Czechy, Praha 9 - Libeň, Nad Kolčavkou 907/8, Pivovar Kolčavka

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4776

Czechy, Praha 9 - Libeň, Nad Kolčavkou 907/8, Pivovar Kolčavka

Kolejny praski browarek otworzył swoje podwoje w końcu października na pograniczu dzielnic Libeň i Vysočany. Mieści się trochę na uboczu w starej kamienicy przy ślepej uliczce, nad rzeczką o nazwie Rokytka, w cieniu wysokich wiaduktów kolejowych.
    Do restauracji wchodzi się z bramy, wystrój to tradycyjna praska piwiarnia czyli prostota ale i klimat. Jest kominek zamontowany w starym piecu, na nim stare piwne butelki. Pod jasnobeżowymi i białymi ścianami wyłożonymi ciemną boazerią długie ławy, stoły krzesła z czarnego drewna, takiż też bar ze złotą pipą o 7 kranach. Na ścianach widoki tego miejsca i okolicy z końcówki 19 wieku i do połowy 20. Miejsca jest dość sporo, wnętrze jest jednoprzestrzenne ze zwężeniem przy barze.
    Zaraz przy wejściu do restauracji umieszczono 500 litrową warzelnię, reszta urządzeń mieści w pomieszczeniu po drugiej stronie bramy. Jest to 7 tankofermentorów po 1000 l, 2 tanki leżakowe po 500 l i jedna kadź fermentacyjna. Fermentację otwartą generalnie stosuje się dla piw górnej fermentacji. Całość sprzętu dostarczyła dobrze znana firma DESTILA z Brna a zdolność produkcyjna browaru wynosi około 1300 hl rocznie.
    W stałym asortymencie jest 5 rodzajów piwa:

- Kolčavka 11° ležácká světlá http://www.browar.biz/forum/showpost...69&postcount=2
    - Kolčavka 12° libeňský světlý ležák http://www.browar.biz/forum/showpost...80&postcount=2
    - Kolčavka 12° pšeničné (akurat zabrakło)
    - Kolčavka 13° černá http://www.browar.biz/forum/showpost...75&postcount=2
    - Czech IPA 15° http://www.browar.biz/forum/showpost...87&postcount=2

W czasie naszych wizyt 2-3.01.2015 była też dostępna
    - Kolčavka nakouřená 13° vánoční speciál http://www.browar.biz/forum/showthre...03#post1226503

Oczywiście planowane są kolejne piwa specjalne, prawdopodobnie w lutym będzie to ciemna pszenica a w marcu czerwony lager 14°.

Obecnie nie nalewa się piw na wynos (chyba że ktoś przyniesie swój PET), natomiast do każdego z podstawowych jest dedykowana osobna podkładka. Nie ma ich na stołach, można je kupić po 5 kč, kelner przy pierwszym piwie przynosi tylko jedną. Szkło firmowe jest w 4 rodzajach ale w jednej cenie - 60 kč.
    Odwiedzaliśmy browarek w okolicach godz. 13, na stołach była kartka z menu na dany dzień (obowiązuje też w weekendy). Zawiera zestaw zupa+drugie (94 kč), dwie zupy (27-35), 3 dania (82- 109), oraz 2 dania na zamówienie z oczekiwaniem około 15 min. (w tym jedno bezmięsne). Nie zauważyłem by było jakieś osobne menu.
    Restauracja jest czynna codziennie w godzinach 11-23, lecz jeśli ktoś chce popiwkować trochę dłużej, może zejść do piwnicy (Hudební klub) gdzie wybór piw jest ten sam, a otwarte do 24. Piwnica jest zupełnie inna niż restauracja na górze ale bardzo klimatyczna i stylowa. Oprócz baru są 3 salki, oczywiście króluje czerwona cegła, pali się kominek, w półmroku na ścianach można podziwiać malowane na płótnie obrazy jak z horrorów nawiązujące do praskich legend, we wnękach stoją stare radia i zegary. Jest też mała scena ze sprzętem muzycznym, jako że to klub muzyczny odbywają się też występy. Poza tym z głośników leci klasyka rocka i metalu z lat 80-90.

Piwa bardzo dobre, miejsce bardzo przyjemne, tak na górze jak i na dole warte odwiedzenia.

Fotki w galerii:

• jacekwerner
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 2859

„Kolczatkę” ( nie mogłem się powstrzymać przed przekręceniem tej nazwy ) odwiedziliśmy w sobotę, 21 marca. Po wyjściu z metra na stacji Palmovka udaliśmy się spacerkiem
    ( nieco ponad 10 min. ) w stronę browaru – Wujek Gugiel poprowadził bezbłędnie.
    Z uwagi na dość ciepły, słoneczny dzień zrezygnowaliśmy z miejsc w środku lokalu i usadowiliśmy się przy jednym ze stołów ustawionych na chodniku przy ścianie kamienicy
    w której mieści się browar. Obsługa jedynie w środku, ale cóz to za problem przynieść sobie piwo do stolika ?
    Oprócz wspomnianych przez dadka : jasnej jedenastki i dwunastki, ciemnej trzynastki i Czech IPA dostępny był również Märzen 14o ( 0,4l - 41 Kč ). Piwa okazały się bardzo smaczne, a na szczególną uwagę zasługiwała niewątpliwie jedenastka – absolutna czeska klasyka o zadziwiająco pełnym ( jak na ten typ ) smaku.
    Leniwe sobotnie popołudnie, cisza przerywana jedynie odgłosami przejeżdżającego po pobliskiej estakadzie pociągu (ruchliwa ulica Čuprova oddzielona jest skutecznie ekranami)
    i wyśmienite piwo – sprawia, że nagle z pełnego zgiełku i turystów centrum znajdujemy się zupełnie w innym, lepszym świecie.
    Szczerze polecam – tu naprawdę można odpocząć
    Ochotnicza Straż Piwna
    BAZA = 7446

Comment

• olie
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2011.06
      • 777

Ja odwiedziłem Kolčavkę wieczorem 22 marca. Miejsce sympatyczne, ale nie mogę się przyłączyć do zachwytu na temat piw. Próbowałem dwóch: 11° była w porządku, chociaż do jedenastek z Vinohradskiego albo Hostivaru jej trochę brakuje; IPA w ogóle mi nie podeszło - jak dla mnie nie spełnia założeń stylu (słodkie!), a chociażby Karel z Nomada udowodnił, że da się zrobić dobre ČIPA.

Comment

• jacekwerner
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 2859

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olie
        Ja odwiedziłem Kolčavkę wieczorem 22 marca. Miejsce sympatyczne, ale nie mogę się przyłączyć do zachwytu na temat piw. Próbowałem dwóch: 11° była w porządku, chociaż do jedenastek z Vinohradskiego albo Hostivaru jej trochę brakuje; IPA w ogóle mi nie podeszło - jak dla mnie nie spełnia założeń stylu (słodkie!), a chociażby Karel z Nomada udowodnił, że da się zrobić dobre ČIPA.
        Tak to już jest, że o gustach się nie dyskutuje. Nam smakowało - Tobie nie podeszło.
        Co do Karela - pierwsze warki były rewelacyjne ( 2012 ) - a potem to już różnie bywało. Ostatnio pity w Varnsdorfie ( 2014 ) warzony już zdaje się w Decinie - zupełnie nie zachwycił.
        Ochotnicza Straż Piwna
        BAZA = 7446

Comment

• olie
          • 2011.06
          • 777

Pisałem właśnie o tych dobrych z przełomu 2012/13 (zwłaszcza jedna warka powalała), potem już było gorzej, a z nowego browaru nawet nie próbowałem. W każdym razie chodziło mi o to, że nawet używając tylko czeskiego chmielu da się osiągnąć odpowiedni aromat i goryczkę, tu mi tego zabrakło, ale jak będzie okazja to dam im jeszcze jedną szansę.

Comment

• Jimmy_jb
            • 2005.11
            • 911

Lokal położony kilkanaście minut spacerkiem od metra. Jest ogródek. Bitter, Ipa i Tmave bardzo dobre, jasne poprawne. Jedzenie jakieś jest ale nie próbowałem. Mimo "pomyłki" przy rachunku zdecydowanie polecam, fajne miejsce.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• pebejot
              Major Piwnych Rewolucji
              🍺
              • 2010.01
              • 1605

Odwiedziliśmy ten fantastyczny minibrowar w połowie stycznia. Nie spodziewaliśmy się, że czeka nas aż tak obfita piwna uczta
              Na kranach było aż 9 warzonych na miejscu piw:

- Kolčavka 11° světlá - 23 / 25 kč
              - Kolčavka 12° hořka - 29 / 46 kč
              - Kolčavka Stout 21° - 48 kč za 0,3l.
              - Czech IPA 15° - 33 / 53 kč
              - Kolčavka Ale 13° - 31 / 52 kč
              - Kolčavka Ginger 14° - 32 / 50 kč
              - Kolčavka Ježíšek 13° - 38 kč za 0,3l.
              - Kolčavka nakouřená 13° - 35 / 58 kč
              - Kolčavka Datel 11° - 26 / 39 kč.

Spróbowałem wszystkich, idąc na kompromis z samym sobą i obalałem małe kufelki. Praktycznie każde dostarczyło różnorakich doznań.
              Jasna jedenastka była doskonała, Stout okazał się RIS-em, natomiast Ale i Ipa były ochydne i w ogóle odbiegające od stylu.
              Na pochwałę zasługuje Ježíšek, który podobnie jak Stout był podany w TeKu. Wędzona Kolčavka nakouřená była dobrą odmianą smaku, a degustację zakończyłem piwem Datel z daktylami.

Jest firmowe szkło, lecz w ograniczonym zakresie. Większość piw podanych było w czystych kuflach. Firmowe podkładki leżą na stołach.
              Cała gama piw dostępna jest na wynos w półtoralitrowych PET-kach z etykietami.

Zdjęcia:

Comment

• heckler
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2012.09
                • 1995

Moja druga wizyta w tym lokalu miała miejsce w ten poniedziałek. Chciałem połączyć wizytę w Kolcavce z odwiedzeniem siedziby browaru Trilobit, a że w okolicy Kocavki są darmowe miejsca parkingowe wybór był oczywisty. Niestety jako kierowca skazany byłem tylko na obiad i Kofolę , natomiast ofertą piwną musiałem zadowolić się kupując pet-y.
                A było czym się zadowolić! Oferta piwa na wynos wyglądała pokaźnie i liczyła, aż dziesięć rodzajów, natomiast lanych piw było ,tylko, osiem:

-Svetla 11-ka 35/23 Kc.
                -Datel 11-ka 39/26 Kc.
                -Zazvor 14-ka 50/32 Kc.
                -Summer Ale 14-ka 53/31 Kc.
                -Svetla 12-ka 39/26 Kc.
                -Rokytnik 13-ka 55/33 Kc.
                -IPA 15-ka 53/33 Kc.
                -Horka 12-ka 46/39 Kc.

Obiad nam smakował, dzięki uprzejmości kelnera tym razem browarek zobaczyłem, a obładowany zakupioną i zapakowaną w reklamówki baterią 1.5 l. pet-ków ledwo dotarłem do auta .

Comment

• Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4507

Kiedyś zakupiłem PETki z tego browaru w Kielcach. Piwo było wyśmienite.

Comment

• heckler
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2012.09
                    • 1995

Zobaczymy jak będzie dalej, bo na razie wypiłem tylko cztery i najlepiej smakowała mi svetla 11-ka, oraz horka 12-ka, natomiast pszenica (zakupiona przez przypadek) była bardzoooo wodnista.

Comment

• darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12755

Ten datel (daktyl) i zazvor (imbir) czy inny rokitnik wydają się mniej ciekawe niż te pety

Comment

• heckler
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2012.09
                        • 1995

Cieszę się, że w plastiku trafiło mi się tylko jedno owocowe (bodajże boruvka), a w zamian mam viden, tmave, apę i svetle, więc jest ok .

Comment

• karol1000
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.09
                          • 1823

To ja dla odmiany napisze ze bylem tam latem (juz chyba 3 raz) i piwa byly tagiczne. Wszystkie i lezaki i ejle. Jedzenie burger fatalne a obsluga niemila. Dwoch piw nawet nie dopilem co zadko sie zdarza. Widocznie maja lepsze i gorsze miesiace
                          LP

Comment

• heckler
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2012.09
                            • 1995

Nie strasz . Jeszcze pięć butelek mi zostało.

Comment

• heckler
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2012.09
                              • 1995

Pozostaje mi tylko częściowo potwierdzić opinie karola. Dwa lezaki, horka i może viden polotmavy, te piwa były ok, natomiast cała reszta, czyli pszenica, jeżynowe, tmave i ipy były niesmaczne, a nawet tragiczne (pszenica, ipa). Kupa ,korunek,została zmarnowana .

Comment