Najmłodszy, otwarty 24 czerwca br., z hawierzowskich minibrowarów położony jest ok. 150 metrów od gospody „U Balona”. Budynek browaru-restauracji został zbudowany od podstaw. Niestety, jak dla mnie to niezbyt urzekający przykład współczesnej architektury, przypominający trochę wyglądem salon samochodowy lub market. Środek to równie mało ujmujące, surowe wnętrze. Taka współczesna stołówka pracownicza. Na szczęście ta pseudonowoczesna otoczka to był kres niezbyt miłych wrażeń estetycznych podczas mojej wizyty 27 czerwca.
První havířovský minipivovar (PHM) warzy obecnie (w przyszłości mają pojawić się specjale) dwa rodzaje piw: jasną 11° Magdon (27 kč 0,5 l) oraz półciemny specjal 13° Maur (29 kč 0,5 l). Oba oceniam dość wysoko: lekka, dobrze nachmielona, jasna jedenastka jest świetnym piwem na letni skwar. Zdecydowanie treściwsza półciemna trzynastka jest z kolei odpowiednio zbalansowana; wyraźne, słodowe nuty na początku i mocna goryczka pod koniec . Wysycenie obu piw jest dość mocne jak na Czechy, ale nie przesadzone. Oba piwa można zakupić w PETach 1,5 l. Cena odpowiednio: 86 kč i 92 kč.
Na stołach dostępne podstawki z logo browaru. Kufle, w których podaje się piwo gołe.
Co do kuchni to dania w karcie są nieco droższe od większości lokali w tym mieście. Osobiście zdecydowałem się zamówić haluszki co do przyrządzenia których nie mam zastrzeżeń.
Lokal czynny codziennie od 11tej.
Link do strony browaru: http://www.p-h-m.cz/
První havířovský minipivovar (PHM) warzy obecnie (w przyszłości mają pojawić się specjale) dwa rodzaje piw: jasną 11° Magdon (27 kč 0,5 l) oraz półciemny specjal 13° Maur (29 kč 0,5 l). Oba oceniam dość wysoko: lekka, dobrze nachmielona, jasna jedenastka jest świetnym piwem na letni skwar. Zdecydowanie treściwsza półciemna trzynastka jest z kolei odpowiednio zbalansowana; wyraźne, słodowe nuty na początku i mocna goryczka pod koniec . Wysycenie obu piw jest dość mocne jak na Czechy, ale nie przesadzone. Oba piwa można zakupić w PETach 1,5 l. Cena odpowiednio: 86 kč i 92 kč.
Na stołach dostępne podstawki z logo browaru. Kufle, w których podaje się piwo gołe.
Co do kuchni to dania w karcie są nieco droższe od większości lokali w tym mieście. Osobiście zdecydowałem się zamówić haluszki co do przyrządzenia których nie mam zastrzeżeń.
Lokal czynny codziennie od 11tej.
Link do strony browaru: http://www.p-h-m.cz/
Comment