Czechy, Karlovy Vary, T.G. Masaryka 57, Minipivovar Karel IV

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1579

    Czechy, Karlovy Vary, T.G. Masaryka 57, Minipivovar Karel IV

    Karel IV to pierwszy minibrowar w Karlovych Varach, otwarty w październiku 2012 roku.
    Mieści się w samym sercu królestwa Becherovki, a raczej w piwnicach kompleksu.
    Wchodzi się głównym wejściem z neonem "Becherplatz".

    Minibrowar wraz z restauracją, będącej zlepkiem kilku mniejszych i większych sal tworzą niezwykły klimat.
    Do poszczególnych sal prowadzą wąskie korytarze, jest dużo ciekawych zakamarków, a rozrzucona po różnych lokalizacjach instalacja minibrowaru połączona jest ciekawą plątaniną rur.
    Niewielka warzelnia jest wyeksponowana w głównej sali restauracji, tuż obok jest też bar z nalewakami.
    Pod kadziami "poczęstunek" w postaci miseczek z różnymi rodzajami słodów, które można skosztować.

    Na początku listopada z kranów lało się aż 7 rodzajów piw:
    - Světlý ležák 11% - 20 / 40 kč (0,2 / 0,4 l.)
    - Polotmavý ležák 12% - 21 / 42 kč (0,2 / 0,4 l.)
    - Tmavý speciál 13% - 22 / 44 kč (0,2 / 0,4 l.)
    - Světlý speciál 15% - 23 / 46 kč (0,2 / 0,4 l.)
    - Pšeničné 12% - 30 / 50 kč (0,2 / 0,4 l.)
    - Bylinkový speciál 12% - 35 kč (0,3 l.)
    - Užený Speciál - 46 kč (0,4 l.)

    Próbowałem wszystkich z piw, są przeciętne, z wyjątkiem doskonałej pszenicy i niezwykłego Užený Speciál z posmakiem pieprzu i suszonej śliwki.
    Są kufle i podstawki z logo mikrusa, w sprzedaży też piwa na wynos w różnego rodzaju butelkach z etykietami.

    Czynne codziennie od 11.00 do 24.00


    Zdjęcia:







  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot Wyświetlenie odpowiedzi
    Užený Speciál
    Czy nie chodzi raczej o "Uzený Speciál" ? Byłaby wtedy to wędzonka, więc ta suszona śliwka pasuje

    Comment

    • pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2010.01
      • 1579

      #3
      Racja

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12674

        #4
        Podobne wrażenia jak u Pebejota. Sam lokal ciekawy, ale piwa sztampowe, nudne. Miejsce bardziej dla turystów (wpadli na pomysł sprzedaży swojej wody...) niż dla osób szukających oryginalnych piw.

        Comment

        • heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 1907

          #5
          Pozostaje mi się tylko zgodzić z przedmówcami. Piwa nijakie, a ceny z kosmosu.
          Widać że w ciągu dwóch lat ceny piw poszły sporo do góry.
          Odwiedzić, zaliczyć, zapomnieć. Jak dla mnie najlepsza była jasna 11-ka.

          Aktualne ceny:
          -jasna 11-ka - 46 / 24Kc i to w pojemności 0.4 / 02l
          -polotmava 12-ka- 48 / 25Kc pojemność j/w
          -ciemna 13-ka - 50 / 26Kc pojemność j/w
          -jasny Special 15-ka - 52 / 27Kc pojemność j/w
          -pszenica 12-ka - 58 / 36Kc pojemność 05 / 03l
          -bylinkovy special 39Kc za 0.33l
          -ovocny special 39Kc za 0.33l

          Trzech ostatnich piw nie próbowałem.
          Attached Files

          Comment

          • dadek
            Major Piwnych Rewolucji
            🍺🍺
            • 2005.09
            • 4702

            #6
            Odwiedziłem browarek 11.08.2017. Podziemna restauracja rzeczywiście robi wrażenie szczególnie wystrojem ale i wielością miejsca. Pełno tu zaułków, korytarzy, mniejszych i większych salek. Oczywiście najfajniej prezentuje się główna sala o stylowych sklepieniach z ładnie wkomponowaną miedzianą warzelnią. Również bardzo miło siedzi się w zaułkach w bezpośredniej bliskości tanków leżakowych lub kadzi fermentacyjnych, które można podziwiać przez okna tuż u stołów. W korytarzach robią wrażenie kompozycje z rurek z nierdzewki używanych w instalacjach piwowarskich, jak i boazerie w formie dekli od wielkich beczek Bechera.
            No a co do wypicia? Chyba najlepiej wybrać Becherovku bo piwa choć drogie jak cholera to mało pijalne (no może pszenica broni trochę honoru piwowara).
            11.08.2017 na kranach były wszystkie te co wymienił wyżej heckler, ja wypiłem 4 z nich:

            - Světlá 11° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122851
            - Tmavá 13° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122852
            - Pšeničné 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122853
            - Speciál 15° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122854

            Proces warzenia piw i przygotowywania potraw można obejrzeć na ekranie sikając w kibelku. Ładnie zrobione filmiki, szkoda że piwa tak nie smakują jak wyglądają (jedzenia nie próbowałem). Jest bardzo drogo ale knajpa nastawiona raczej na turystów z grubym portfelem (głównie Rosjan). Obsługa sprawna i ogarnięta, w starym kelnerskim stylu.

            Dwie fotki z wnętrza w galerii:

            Comment

            Przetwarzanie...
            X