Czechy, Chlumec nad Cidlinou, Klicperova 52, Rodinný pivovar u Vacků

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekwerner
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 2851

Czechy, Chlumec nad Cidlinou, Klicperova 52, Rodinný pivovar u Vacků

Wracając w niedzielę z weekendu w Pradze mieliśmy zamiar odwiedzić jeszcze praskiego Victora, ale z uwagi na niemożność zaparkowania samochodu na Żiżkowie – ruszyliśmy
    w drogę powrotną z przystankiem w miejscowości Chlumec nad Cidlinou, gdzie mieści się Rodinný pivovar u Vacků. Kompleks przy ul. Klicperova tworzą Penzion i Pivnice – która była naszym celem. Proste wnętrze, charakterystyczne dla typowej czeskiej hospody, dobrze zaopatrzona w piwo lodówka, a przede wszystkim szynkwas na którym widniało osiem nalewaków zdecydowanie zachęcało do wejścia.
    Dostępne były następujące piwa w tradycyjnych pojemnościach : 0,3l/0,5l
    - Sedlák chlumecké světlé 10° - 15/24 Kč
    - Sedlák světlý ležák 12° - 16/26 Kč
    - Sedlák polotmavý ležák 13° - 16/26 Kč
    - Sedlák cerný speciál 13,5° - 18/30 Kč
    - IPA 15° - 21/35 Kč
    - Amber ale 12° - nie zapisałem …
    Piwa ( może za wyjątkiem ambera, który jak dla mnie był trochę bez wyrazu – ale ten typ chyba tak ma ) naprawdę znakomite. Moim zdaniem na szczególne wyróżnienie zasługuje ciemniak – absolutna klasyka, gęsty, treściwy, bogaty w smaki kawowo-czekoladowe, z wyraźną goryczką – szczerze polecam. Warzą jeszcze pszeniczną 11-tkę, ale chwilowo wyszła.
    Do jedzenia typowe przekąski : paluszki, chipsy, orzeszki, utopenec, hermelin ( niestety zabrakło go ).
    Na wynos można zakupić przechowywane w lodówce piwo w butelkach szklanych 0,33 l i Pet-ach.
    Lokal dla niepalących, czynny codziennie od 13.00 do uwaga : 01.00 ; jest też ogródek czynny do 22.00.
    Naprawdę warto jadąc do ( lub wracając z ) Pragi zjechać z autostrady Hradec-Praha i odwiedzic ten sympatyczny browarek w niewielkim Chlumcu nad Cidlinou ( nieco ponad 5300 mieszkańców ). Na marginesie – znajduje się też tutaj barokowy pałac – muzeum Karlova Koruna ( dostępny dla zwiedzających od kwietnia do października ).
    Ochotnicza Straż Piwna
    BAZA = 7446
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4700

My wpadliśmy z VanPurRz'em do Chlumca nazajutrz po Pivní rozjímání w Hradcu Králové czyli 31.05.2015. Najpierw siedzieliśmy wewnątrz trochę się dziwiąc brakiem innych konsumentów. Okazało się, że owszem są ale siedzą w ogródku co wyczaiłem przez okienko trakcie wizyty w WC. Ogródek bardzo przyjemny z wieloma ciekawymi roślinami, sprawiał próbowanie tutejszych piw jeszcze przyjemniejszym (tym bardziej, że rozchodziła się piękna woń warzonego piwa). Wchodzi się tu nie z frontu lecz przez tylną bramę od ulicy Husovej (chyba, że miła barmanka przepuści za barem tak jak nas). Z bramy po lewej stronie w dół prowadzą schody do browaru a po prawej jest wejście do pensjonatu.

Tego dnia można było spróbować 6 piw:
    - Sedlák chlumecké světlé 10° http://www.browar.biz/forum/showthre...23#post1250223
    - Sedlák chlumecké pšeničné 11,5° http://www.browar.biz/forum/showthre...25#post1250225
    - Sedlák světlý ležák 12,5°
    - Sedlák polotmavý ležák 13° http://www.browar.biz/forum/showpost...19&postcount=2
    - Sedlák černý speciál 13,5° http://www.browar.biz/forum/showthre...26#post1250226
    - IPA 15,5° http://www.browar.biz/forum/showpost...21&postcount=6

Jak wspominał jacekwerner, wszystkie piwa dostępne są na wynos w butelkach szklanych 0,33 i 0,7 l oraz w 1,5 l PETach. Podkładki w dwóch rodzajach są na stołach, można poprosić o czyste. Szkło firmowe tylko w postaci szklanek 0,5 i 0,3 l do kupienia odpowiednio za 80 i 60 kč.
    Sam browarek jest zbudowany w technologii pana Josefa Krýsla. Warzelnia jest 500 litrowa, są 3 otwarte kadzie fermentacyjne i 7 tanków leżakowych po 500 l każdy.

Fotki w galerii:

Comment

• heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1906

Pozostaje mi tylko potwierdzić opinie kolegów o bardzo dobrym piwie. Nam najlepiej smakowała jasna 12-ka i 10-ka. Polotmave było pozbawione jakiegokolwiek smaku.
      Attached Files

Comment

• heckler
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2012.09
        • 1906

Oprócz oferty piwnej u Vacků praktycznie bez zmian. Jedyne co to w chłodni przybyło tanków i obecnie jest ich 10, a ceny piw znacznie poszły w górę. Nie pamiętam ile poprzednio płaciłem za nocleg, ale wydaje mi się, że on też podrożał. Natomiast mocno zdziwił nas całkowicie pusty lokal i klimatyczny ogródek piwny. W sobotnie późne popołudnie takie rzeczy w czeskim browarku, no szok i niedowierzanie
        Być może wysokie ceny piw odstraszają lokalesłółw??
        Piwa dalej bardzo smaczne, a miły właściciel pomimo iż szykował się do wyjazdu na festyn znalazł chwilkę i pokazał nam browarek

W sobotę na kranach gościło sześć piw i wyglądało to tak:

- Světla 10-ka 30/18 Kc.

- Světlý ležák 12-ka 35/21 Kc.

- Polotmavý ležák 13-ka 35/21 Kc.

- Ale 11-ka 40/24 Kc.

- Blond Ale 12-ka 45/27 Kc.

- IPA 15-ka 50/30 Kc.

Comment

• dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4700

W czasie jazdy pociągiem do Hradca Králové ktoś z ekipy zapytał - "A tu po drodze nie ma jakiegoś browarku?" Powiedziałem, że jest i nawet dawno w nim nie byłem. Pociągi na tej linii jeżdżą często więc szybka decyzja i wysiedliśmy w Chlumcu. Po paru minutach byliśmy pod wejściem, jednak wewnątrz zobaczyliśmy ciemność. A był wtorek 02.02.22 godzina 17.20. Okazało się, że otwierają o 18. Więc pospacerowaliśmy i o 18-ej byliśmy pierwszymi klientami, a przez 1,5 godziny jedynymi pijącymi na miejscu. Przez ten czas wpadły tylko dwie osoby kupując piwa butelkowe na wynos. Na kranach było 5 piw:
          - Světlé výčepní 10°
          - Světlé 11°
          - Světlý ležák 12°
          - Polotmavý ležák 12°
          - APA 13°
          - IPA 15°
          Ja miałem ochotę na tutejsze górniaki i nie żałowałem. APA głęboko bursztynowa (a nawet idąca w brąz) to stara szkoła tego stylu, coś jak Atak Chmielu. Wyrazista goryczka, duża treściwość, żywica, bardzo smaczne. Natomiast IPA smakowała jakby była to podwójna IPA - tak na 18° Blg. Super treściwa, tak w aromacie jak i w smaku moc chmielu i egzotycznych owoców, bardzo dobre piwo.
          Cały asortyment dostępny był na wynos. W lodówce obok baru można było wybrać z butelek szklanych 0,33, 0,5 i 0,75 l oraz PET-ów 1,5 l.
          Do jedzenia tylko zakąski: utopenec, kiełbasa, chleb ze smalcem i tost z szynką i z serem.
          Obecne godziny otwarcia: wt-czw. 18-22, pt. 18-23, sob. 17-23, nd. 17-21.
          Z tego co się dowiedziałem hospoda z wejściem od ulicy funkcjonuje w tym trybie od czasu covidowych ograniczeń. Gdy zabronione było spożywanie na miejscu działała jako piwny sklep przy browarze, potem przywrócono możliwość wyszynku ale godziny otwarcia pozostały takie same. Prawdopodobnie wraz z wiosną i ciepełkiem się to zmieni, będzie normalnie funkcjonować kuchnia i ogródek, co za tym idzie i dłuższe godziny pracy.

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23926

Fajnie ze trzymają poziom. Jak ceny teraz?
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• dadek
              Major Piwnych Rewolucji
              🍺🍺
              • 2005.09
              • 4700

No niestety podrożało jak wszędzie, jednak w porównaniu do Polski i tak jest tanio.
              APA - 52 kč, IPA - 55, obie 12° - 45, 11°- 42, 10° - 38 kč

Comment

Przetwarzanie...
              X