Czechy, Valašské Meziříčí, ul. Hřbitovní 484, Pivovar Holendr

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Alexanderfeld
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.08
    • 173

    Czechy, Valašské Meziříčí, ul. Hřbitovní 484, Pivovar Holendr

    Browar oficjalnie został otwarty 12 grudnia 2015 roku (nota bene o godz. 12:12). Mieści się w przedwojennym budynku po funkcjonującej tu do niedawna restauracji „Dělňák”. By się do niego dostać z dworca kolejowego w Valašskim Meziříčí należy po wyjściu z dworcowego budynku skręcić w lewo ulicą Nádražní, następnie ponownie w lewo w ulicę U Nákladního nádraží, mijając po prawej Kaufland. Gdy dojdziemy do Parku Kinskych idziemy prosto ścieżką pieszo-rowerową mijając park po prawej. Ścieżka doprowadzi nas do ul. Zameckiej, gdzie ponownie należy skręcić w lewo. Pozostaje jeszcze tylko przejść przez tory kolejowe i już jesteśmy na ul. Hřbitovní (oby to położenie przy ulicy nomen omen „cmentarnej” nie okazało się jakąś ponurą wyrocznią dla tego lokalu). Browar znajduje się w pierwszym budynku po prawej stronie. Droga ta nie powinna zająć więcej niż 15 minut.

    Pivovarska hospoda to jedna główna sala z kilkoma prostymi, drewnianymi stołami i krzesłami, dowolnie ustawianymi przez kelnerki w zależności od rezerwacji na dany dzień. Jest jeszcze pięterko, ale niestety zapomniałem zapytać czy tam również można posiedzieć. Kadzie warzelne oddzielone są szybą od reszty sali, a nieco poniżej znajduje się zejście do pomieszczenia z tankofermentatorami. Interesujące wydało mi się również zastosowane oświetlenie lokalu: proste a jednoczesne efektowne i efektywne.

    W piątek (29 stycznia) dostępne były następujące piwa:
    10° světlé výčepní pivo 22 kč (0,5l) 14 kč (0,3l)
    11° světlý ležák 24 kč (0,5l) 15 kč (0,3l)
    13° světlé speciální pivo 27 kč (0,5l) 17 kč (0,3l)
    13° APA 29 kč (0,4l)
    14° IPA 29 kč (0,4l)
    18° Imperial Double IPA 36 kč (0,4l)

    Na pierwszy ogień poszła jasna 11tka. Piwo wpisujące się w klasykę tego gatunku. Cechowała się dość mocnym wysyceniem jak na czeskie piwo. Oprócz mocnej goryczki długo pozostającej na języku piwo niespecjalnie wbija się w pamięć. Może jego ocena byłaby inna gdybym próbował je okresie letnim, bo jest świeże i orzeźwiające, ale na tle innych z tego browaru wypadło najsłabiej.

    Dobre noty wystawiłbym jasnej 13tce, które jest piwem znacznie konkretniejszym i niosącym znacznie więcej doznań smakowych.

    Najlepiej oceniam wszystkie 3 piwa górnej fermentacji. Wszystkie świetnie zbalansowane, podawane w pokalach, z piękną czapą piany, bez wyczuwalnych „kwasów”, z którymi czasem mam do czynienia pijąc rozmaite „apy” czy „ipy”. Jak na pierwsze warki „Holendr” prezentuje według mnie całkiem wysoki poziom i oby tak dalej.

    Piwa można zakupić na wynos w petach: 10° i 11° w pojemności 1,5 l (odpowiednio 53 kč i 57 kč) natomiast pozostałe (za wyjątkiem IDIPA, której nie można było kupić na wynos) w litrowych (13° světlé 45 kč, 13° APA 54 kč, 14° IPA 60 kč).
    Na stołach firmowe podstawki. Można kupić również firmowe szkło (szklanki, kufle i pokale z wygrawerowaną nazwą i logo browaru, którym jest sylwetka budynku, w którym się znajduje) w cenie 80 kč.

    Nieco gorzej wygląda sprawa z jedzeniem. Do godziny 14tej dostępne jest jedynie niezbyt wyszukane „denni menu” w cenie 85 kč obejmującym zupę i drugie danie, ale porcje są według mnie niewielkie. Zauważyłem, że inni goście również nie byli zachwyceni ofertą, ale kelnerka twardo stawiała sprawę, że inne dania (jakie konkretnie niestety nie wiem) można zamówić dopiero po 14tej.

    Może to przypadek, ale odniosłem również wrażenie, że znaczny procent klientów to „starzy znajomi” bo stopień zfraternizowania załogi i gości wydał mi się znacznie wyższy niż w innych odwiedzanych przeze mnie lokalach w Czechach; ot chociażby starszy pan, który przyszedł z pojemnikiem na zupę na wynos, a czas oczekiwania umilił sobie rozmową z kucharką przy pokalu z IDIPĄ wzmocnioną dwoma kieliszkami absyntu. No cóż, zupka była dość cienka więc należało ją sobie czymś wzmocnić.

    Lokal ma swoją stronę internetową http://www.holendr.cz/ oraz konto na facebooku.

    Godziny otwarcia:
    poniedziałek-czwartek 10:00 – 22:00
    piątek 10:00 – 24:00
    sobota 14:00 – 24:00
    niedziela 14:00 – 22:00
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    #2
    Lokal odwiedziliśmy w sobotę 23 stycznia. Co do wystroju sali i serwowanych piw wszystko już zostało opisane. Od siebie dodam, że salka jest dosyć mała i jeżeli ktoś się tam wybiera w sobotę radzę dokonać rezerwacji stolika. Mnóstwo ludzi przychodziło i niestety odchodziło z kwitkiem z powodu braku wolnych miejsc. Byliśmy tam po godz. 16 i z dań na ciepło można było zamówić w cenie 40KC kiełbasę na gorąco z chlebem i musztardą. Zamawiać u kelnerki, papierowego menu nie ma(albo my nie zauważyliśmy).
    Oprócz w/w piw dostępna była jeszcze 13 polotmava.

    Comment

    • Raciborz
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.06
      • 594

      #3
      Browar odwiedzony 19 Marca,piwa bardzo dobre.Mi najbardziej przypadłą do gustu jasna 14 oraz dubel IPA,wszystkie piwa trzymają poziom.Niestety jedzenia brak

      Comment

      • heckler
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2012.09
        • 1906

        #4
        Jak brak? Kiełbasa była.

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4702

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alexanderfeld Wyświetlenie odpowiedzi

          Pivovarska hospoda to jedna główna sala z kilkoma prostymi, drewnianymi stołami i krzesłami, dowolnie ustawianymi przez kelnerki w zależności od rezerwacji na dany dzień. Jest jeszcze pięterko, ale niestety zapomniałem zapytać czy tam również można posiedzieć. Kadzie warzelne oddzielone są szybą od reszty sali, a nieco poniżej znajduje się zejście do pomieszczenia z tankofermentatorami.
          Alexanderfield opisał właściwie wszystko. Jednak uściślę, że wg informacji od kelnerek i tego co udało mi się zobaczyć samemu przez szyby (byliśmy w browarze 1.05.2016 i pan sládek miał wolne), w tym browarze stosuje się fermentację otwartą i za warzelnią są tanki leżakowe a nie tankofermentory). Według tabliczki na warzelni (10 hl), sprzęt pochodzi z firmy Mini Brewery System Prostějov.
          Poza główna salą z barem czynna jest obecnie także druga podobnej wielkości, do której wchodzi się na prawo z przedsionka. Trwały tez prace na tarasie, który ma być niedługo otwarty.

          Piwa rzeczywiście smaczne i niedrogie, 1 maja było ich na čepu aż 7, w tym 3 górnej fermentacji:
          - 10° světlé výčepní http://www.browar.biz/galeria.php?id=21144 (22 kč)
          - 12° světlý ležák (26 kč)
          - 13° polotmavý ležák http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=118012
          - 14° světlý speciál (28 kč)
          - Jarní ALE 12° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=118013
          - IPA 14° http://www.browar.biz/forum/showpost...54&postcount=2
          - Double IPA 18° http://www.browar.biz/forum/showpost...55&postcount=3

          Jak wspomniał Alexanderfeld, atmosfera bardzo swojska, sami miejscowi, jak to w Czechach chętnie nawiązujący rozmowę z przybyszami. Trzeba będzie jeszcze wpaść na dłuższe posiedzenie.

          Godziny otwarcia znacznie wydłużono:
          pon-czw. 10-22, pt. 10-24, sob. 11-24, nd. 11-22

          Dorzuciłem kilka fotek do galerii:


          Comment

          • heckler
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2012.09
            • 1906

            #6
            Ogródek piwny, plac zabaw czynne. Piwo sprzedawane z drewnianej budki. Oczywiście bardzo dobre.
            Pojawiło się też menu z daniami na ciepło. Ciekawy patent : kawałek deski+spinacz do bielizny i już wiatr karteczki nie porwie.
            Attached Files

            Comment

            • heckler
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2012.09
              • 1906

              #7
              Trzecią już wizytę w tym browarku złożyliśmy w sobotę. Tym razem z lanych piw można było spróbować:

              -Jasna 10-ka 26 / 16Kc. Nie udane piwo. W smaku wyczuwalna delikatna ,ściera,. W sumie to ,ściereczka,.
              -Jasna 12-ka 33 / 20Kc. Ogólnie może być, ale mam wrażenie jakby ,svetle, piwa z tego browaru obniżyły loty.
              -Imperial Double IPA 19-ka 33Kc. za pojemność 0.33l, lub 11Kc za pojemność 0.1l. To było ostatnie piwo próbowane w tym lokalu i przyznam, że smakowało mi najbardziej.
              -Polotmava 13-ka 35 / 21Kc.
              -Ale 10-ka 34 / 21Kc.
              -Rauchbier 13-ka 35 / 21Kc.
              -IPA 15-ka 38Kc za pojemność 0.4l.

              W butelkach widziałem jeszcze jasną 11-kę, oraz Stouta. Dzięki uprzejmości jednej z kelnerek miałem możliwość obejrzeć browar od środka.
              Parę fotek z aparaturą browaru wrzucam do galerii:





              Comment

              • heckler
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2012.09
                • 1906

                #8
                Tak się złożyło, że w przeciągu miesiąca browar odwiedziłem dwukrotnie. W obu przypadkach byliśmy tam w sobotę po godzinie 19. Zero problemu z wolnym stolikiem, jakby nie ten sam lokal.
                Obecnie miejsce przypomina typowo lokaleską hospodę, gdzie wszyscy się znają, a kelnerka od razu wie jakie piwo gościowi podać. Dwóch zmęczonych życiem i śpiących przy stoliku panów również nikogo nie gorszy . Dań na ciepło brak, ale za to oferta piwna jest całkiem spora. Niestety z piwami bywa różnie, jedne są lepsze, drugie gorsze, ale do poziomu z przed trzech lat trochę im brakuje. Na szczęście podwyżki cen są bardzo skromne, lub ich całkowicie brak . Firmowe kufle to również pieśń przeszłości.
                Pomimo tego obecny klimat lokalu bardzo mi odpowiada, jest swojsko i kameralnie . Piwne menu wyglądało następująco:

                -10° světlé výčepní pivo 26/16 Kč
                -11° světlý ležák 30/19 Kč
                -12° světlý ležák 33/20 Kč
                -13° Jantar polotmavy 35/21 Kč
                -14° BAVORSKÁ světlý speciál 36/23 Kč
                -12° APA 45/27 Kč
                -14° IPA 41 Kč (0,4l)

                Comment

                • dadek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍺🍺
                  • 2005.09
                  • 4702

                  #9
                  Moja czwarta wizyta w tym browarku nastąpiła 18.02.2024. Przenieśliśmy się tu z ekipą z sąsiedniego Krásenského gdzie piwa już od dawna nie są warzone a obsługa pozostawia wiele do życzenia. U Holendra w niedzielne popołudnie w głównej sali z warzelnią piwkowało kilkanaście osób, a bar obsługiwała sympatyczna blondynka z Ukrainy. Na kranach zastaliśmy 6 piw:

                  - 10° světlé výčepní 39 kč
                  - 11° světlý ležák 43 kč
                  - 11° Ale 49 kč
                  - 12° světlý ležák 46 kč
                  - 13° polotmavý speciál 46 kč
                  - 14° IPA 54 kč (0,4 l)

                  Ich jakość jest niezmiennie bardzo wysoka, o czym świadczą również kolejne dyplomy za zdobyte medale w piwnych konkursach. Ceny co prawda wraz z inflacją podskoczyły ale wciąż są przystępne (tym bardziej, że czeska korona za 0,17 zł była w tak dobrym kursie chyba 5 lat temu).
                  Piwa nalewane są do firmowego szkła (naliczyłem 5 rodzajów), są nowe podkładki w czterech rodzajach z dowcipnymi hasłami na temat browaru i piw na odwrocie.
                  W kegach i PET-ach trafiają one nie tylko do miejscowych odbiorców w Valašským Meziříčí ale również do piwotek i piwiarni w Brně, Olomouci i Kroměříži.

                  Jakoś do tej pory zawsze odwiedzałem Holendra w weekendy gdy pan sládek miał wolne i nie było okazji dokładnie zwiedzić browaru. Tym razem przebywaliśmy w okolicy 6 dni więc na drugi dzień, w poniedziałek 19.02.2024 po telefonicznym umówieniu się, pan Vlastimil Nohavica zaprosił na zwiedzanie.
                  Tak jak widoczna dla wszystkich warzelnia w sali z barem, tak i reszta browaru znajduje się w suterenie. Wybicie warzelni to 11 hl, za nią za ścianą znajdują się dwie kwadratowe kadzie otwartej fermentacji o pojemności 22 hl każda. Są one przeznaczone do piw dolnej fermentacji, po której trafiają one na leżakowanie do któregoś z 14 tanków leżakowych (również po 22 hl). Obecnie w leżakowni są również 2 tankofermentory o pojemności dwóch warek przeznaczone do górniaków. Przeważnie po fermentacji piwa również z nich przetacza się do leżaków. Na specjalne pojedyńcze warki przeznaczony jest mały tank o pojemności 11 hl. Piwa są podawane na bar głównie z kegów ale w lecie przy zwiększonym popycie, można użyć również dwóch poziomych tanków wyszynkowych o pojemności 350 l. Sprzęt pochodzi z firmy Mini Brewery System z Prostějova.

                  Nieco zmieniły się zasady funkcjonowania kuchni. Dania gorące są w ofercie tylko od poniedziałku do piątku w godzinach 11-14.30. Do wyboru jest 5 dań + zupa gratis w cenie 145-155 kč czyli bardzo przystępnie. Można też zamówić jedynie zupę za 35 kč. Poza wymienionymi godzinami i w weekendy zakąsić można nakladaným hermelínem, utopencem lub tlačenkou, są też oczywiście tyčinky, brambůrky, orzeszki, itp.
                  Koleżanki konsumujące były bardzo zadowolone z walorów smakowych zamówionych zestawów obiadowych.

                  Obecne godziny otwarcia: pon-czw. 10.30-20, pt. 10-30-24, so. 15-22, nd. 15-20 (w okresie letnim mogą ulec zmianie).

                  Na fotkach: 1.Warzelnia 2.Kadzie fermentacyjne 3.Tanki leżakowe 4.Tankofermentory i jeden z leżaków (po lewej fragment jedynego małego leżaka 11 hl)

                  Click image for larger version

Name:	DSC09355.jpg
Views:	91
Size:	35,9 KB
ID:	2338478 Click image for larger version

Name:	DSC09356.jpg
Views:	87
Size:	21,9 KB
ID:	2338479 Click image for larger version

Name:	DSC09360.jpg
Views:	87
Size:	31,9 KB
ID:	2338480 Click image for larger version

Name:	DSC09359.jpg
Views:	88
Size:	32,5 KB
ID:	2338481

                  Comment

                  • dadek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍺🍺
                    • 2005.09
                    • 4702

                    #10
                    5.Poziome tanki wyszynkowe, pod nimi kegi podłączone do baru 6.Magazyn beczek i wszelkiego innego sprzętu

                    Click image for larger version

Name:	DSC09358.jpg
Views:	87
Size:	43,0 KB
ID:	2338483 Click image for larger version

Name:	DSC09361.jpg
Views:	90
Size:	29,1 KB
ID:	2338484

                    Comment

                    • heckler
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2012.09
                      • 1906

                      #11
                      I kolejna wizyta i kolejna smaczna wizyta. Zestaw piw taki sam jak podczas wizyty Dadka. Piwa bardzo dobre i takie se, bo 10 to mistrzostwo, a 11-ka wodnista, taka nijaka.
                      Genialna 15- IPA, przyzwoita 12-ka, no jest po co przyjechać do Holendra
                      Attached Files

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X