Kolejny praski browarek otworzył swoje podwoje w końcu października na pograniczu dzielnic Libeň i Vysočany. Mieści się trochę na uboczu w starej kamienicy przy ślepej uliczce, nad rzeczką o nazwie Rokytka, w cieniu wysokich wiaduktów kolejowych.
Do restauracji wchodzi się z bramy, wystrój to tradycyjna praska piwiarnia czyli prostota ale i klimat. Jest kominek zamontowany w starym piecu, na nim stare piwne butelki. Pod jasnobeżowymi i białymi ścianami wyłożonymi ciemną boazerią długie ławy, stoły krzesła z czarnego drewna, takiż też bar ze złotą pipą o 7 kranach. Na ścianach widoki tego miejsca i okolicy z końcówki 19 wieku i do połowy 20. Miejsca jest dość sporo, wnętrze jest jednoprzestrzenne ze zwężeniem przy barze.
Zaraz przy wejściu do restauracji umieszczono 500 litrową warzelnię, reszta urządzeń mieści w pomieszczeniu po drugiej stronie bramy. Jest to 7 tankofermentorów po 1000 l, 2 tanki leżakowe po 500 l i jedna kadź fermentacyjna. Fermentację otwartą generalnie stosuje się dla piw górnej fermentacji. Całość sprzętu dostarczyła dobrze znana firma DESTILA z Brna a zdolność produkcyjna browaru wynosi około 1300 hl rocznie.
W stałym asortymencie jest 5 rodzajów piwa:
- Kolčavka 11° ležácká světlá http://www.browar.biz/forum/showpost...69&postcount=2
- Kolčavka 12° libeňský světlý ležák http://www.browar.biz/forum/showpost...80&postcount=2
- Kolčavka 12° pšeničné (akurat zabrakło)
- Kolčavka 13° černá http://www.browar.biz/forum/showpost...75&postcount=2
- Czech IPA 15° http://www.browar.biz/forum/showpost...87&postcount=2
W czasie naszych wizyt 2-3.01.2015 była też dostępna
- Kolčavka nakouřená 13° vánoční speciál http://www.browar.biz/forum/showthre...03#post1226503
Oczywiście planowane są kolejne piwa specjalne, prawdopodobnie w lutym będzie to ciemna pszenica a w marcu czerwony lager 14°.
Obecnie nie nalewa się piw na wynos (chyba że ktoś przyniesie swój PET), natomiast do każdego z podstawowych jest dedykowana osobna podkładka. Nie ma ich na stołach, można je kupić po 5 kč, kelner przy pierwszym piwie przynosi tylko jedną. Szkło firmowe jest w 4 rodzajach ale w jednej cenie - 60 kč.
Odwiedzaliśmy browarek w okolicach godz. 13, na stołach była kartka z menu na dany dzień (obowiązuje też w weekendy). Zawiera zestaw zupa+drugie (94 kč), dwie zupy (27-35), 3 dania (82- 109), oraz 2 dania na zamówienie z oczekiwaniem około 15 min. (w tym jedno bezmięsne). Nie zauważyłem by było jakieś osobne menu.
Restauracja jest czynna codziennie w godzinach 11-23, lecz jeśli ktoś chce popiwkować trochę dłużej, może zejść do piwnicy (Hudební klub) gdzie wybór piw jest ten sam, a otwarte do 24. Piwnica jest zupełnie inna niż restauracja na górze ale bardzo klimatyczna i stylowa. Oprócz baru są 3 salki, oczywiście króluje czerwona cegła, pali się kominek, w półmroku na ścianach można podziwiać malowane na płótnie obrazy jak z horrorów nawiązujące do praskich legend, we wnękach stoją stare radia i zegary. Jest też mała scena ze sprzętem muzycznym, jako że to klub muzyczny odbywają się też występy. Poza tym z głośników leci klasyka rocka i metalu z lat 80-90.
Piwa bardzo dobre, miejsce bardzo przyjemne, tak na górze jak i na dole warte odwiedzenia.
Fotki w galerii:
Do restauracji wchodzi się z bramy, wystrój to tradycyjna praska piwiarnia czyli prostota ale i klimat. Jest kominek zamontowany w starym piecu, na nim stare piwne butelki. Pod jasnobeżowymi i białymi ścianami wyłożonymi ciemną boazerią długie ławy, stoły krzesła z czarnego drewna, takiż też bar ze złotą pipą o 7 kranach. Na ścianach widoki tego miejsca i okolicy z końcówki 19 wieku i do połowy 20. Miejsca jest dość sporo, wnętrze jest jednoprzestrzenne ze zwężeniem przy barze.
Zaraz przy wejściu do restauracji umieszczono 500 litrową warzelnię, reszta urządzeń mieści w pomieszczeniu po drugiej stronie bramy. Jest to 7 tankofermentorów po 1000 l, 2 tanki leżakowe po 500 l i jedna kadź fermentacyjna. Fermentację otwartą generalnie stosuje się dla piw górnej fermentacji. Całość sprzętu dostarczyła dobrze znana firma DESTILA z Brna a zdolność produkcyjna browaru wynosi około 1300 hl rocznie.
W stałym asortymencie jest 5 rodzajów piwa:
- Kolčavka 11° ležácká světlá http://www.browar.biz/forum/showpost...69&postcount=2
- Kolčavka 12° libeňský světlý ležák http://www.browar.biz/forum/showpost...80&postcount=2
- Kolčavka 12° pšeničné (akurat zabrakło)
- Kolčavka 13° černá http://www.browar.biz/forum/showpost...75&postcount=2
- Czech IPA 15° http://www.browar.biz/forum/showpost...87&postcount=2
W czasie naszych wizyt 2-3.01.2015 była też dostępna
- Kolčavka nakouřená 13° vánoční speciál http://www.browar.biz/forum/showthre...03#post1226503
Oczywiście planowane są kolejne piwa specjalne, prawdopodobnie w lutym będzie to ciemna pszenica a w marcu czerwony lager 14°.
Obecnie nie nalewa się piw na wynos (chyba że ktoś przyniesie swój PET), natomiast do każdego z podstawowych jest dedykowana osobna podkładka. Nie ma ich na stołach, można je kupić po 5 kč, kelner przy pierwszym piwie przynosi tylko jedną. Szkło firmowe jest w 4 rodzajach ale w jednej cenie - 60 kč.
Odwiedzaliśmy browarek w okolicach godz. 13, na stołach była kartka z menu na dany dzień (obowiązuje też w weekendy). Zawiera zestaw zupa+drugie (94 kč), dwie zupy (27-35), 3 dania (82- 109), oraz 2 dania na zamówienie z oczekiwaniem około 15 min. (w tym jedno bezmięsne). Nie zauważyłem by było jakieś osobne menu.
Restauracja jest czynna codziennie w godzinach 11-23, lecz jeśli ktoś chce popiwkować trochę dłużej, może zejść do piwnicy (Hudební klub) gdzie wybór piw jest ten sam, a otwarte do 24. Piwnica jest zupełnie inna niż restauracja na górze ale bardzo klimatyczna i stylowa. Oprócz baru są 3 salki, oczywiście króluje czerwona cegła, pali się kominek, w półmroku na ścianach można podziwiać malowane na płótnie obrazy jak z horrorów nawiązujące do praskich legend, we wnękach stoją stare radia i zegary. Jest też mała scena ze sprzętem muzycznym, jako że to klub muzyczny odbywają się też występy. Poza tym z głośników leci klasyka rocka i metalu z lat 80-90.
Piwa bardzo dobre, miejsce bardzo przyjemne, tak na górze jak i na dole warte odwiedzenia.
Fotki w galerii:
Comment