Czechy, Horšovský Týn, Náměstí Republiky 2, Pivovar Gurmán

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    Czechy, Horšovský Týn, Náměstí Republiky 2, Pivovar Gurmán

    Browarek w Horšovským Týnu znajduje się w centrum ślicznej starówki, w kamienicy tuż obok zamku w odległości 1 km od stacji ČD. Wychodząc z dworca przekraczamy ul. Nádražní, by po kilkudziesięciu metrach skręcić w lewo na ścieżkę i most dla pieszych na Radbuzie. Mijając boisko dochodzimy do ul. E.Beneše, w którą skręcamy w prawo dochodząc aż pod zamek (cały czas widoczny). Za nim już tylko w lewo na górę po schodach do bramy zamku i jesteśmy na miejscu.


    Browar otworzył swe podwoje w połowie lipca 2014 roku biorąc nazwę od istniejącego w kamienicy hotelu. Wejście jest wprost z ulicy, tuż za drzwiami znajduje się recepcja, obok sala dla palących, a dalej (po przejściu korytarza) bar i dwie sale dla nie lubiących się wędzić. Ta przy barze jest mniejsza, wystrój typowej czeskiej gospody - wysokie boazerie z półciemnego i ciemnego drewna, na półkach u ich szczytu stoi kolekcja dużych, pięknych, bogato zdobionych kufli i butli z krachlą. W kolorystyce pólciemnego drewna również bar, ławy pod ścianami, stoły i krzesła, co ładnie łączy się z żółcią ścian i obrusów na stołach.
    W drugiej, większej sali meble są takie same, jednak w miejsce boazerii jest kamienna ściana, przez co nie ma przy niej ław. Sala dzięki zastosowaniu koloru beżowego i świetlikom w suficie jest bardzo jasna i za dnia nie wymaga sztucznego światła.


    Przed kamienicą, na drewnianym podeście przy zamkowym murze, na ciepłe dni przygotowano ogródek.

    Całość urządzeń browaru mieści się w piwnicy do której schodzi się z korytarza. Warzelnia jest 200 litrowa, 3 kadzie fermentacyjne po 500 l, piwo leżakuje w dwóch 500 litrowych tankach (Kovo-Janči Břeclav) oraz w kegach 50-100 l. Całość zaprojektował i uruchomił znany piwowar i budowniczy minibrowarów Josef Krýsl z Pilzna.
    Na zwiedzanie browaru trzeba się wcześniej umówić z właścicielką, powinny być to grupy 5-10 osób, raczej w dni powszednie gdy obecny jest sládek. Każda z osób płaci 150 kč, w czym zawiera się zwiedzanie, wykład pana sládka i degustacja 4x0,33l wszystkich tutejszych piw przy warzelni, do czego służy ustawiona tu specjalna ława dla gości. Choć była sobota a nas tylko dwóch, pani właścicielka uległa moim telefonicznym prośbom i w drodze wyjątku browar pokazał nam w wolnej chwili pan kucharz, do którego zadzwoniła. A degustację prowadziliśmy na górze w normalnej pojemności 0,5 l.

    21.03.2015 dostępne były 4 rodzaje piwa:
    - Jemny Gurmán 11° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=112379
    - Zlatý Gurmán 12° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=112381
    - Polotmavý Gurmán 14° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=112382
    - Černá 16° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=112383
    To ostatnie piwo było uwarzone po raz pierwszy. Ze stałej oferty nie było akurat Pšeničného Gurmána.

    Wszystkie stałe piwa są dostępne na wynos w PET-ach, szkło firmowe w 4 rodzajach 80-100 kč. Ja poprosiłem o pokal, pani kelnerka zaproponowała jeszcze podobny z browaru Srni - okazało się że oba browarki mają tych samych właścicieli. Etykiety można kupić po 5 kč, podkładki są w dwóch rodzajach po 12 kč (również dostępne na stołach), są też firmowe koszulki (300 kč) i czapeczki (200).

    Jeśli chodzi o jedzenie to wybór jest duży. Zupy po 38 kč, dania z wieprzowiny 109-169, dziczyzna (2 rodzaje po 198), drób (kurczak, kaczka, gęś) 99-239, ryby 139-147. Najdroższa oczywiście wołowina - powyżej 300 kč. Jest też 6 dań wegetariańskich (79-99) i sporo sałatek (60-149 kč). Widać było, że porcje słuszne i ciekawie podane.

    Jako, że browarek zainstalowano w hotelu oczywistym jest że można nocować, jednak tylko w luksusie nie dla zwykłego turysty, gdyż ceny zaczynają się od 1000 kč za osobę.
    Jednak do Týnu warto się wybrać dla samej urody zamku i miasteczka i oczywiście na dobre piwo.
    Czynne codziennie 11-23.

    Pozostałe fotki:



    Last edited by dadek; 2015-04-04, 19:57.
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    #2
    Jeśli ktoś wybiera się nie w sezonie, to warto wcześniej sprawdzić godziny otwarcia.
    Ja w grudniu czy styczniu odbiłem się od drzwi w okolicy godziny 20!
    LP

    Comment

    • heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1907

      #3
      W ciepłe i słoneczne, niedzielne (29.04) popołudnie konsumpcje miejscowych piw postanowiliśmy uskutecznić na tarasie pod parasolami.
      Dostępne były trzy rodzaje piw:

      - Jemny Gurmán 11-ka w cenie 28/19 Kc.

      - Zlatý Gurmán 12 -ka w cenie 32/22 Kc.

      - Tmavy Gurman w cenie 24/30 Kc.

      Najlepszym z pośród trzech piw okazało się tmave, natomiast oba svetle hmmm..... Tragedii i szału nie ma.
      Natomiast dzięki uprzejmości miłej kelnerki mogliśmy zobaczyć browar od środka.
      Zamek, ładny ryneczek, klimat jest, ale piwa takie sobie.

      Zmianie uległy godziny otwarcia lokalu:
      W niedzielę i poniedziałki czynne jest od 11-20, natomiast w pozostałe dni tygodnia od 11-22.






      Comment

      Przetwarzanie...
      X