Dolní Břežany to gminna miejscowość leżąca kilkanaście km na południe od Pragi. Dojechać tu można autobusem 341 (co godzinę, w szczycie co 30 min.) z przystanku Nádraží Modřany dokąd łatwo dostać się z centrum pociągiem lub tramwajami. W Dolní Břežanach wysiadamy na przystanku Obecní úřad, skąd idziemy około 150 m ulicą pomiędzy urzędem gminy a zamkowym murem. Browar mieści się w starym, pięknie odremontowanym budynku dawnego dworu w lewej jego części od wejścia, prawą zajmuje restauracja. Otwarcie nastąpiło w połowie czerwca tego roku.
Urządzenia browaru pochodzą z firmy Kaspar Schulz. Składa się na nie warzelnia 10 hl, 12 tankofermentorów po 20 hl każdy i 4 tanki pośredniczące po 10 hl. Cześć urządzeń można zobaczyć z zewnątrz przez okna i wewnątrz z przedsionka. Jak widać moc produkcyjna browaru jest dość duża i sporo wykracza ponad potrzeby własnej restauracji.
A ta jest przyjemna choć urządzona dość prosto, łączy w sobie nowoczesność z industrialnymi elementami starej architektury budynku. Wysoki łukowy strop z czerwonej cegły zabudowany na poziomych dwuteownikach, wspierają okrągłe stalowe (a może żeliwne?) podpory pomalowane na ciemnozielono. Podobny kolor ma konstrukcja antresoli znajdującej się po lewej stronie sali nad około 1/4 jej powierzchni. Można tu wejść po stalowych schodach, a mieści kilkanaście stołów.
Biel ścian skontrastowano ze stołami z czarnego drewna, jednak takież krzesła mają zielone i czerwone wyściełane siedziska. Pod antresolą umieszczono dłuższe stoły, przy nich siedzi się na kanapach z jasnej skóry, a ściany są wyłożone boazerią z surowych, nieheblowanych desek.
Bar jest w końcu sali, nowoczesny, podświetlony, prawie na całą jej szerokość, a za nim otwarta kuchnia co pozwala obserwować pracę kucharzy.
Oferta piwna umieszczona jest na czarnych tablicach nad barem, a te które akurat tego dnia są dostępne oznacza się białymi kółkami.
W momencie naszych odwiedzin 7.10.2015 mogliśmy spróbować takich:
- Dolnobřežanská 10° (světlé výčepní)http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=115170
- Laser Beer (světlý ležák) http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=115171
- Kníže Václav (polotmavý speciál) http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=115173
- IPA http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=115174
Pierwsze 3 piwa są zazwyczaj zawsze dostępne, inne warzone są okresowo. Poza IPĄ można też trafić:
- York 12°Blg, 5,1% (polotmavý speciál) górnej fermentacji
- Theodor 12°Blg, 5,3% (stout)
- Gari 11°Blg, 4,6% (pšeničné)
Każde z piw można kupić na wynos w 1 l PET-ach (cena jak lanych). W niedługim czasie będą też w szklanych kapslowanych butelkach, właśnie trwały próby napełniarki. Oczywiście można także zamówić dowolne piwo w kegach o pojemności 10-50 l oraz wypożyczyć chodziarkę z nalewakiem.
Szkło firmowe jest dostępne w postaci kufli (80 kč) i szklanek do pszenicy (110 kč). Podkładki kelner przynosi wraz z piwem ale można tez kupić nowe w dwóch rodzajach po 15 kč. Etykiet niestety nie było ale można zamówić przesyłkę mailowo.
Jedzenie bardzo ciekawe, niby czeska kuchnia ale są to raczej wariacje sporo wykraczające poza temat
. Dań nie jest dużo, są bardzo ładnie podane na nietypowych talerzach, widać że oprócz smaku kucharz ma poniekąd zmysł artystyczny. Najbardziej czeskie są zakąski, jednak nie często spotyka się w menu pasztet z kaczki z kruszonką czy ubijany pivní sýr (śmierdziuszek
) na gorącej kromie chrupiącego chleba z czerwoną cebulą. Równie fajna była sałatka z mnóstwa rodzajów sałat z kozim serem i marynowanymi podpieczonymi burakami z orzechami i miodem
. Koledzy mięsożerni z zadowoleniem konsumowali gulasz z wołowych policzków na piwie - podawany jak na Węgrzech - jako bardzo gęsta zupa w głębokim talerzu z ogromnym rondem i oczywiście konsumowany łyżką. Pozytywnie też ich zaskoczyły kartoflane wióry z wędzonką i dodatkami w postaci cebuli i kiszonej kapusty.
Ceny dań zawierają się w przedziale 79-189 kč, sporo droższe są oczywiście te z wołowiny (do 259 kč) ale to już norma. W godzinach 11-14.30 można skorzystać z polední menu w postaci 3 rodzajów dań za 99 kč.
Generalnie bardzo fajne miejsce, pozwoliło odpocząć od przeładowanej turystami Pragi. Dobre piwa, niestandardowe jedzenie, bardzo miła obsługa (dbałość o pełny kufel, pomimo nieobecności pana sládka nie było problemu ze zwiedzeniem browaru) - warto tu wpaść. Trzeba będzie powtórzyć wizytę choćby ze względu na kolejne piwa do spróbowania
.
Czynne: pon.-sob. 10.30-23, nd. 10.30-21.30.
Reszta fotek w galerii:
Urządzenia browaru pochodzą z firmy Kaspar Schulz. Składa się na nie warzelnia 10 hl, 12 tankofermentorów po 20 hl każdy i 4 tanki pośredniczące po 10 hl. Cześć urządzeń można zobaczyć z zewnątrz przez okna i wewnątrz z przedsionka. Jak widać moc produkcyjna browaru jest dość duża i sporo wykracza ponad potrzeby własnej restauracji.
A ta jest przyjemna choć urządzona dość prosto, łączy w sobie nowoczesność z industrialnymi elementami starej architektury budynku. Wysoki łukowy strop z czerwonej cegły zabudowany na poziomych dwuteownikach, wspierają okrągłe stalowe (a może żeliwne?) podpory pomalowane na ciemnozielono. Podobny kolor ma konstrukcja antresoli znajdującej się po lewej stronie sali nad około 1/4 jej powierzchni. Można tu wejść po stalowych schodach, a mieści kilkanaście stołów.
Biel ścian skontrastowano ze stołami z czarnego drewna, jednak takież krzesła mają zielone i czerwone wyściełane siedziska. Pod antresolą umieszczono dłuższe stoły, przy nich siedzi się na kanapach z jasnej skóry, a ściany są wyłożone boazerią z surowych, nieheblowanych desek.
Bar jest w końcu sali, nowoczesny, podświetlony, prawie na całą jej szerokość, a za nim otwarta kuchnia co pozwala obserwować pracę kucharzy.
Oferta piwna umieszczona jest na czarnych tablicach nad barem, a te które akurat tego dnia są dostępne oznacza się białymi kółkami.
W momencie naszych odwiedzin 7.10.2015 mogliśmy spróbować takich:
- Dolnobřežanská 10° (světlé výčepní)http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=115170
- Laser Beer (světlý ležák) http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=115171
- Kníže Václav (polotmavý speciál) http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=115173
- IPA http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=115174
Pierwsze 3 piwa są zazwyczaj zawsze dostępne, inne warzone są okresowo. Poza IPĄ można też trafić:
- York 12°Blg, 5,1% (polotmavý speciál) górnej fermentacji
- Theodor 12°Blg, 5,3% (stout)
- Gari 11°Blg, 4,6% (pšeničné)
Każde z piw można kupić na wynos w 1 l PET-ach (cena jak lanych). W niedługim czasie będą też w szklanych kapslowanych butelkach, właśnie trwały próby napełniarki. Oczywiście można także zamówić dowolne piwo w kegach o pojemności 10-50 l oraz wypożyczyć chodziarkę z nalewakiem.
Szkło firmowe jest dostępne w postaci kufli (80 kč) i szklanek do pszenicy (110 kč). Podkładki kelner przynosi wraz z piwem ale można tez kupić nowe w dwóch rodzajach po 15 kč. Etykiet niestety nie było ale można zamówić przesyłkę mailowo.
Jedzenie bardzo ciekawe, niby czeska kuchnia ale są to raczej wariacje sporo wykraczające poza temat
![Jęzor](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/tongue.gif)
![Jęzor](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/tongue.gif)
![Jęzor](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/tongue.gif)
Ceny dań zawierają się w przedziale 79-189 kč, sporo droższe są oczywiście te z wołowiny (do 259 kč) ale to już norma. W godzinach 11-14.30 można skorzystać z polední menu w postaci 3 rodzajów dań za 99 kč.
Generalnie bardzo fajne miejsce, pozwoliło odpocząć od przeładowanej turystami Pragi. Dobre piwa, niestandardowe jedzenie, bardzo miła obsługa (dbałość o pełny kufel, pomimo nieobecności pana sládka nie było problemu ze zwiedzeniem browaru) - warto tu wpaść. Trzeba będzie powtórzyć wizytę choćby ze względu na kolejne piwa do spróbowania
![stout](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/stout.gif)
Czynne: pon.-sob. 10.30-23, nd. 10.30-21.30.
Reszta fotek w galerii:
Comment