Držovice to wieś tuż obok Prostějova. 1200 m od granicy miasta, przy szosie do Olomouca, w restauracji znajdującego się tu pensjonatu w lipcu 2014 r. otwarto minibrowar. Mieści się on w parterowej przybudówce pomiędzy dwoma dużymi budynkami pensjonatu w jednej z sal restauracyjnych. Można do niej wejść bezpośrednio z obszernego ogródka letniego z wielką drewnianą altaną. Zaraz po prawej stronie od wejścia umieszczono warzelnię o dwóch miedzianych kadziach, w głębi za nimi jest też trzecia z blachy kwasoodpornej w srebrnym kolorze. Obok warzelni jest bar, a tuż za nim w przeszklonym pomieszczeniu 3 tankofermentory oraz duży (10 hl?) otwarty zbiornik. I tu powstają pytania co do technologii produkcji piwa. Razem z Borisem(cz) zastanawialiśmy się do czego służy trzecia kadź przy warzelni, czyżby warzono w dwóch miedzianych a ta była cedzącą? Czy duży zbiornik w chłodni jest otwartą kadzią fermentacyjną (był za wysoki by do niego zajrzeć), a tankofermentory służą tylko do leżakowania piwa? Czy może stosuje się obie metody? Niestety, w dniu naszej wizyty 12.12.2014 sládek był nieobecny, a kelnerki w ogóle nie miały pojęcia o czym mówimy.
Zajęliśmy więc miejsca w sali z browarem (oprócz tej sali są jeszcze dwie - większa z osobnym barem i mniejsza) i przystąpiliśmy do kosztowania piw, których było 5 rodzajów:
- Císař 10° http://www.browar.biz/forum/showthre...38#post1222438
- Císař 11° http://www.browar.biz/forum/showthre...48#post1222448
- Císař 12° http://www.browar.biz/forum/showthre...51#post1222451
- Císař pšeničný 12° http://www.browar.biz/forum/showthre...56#post1222456
- Císař višňový speciál 10° (te piwo sobie odpuściliśmy)
Piwa generalnie dają radę, jedynie do treściwości można się trochę przyczepić.
Każde z nich było podane w innym szkle lecz niestety gołym, niefirmowym. Nie było też podkładek i to żadnych (nawet obcych) z czym jeszcze się w Czechach nie spotkałem. Nie mają też własnych PET-ów (można przynieść swój i naleją na barze), a co za tym idzie etykiet.
Jedzenia jest sporo, główne dania zaczynają się od gulaszu z knedlikami za 120 kč i nie przekraczają 150 kč. W jadłospisie również bogato dla bezmięsnych - cała strona takich dań w cenach do 100 kč, również sporo typowych czeskich zakąsek (32-65 kč). Do godziny 14 można skorzystać z denní menu - są do wyboru 3 zestawy (zupa+drugie) za 80-85 kč i ta opcja miała duże wzięcie wśród całych rodzin i grup panów w roboczych strojach.
Miejsce przyjemne, w lecie wielki ogródek z placem zabaw dla dzieci pewnie przeżywa oblężenie. Ważne, że można tu też niedrogo zanocować (250 kč od osoby) i zrobić sobie bazę wypadową do pobliskich browarków których już w samym Prostějové jest 3.
Fotki w galerii:
Zajęliśmy więc miejsca w sali z browarem (oprócz tej sali są jeszcze dwie - większa z osobnym barem i mniejsza) i przystąpiliśmy do kosztowania piw, których było 5 rodzajów:
- Císař 10° http://www.browar.biz/forum/showthre...38#post1222438
- Císař 11° http://www.browar.biz/forum/showthre...48#post1222448
- Císař 12° http://www.browar.biz/forum/showthre...51#post1222451
- Císař pšeničný 12° http://www.browar.biz/forum/showthre...56#post1222456
- Císař višňový speciál 10° (te piwo sobie odpuściliśmy)
Piwa generalnie dają radę, jedynie do treściwości można się trochę przyczepić.
Każde z nich było podane w innym szkle lecz niestety gołym, niefirmowym. Nie było też podkładek i to żadnych (nawet obcych) z czym jeszcze się w Czechach nie spotkałem. Nie mają też własnych PET-ów (można przynieść swój i naleją na barze), a co za tym idzie etykiet.
Jedzenia jest sporo, główne dania zaczynają się od gulaszu z knedlikami za 120 kč i nie przekraczają 150 kč. W jadłospisie również bogato dla bezmięsnych - cała strona takich dań w cenach do 100 kč, również sporo typowych czeskich zakąsek (32-65 kč). Do godziny 14 można skorzystać z denní menu - są do wyboru 3 zestawy (zupa+drugie) za 80-85 kč i ta opcja miała duże wzięcie wśród całych rodzin i grup panów w roboczych strojach.
Miejsce przyjemne, w lecie wielki ogródek z placem zabaw dla dzieci pewnie przeżywa oblężenie. Ważne, że można tu też niedrogo zanocować (250 kč od osoby) i zrobić sobie bazę wypadową do pobliskich browarków których już w samym Prostějové jest 3.
Fotki w galerii:
Comment