie stanowią wiszące nad stołami miedziane lampy w kształcie zwieńczeń kadzi warzelnych.
Druga sala znajduje się po przeciwnej stronie bramy przed kuchnią i jest przeznaczona dla palaczy. Wygląda zupełnie inaczej przypominając piwnicę - ściany są kamienne a strop łukowy.
Po przejściu bramy wychodzimy do niedużego ogródka z kilkoma stolikami, jednak jest on bez obsługi - piwa i jedzenie trzeba przynieść sobie samemu.
Także tu (w pomieszczeniu po lewej stronie) mieści się reszta urządzeń browaru. Można je obejrzeć w dni powszednie gdy obecny jest sládek.
Jak na razie dostępne są 3 piwa:
- Sušičák světlé vyčepní 10° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=110443
- Nuželický ležák 12° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=110444
- Sušičák polotmavé 12° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=110445
Podawane są w solidnych firmowych kuflach z ciekawym logo. Są ich 4 rodzaje, można je kupić za bardzo przyzwoitą cenę 60 kč. Nie ma na razie papierowych podkładek, zastępują je porcelanowe podstawki ale bezimienne.
Jeśli mamy swój PET to piwo na wynos naleją nam na barze.
Jadłospis zawiera około 10 dań głównych w cenach 100-195 kč, porcje są obfite i ładnie podane. Są też typowe czeskie zakąski (40-50 kč), zupa 35 kč.
Miejsce bardzo przyjemne, piwa dobre, obsługa miła i szybka. Duża frekwencja świadczy, że miejscowi polubili swój browarek. A byliśmy tam 19.10.14 czyli 5 tygodni po otwarciu.
Czynne: pon.-czw. 10-22, pt. i sob. 10-23, nd. 10-21.
Fotki w galerii:
Comment