Browarek Trubadúr szczyci się mianem najmniejszego w Republice Czeskiej. Znajduje się w jednorodzinnym domu około 120 m od przystanku kolejowego Troubelice zastávka. Zajmuje piwnicę o powierzchni 5m2, a jego warzelnia ma pojemność 100 l
.
Jak to zazwyczaj bywa, pan sládek František Hájek (mieszkający tu z rodziną), od kilku warzył piwo dla siebie i najbliższych znajomych jako piwowar domowy. A że bardzo wszystkim smakowało nie mógł się opędzić od spragnionych
. Postanowił więc zdobyć wszelkie pozwolenia i zarejestrować działalność w Urzędzie celnym by móc warzyć w większej skali i komercyjnie. Wyliczył jaka ma być ta "większa skala", która spełnia wymagania urzędników w stosunku do posiadanej powierzchni, i tak oto mamy najmniejszy browar
.
Urządzenia są własnego pomysłu i wykonania z ogólnie dostępnych części i pojemników z materiałów nadających się do środków spożywczych. Okrągła kadź zacierna (100 l) jest z blachy kwasoodpornej. Kadź filtracyjna jest kwadratowa z płyt z tworzywa sztucznego.
Czasem pan sládek używa jeszcze 25 l kociołka jako dekokcyjnego w przypadku małych warek warzonych tym sposobem.
Spilka to dwa 70 litrowe gary, które na czas fermentacji piwa (około 7-8 dni) umieszczone są w specjalnych lodówkach otwieranych od góry.
Dojrzewanie i leżakowanie piwa (około 5 tygodni) odbywa się głównie w ręcznie napełnianych butelkach z krachlą, rzadziej w 15 litrowych beczkach. Jako leżakownia służy stylowy, drewniany baraczek obok domu, gdzie znajdują się lodówki mieszczące 5 skrzynek po 20 butelek.
W browarku nie ma żadnej pompy, wszelkie operacje przetaczania odbywają się metodą grawitacyjną.
Pan sládek bardzo dba o ekologię, nie wyobraża sobie używania PET-ów. Nawet etykiety są ze zwykłego papieru w formie zawieszek na szyjkę butelki, a dzięki laminacji (tak jak butelki) są one zwrotne
. Do mycia butelek (20 sztuk naraz) używa myjki własnego wyrobu (jak zaznaczył z pomocą sąsiada).
Jako, że jedna warka to max 100 l, piwa nie ma w ciągłej sprzedaży a trzeba je zamówić najlepiej na 1,5- 2 miesiące wcześniej. Wykupując całą warkę (a tak najczęściej się dzieje) można zażyczyć sobie rodzaj piwa (jasne, półciemne, ciemne) i jego moc (11 - 15°Blg).
Umawiając się z panem sládkiem na zwiedzanie do końca nie byłem pewien czy kupię jakieś piwa, lecz po kilku minutach rozmowy stwierdził, że uszczupli zamówioną partię Sváteční 14° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=111327 bo było by mu przykro gdybym odjechał nie próbując
. Piwo było pyszne a pan sládek był tak miły, że uszczuplił zamówienie o drugą butelkę nalewając mi "na drogę" do firmowego kufla za który policzył tylko 50 kč
.
W czasie prawie dwugodzinnej wizyty przekonałem się, że pan František to prawdziwy pasjonat piwa, o którym mówi i pieści jak swoje dziecko
. Ma wielką radość, że może dostarczyć swoim odbiorcom produkt całkowicie naturalny, żywy, pełen wartościowych dla organizmu składników i to właściwie "po kosztach". Pan sládek mówi, że nie nigdy nie miał na myśli zysku, po prostu lubi jak ludzie są zadowoleni
. Wierzy, że to zadowolenie przeniesie się na ich codzienne postrzeganie świata, że nie będą jeść sztucznego jedzenia, pić koncernówek, dostrzegą otaczające ich piękno i po prostu będą w pełni żyć nie zabijając się o każdy grosz. Byłem pod wrażeniem - rzadko ma się obecnie do czynienia z takim człowiekiem.
Fotki w galerii:
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Jak to zazwyczaj bywa, pan sládek František Hájek (mieszkający tu z rodziną), od kilku warzył piwo dla siebie i najbliższych znajomych jako piwowar domowy. A że bardzo wszystkim smakowało nie mógł się opędzić od spragnionych
![Morda](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/biggrin.gif)
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Urządzenia są własnego pomysłu i wykonania z ogólnie dostępnych części i pojemników z materiałów nadających się do środków spożywczych. Okrągła kadź zacierna (100 l) jest z blachy kwasoodpornej. Kadź filtracyjna jest kwadratowa z płyt z tworzywa sztucznego.
Czasem pan sládek używa jeszcze 25 l kociołka jako dekokcyjnego w przypadku małych warek warzonych tym sposobem.
Spilka to dwa 70 litrowe gary, które na czas fermentacji piwa (około 7-8 dni) umieszczone są w specjalnych lodówkach otwieranych od góry.
Dojrzewanie i leżakowanie piwa (około 5 tygodni) odbywa się głównie w ręcznie napełnianych butelkach z krachlą, rzadziej w 15 litrowych beczkach. Jako leżakownia służy stylowy, drewniany baraczek obok domu, gdzie znajdują się lodówki mieszczące 5 skrzynek po 20 butelek.
W browarku nie ma żadnej pompy, wszelkie operacje przetaczania odbywają się metodą grawitacyjną.
Pan sládek bardzo dba o ekologię, nie wyobraża sobie używania PET-ów. Nawet etykiety są ze zwykłego papieru w formie zawieszek na szyjkę butelki, a dzięki laminacji (tak jak butelki) są one zwrotne
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Jako, że jedna warka to max 100 l, piwa nie ma w ciągłej sprzedaży a trzeba je zamówić najlepiej na 1,5- 2 miesiące wcześniej. Wykupując całą warkę (a tak najczęściej się dzieje) można zażyczyć sobie rodzaj piwa (jasne, półciemne, ciemne) i jego moc (11 - 15°Blg).
Umawiając się z panem sládkiem na zwiedzanie do końca nie byłem pewien czy kupię jakieś piwa, lecz po kilku minutach rozmowy stwierdził, że uszczupli zamówioną partię Sváteční 14° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=111327 bo było by mu przykro gdybym odjechał nie próbując
![Jęzor](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/tongue.gif)
![Jęzor](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/tongue.gif)
W czasie prawie dwugodzinnej wizyty przekonałem się, że pan František to prawdziwy pasjonat piwa, o którym mówi i pieści jak swoje dziecko
![Oczko](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/wink.gif)
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Fotki w galerii:
Comment