Praha, U Dobřenských 3, Pivovar Staré Město (kontrakt?) [były U Dobřenských]

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4778

Praha, U Dobřenských 3, Pivovar Staré Město (kontrakt?) [były U Dobřenských]

W turystycznym sercu Pragi powstał kolejny minibrowar. Uliczka U Dobřenských ma raptem 50-60 metrów długości, jest tuż za rogiem ul. Betlémské gdzie od 2008 roku dziala Pivovar Pražský most u Valšů.
    U Dobřenských był jeszcze niedawno tylko bar, browar zaczął warzyć w sierpniu tego roku.
    Z ulicy wchodzi się stromymi, krętymi schodkami w dół, zaraz obok nich błyszczy się miedzią 300 l warzelnia i nieduży bar z trzema nalewakami (również miedź). Z tyłu za szklaną ścianą znajdują się 4 tankofermentory o pojemności 700 l każdy. 2 z nich chyba na razie nie są w użyciu gdyż nie posiadają głównych zamknięć.
    Salka z barem jest niewielka - raptem 4 małe okrągłe stoliki, przy nich do siedzenia wysokie, drewniane stołki. Jak na piwnicę przystało ściany i sklepiony sufit są z surowej czerwonej cegły. Druga sala jest trochę większa, schodzi się do niej poziom niżej. Jest tu trochę jaśniej, czerwonej cegły mniej, ściany są białe a główną ozdobą jest mapa Austro-Węgier sprzed pierwszej wojny. Stoły z jasnego drewna (6 sztuk), krzesła czarne, pod ścianami ławy.
    Byliśmy w tym browarku 5.10.15 około 18.30 - pustki zupełne.
    Zapytany przy wejściu barman/kelner wymienił 3 rodzaje miejscowego piwa, zaznaczając że browarek specjalizuje się w piwach bylinkových:
    - Mentha Summer Ale 11° (Mátový letní ejl) http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=115043
    - Tribulus Beer 14° (Kotvičnikový světlý ejl, nie mam pojęcia co to za roślina ten kotvičník).
    - Salvia Stout 14° (stout z szałwią)

Opcja piw z różnymi dodatkami ziołowymi wydała się bardzo ciekawa.
    Zamówiliśmy na początek 11° i rozsiedliśmy się w niższej sali. Piwko owszem smaczne ale dostarczona przez barmana razem z nim karta walnęła jak obuchem po głowie - cena 0,4 l - 65 kč! I już znaliśmy powód pustek wokół... Ja byłem skłonny spróbować obu pozostałych piw (te były już po 69 kč/0,4 l) jednak koledzy nie przystali na tą opcję. Tym bardziej, że znali ceny z innych minibrowarów w Czechach poza Pragą, a chcieli też coś przekąsić. U Dobřenských ceny dań zaczynały się od 250 kč... Zaproponowałem więc by udać się do browarku Beznoska gdzie piwa i jedzenie o więcej niż połowę tańsze. Tak też uczyniliśmy, a ja zajrzę do Dobřenských przy najbliższej okazji ale już pewnie sam.
    Czynne codziennie 16-24.

Fotki w galerii:

• arturroxx
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.10
    • 94

Na początku września było podobnie, totalne pustki, w lokalu byliśmy sami. Dostępne były dwa piwa matowy eil i szałwiowy stout. Oba piwa świetne, stout smakował bardziej niż dobry ciemniak niż stout, ale świetnie komponował się ze smakiem szałwii. Nie znaliśmy cen przed zamówieniem i trochę się zdziwiłem gdy przygotowana stówa okazała się niewystarczająca.

Comment

• Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

W maju nadal pustki, co mnie absolutnie nie zmartwiło - miła chwila odsapnięcia blisko starego miasta. Piwa totalnie udziwnione, nie dość że jedno z szałwią a drugie tribulusem (nie wiem co to) to jeszcze obydwa muśnięte amerykańskim chmielem. Warto zajść i spróbować.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19297

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
        ... a drugie tribulusem (nie wiem co to) ...
        To inaczej buzdyganek naziemny. Afrodyzjak
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2016-05-15, 21:10.

Comment

• Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9223

Chyba lokal zaczyna tętnić życiem. W sobotę ok. 18 na górze był full. Dla tych co za bardzo nie wierzą w piwa typu herbst jest opcja małego piwa o poj. 0,25 l.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• heckler
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2012.09
            • 1997

W lokalu pustki, byliśmy sami. W sumie się nie dziwię, cena i smak piwa zapewne nie jednego już odstraszył. W menu dostępne były 3 rodzaje, ja spróbowałem Tribulus 16 vanocni specjal w cenie 79Kc za 0,4l. Jakoś je zmęczyłem, ale zamówione drugie Lavandula Ale zmusiło mnie do szybkiej wizyty w WC. Tam pachniało podobnie ,myślę że używają tych samych kostek zapachowych w kibelku i do tego piwa. Cóż to to za paskudztwo, odradzam każdemu!!!!!
            Attached Files

Comment

• heckler
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2012.09
              • 1997

Browar nieczynny.

Comment

• heckler
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2012.09
                • 1997

Ponieważ w tym roku browar wznowił swoją działalność proszę o ponowne otwarcie tego wątku, oraz zmianę nazwy browaru.
                Obecnie lokal ma nowych właścicieli i nazywa się - Pivovar Staré Město.

W samym lokalu bez zmian, natomiast i na szczęście została zmieniona piwna oferta browaru . Ziołowe piwa odeszły w zapomnienie i zostały zastąpione ,klasyką,. My na kranach zastaliśmy trzy piwa w jakże kosmicznych cenach kompletnie nie popartych ich smakiem.

- Staré Město - 11-ka w cenie 44/54 Kc. Słabiutko, oj słabiutko.

- RED ALE speciál w cenie 59/69 Kc. za pojemność 0.3/0.4 l. Tu też szału nie było.

- Staré Město - Černý ležák w cenie 53/63 Kc. W związku z nie najlepszym i drogim piwem ,ciemniaka, odpuściłem.

W cenie 89 Kc. można zamówić zestaw degustacyjny.

Piwa słabe i podobnie jak jedzenie bardzo drogie. Odwiedzić raczej z ciekawości, lub ,zaliczenia, browaru. Lokal czynny w dni powszednie od 12-23, a w weekendy od 16.

Comment

• Pendragon
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13963

Tyle, że póki co, to jest podobno podmiot kontraktowy, a nie browar.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• heckler
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2012.09
                    • 1997

Jeżeli tak to nie było tematu. Na dwóch Czeskich stronach nic o tym nie wspominali.

Comment

• Pendragon
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13963

Wyczytałem w komentarzach na FB.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• heckler
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2012.09
                        • 1997

Wiadomo skąd mają piwo?

Comment

• Pendragon
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13963

Wiadomo, ale teraz nie pamiętam.

Comment

• heckler
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2012.09
                            • 1997

ok, a z drugiej strony czy to ważne?

Comment

• Pendragon
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13963

Znalazłem - MMX.

Comment