Czechy, Příchovice 1, U Čápa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12615

Czechy, Příchovice 1, U Čápa

U Čápa (U Bociana) to kompleks turystyczny (ośrodek narciarski, pensjonat z restauracją, minibrowarem a nawet nowa wieża widokowa) w okolicy Harrachova.

Browar działa od 2015 r. Warzą przeważnie jedno piwo:

Ale czasami również inne.

Minibrowar restauracyjny znajduje się wewnątrz historycznego domu z pięknym widokiem na Góry Izerskie i Karkonosze. Bardzo przyjemny klimat i świetna kuchnia! Miejsce do którego można wpaść z całą rodziną.

Polecam!

• Jurandofil
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2007.10
    • 977

Kufle z logo Svetobeznika można kupić u pokladny Muzeum a rozhledny. (95Kc).
    Warzą na zmianę 11 i 12 jasną. Niestety bardzo ciężko upolować Pivo butelkowe na wynos, bo szybko schodzi, a nieduże ilości rozlewają.

Fantastyczny plac zabaw dla dzieci. Odsłonięta trampolina (bez siatki bocznej, a z dziurą pod spodem) Z huśtawek oraz ze stolików w ogródku piękne, górskie widoki. Uwaga, w sezonie należy spodziewać się zajętości miejsc 110%

Odwiedziny browaru polecam połączyć z górskim spacerem do Turnovske Chaty (około 30 minut pieszo), gdzie leją Pivo z browaru Rezek.

Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
    Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

Comment

• dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

Odwiedziny w browarku U Čápa zaplanowaliśmy na 11.11.2016 mając w planach dojście od stacji ČD szlakiem turystycznym i takiż powrót. Jednak jadąc od strony Liberca z każdym metrem w górę przybywało śniegu, a okolice Přichovic ogarnęła niespodziewana zima, wobec czego trzeba było iść szosą. Była odśnieżona do pętli autobusowej w Přichovicach, ostatni odcinek do browarku dał znać o sobie w postaci 2 krotnego zjazdu na d....
      Miejsce rzeczywiście piękne (choć widoki były niestety przymglone), stary budynek również. Zaraz przy wejściu trafiamy na filigranową miedzianą warzelnię o pojemności 150 l. Reszta urządzeń mieści się w niskiej piwniczce dokąd schodząc z panem sládkiem nawet ja musiałem schylić głowę. W jednym z pomieszczeń piwnicy znajduje się 5 tankofermentorów po 300 l każdy oraz jedna kadź wykorzystywana do otwartej fermentacji. W kolejnym są jeszcze 3 stojące tanki leżakowe (również po 300 l) jednak już prawdopodobnie na wiosnę 2017 roku przybędą jeszcze 2 zajmując miejsce obecnego składu warzyw.
      Warzy się oczywiście na 2 razy by zapełnić tak tankofermentory jak i leżaki. Całość piwa jest wypijana w tutejszej restauracji, nie stosuje się kegów, gdyż na krany trafia bezpośrednio z tanków. W niewielkiej ilości są napełniane butelki z krachlą.
      Oczywiście podstawowym piwem jest
      - Světoběžník JC http://www.browar.biz/forum/showpost...53&postcount=3
      i tego dnia tylko on był dostępny. Na dniach miało być podłączone do výčepu
      - IPA Single Hop 14° Enigma
      około 20.11
      - Jubilejní polotmavé 13°
      a od grudnia
      - Adventní tmavá 13° Rubenczal
      Jak widać jest po co wpadać do Přichovic, ja na pewno to znów uczynię gdy minie zima zła.
      W restauracji siedzi się jak w przytulnym starym domu, którego nie chce się opuszczać. Drewniany wystrój, pełno kwiatów, piękny widok przez duże okna oraz przemiła obsługa tworzą niepowtarzalną atmosferę.
      Tuz obok baru jest gablotka z gadżetami turystycznymi i piwnymi. Szkło firmowe w 4 rodzajach (pokal, wysoka szklanica z uchem, kufle 0,5 i 0,3 l) można kupić za 95 i 85 kč. Podkładki dostępne są na stołach, na barze dostaliśmy plik nieużywanych.

Czynne: pon-sob 11-22, niedz 11-20.
      Dla kochających piwo i góry miejsce obowiązkowe!

Fotki w galerii:

Comment

• heckler
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2012.09
        • 1907

Zgadzam się z przedmówcami, bardzo fajna miejscówka z na pewno bardzo dobrym jedzeniem. Co do piwa hmm... mam mieszane uczucia.
        Nie są złe, ale takie jakiś płytkie w smaku. Miałem to szczęście i trafiłem na jasne Světoběžník JC i Videnak JC 11-ka. Z tych dwóch dla mnie lepszy Videnak. Světoběžník JC niczym nas nie ujął. Oba piwa można zakupić w 0,75l butelkach z krachlą w cenie 99Kc.
        Niestety nasze dłuższe biesiadowanie skutecznie zakończyli palacze. Dla mnie to po prostu przegięcie!! W drewnianym domu, na sali pełnej rodzin z dziećmi zezwalać na palenie papierosów. Na sali brak odciągów, a okna się nie otwierają. Masakra.
        Attached Files

Comment

• pebejot
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2010.01
          • 1566

Pierwsze podejście do Čápa okazało się bardzo pechowe.
          W środę 11 stycznia na tablicy była 11-stka i 13-stka.
          Zaraz po wejściu 11-stka została "zdjęta" z tablicy, a 13-stka skończyła się jeszcze przed tym, jak zdążyłem zamówić
          Na otarcie łez zaproponowano ciemne Svijany, ale grzecznie podziękowałem.

Comment

• darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12615

Lokal jest już dla niepalących.

Wczoraj część drogi bezpośrednio przy budynku lokalu była niedostępna, bo prowadzi tam trasa narciarska Akurat musieliśmy przejść po niej z parkingu wyżej zaraz po tym jak wygładził ją ratrak! Na szczęście przy samym budynku są schodki. Zatem jak ktoś jeszcze planuje piwo i narty w tym sezonie, to ma szansę się załapać. Traski są raczej rekreacyjne, ale okazuje się że można kupić skipas na narty dla kilku okolicznych ośrodków (np. Rokytnicach są już fajne ponad 2 km. trasy). Więcej na: www.skiregion.cz

Można też jeździć na biegówkach i dodatkowo nowy browarek zahaczyć o nowy browarek w okolicy - Horská chata Na Perlíčku – Prdek (Paseky)

Na kranie była półciemna 13%, bez zarzutów, ale taka w sumie "neutralne", gładkie piwo. Natomiast jedzenie cały czas pierwsza klasa.

Czy zima czy lato - warto

Comment

• jacekwerner
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2004.05
              • 2852

Niedziela, 12 sierpnia 2018, około 16.00 - sporo gości na zewnątrz pod firmowymi parasolami, w środku podobnie, od progu uderza w nozdrza przyjemny zapach gotowanej brzeczki, a na kranie ... Nie ma bocianowego lanego, nie ma w pecie, butelce, nie ma w ogóle ... bo się skończyło. Lana była jedynie Svijany 11 - ale nie po to tutaj przyjechałem. Straszny zawód, cóż przy okazji ( jak się trafi ) spróbuję jeszcze raz - może wreszcie skosztuję coś od Bociana.
              Ochotnicza Straż Piwna
              BAZA = 7446

Comment

• grodek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2015.06
                • 527

Podczas dzisiejszej wizyty w minibrowarze u Capa na kranach dostępne były następujące piwa:
                Jubilejní 13% JC - speciální polotmavé 0,4L/44 Kč
                Stodolecký Lišák 11° 0,3/0,5L 28/34 Kč
                Svijanská "450" 0,3/0,5L 24/34 Kč

Z racji tego, że kierowałem autem dane mi było posmakowanie jedynie łyka polotmave. Znakomite, warte spróbowania. Na pocieszenie wziąłem na wynos Vídeňák JC - Cimrmanův 11% světý ležák w butelce z krachlą o pojemności 0,7L (99 Kč).
                Miejsce bardzo urokliwe, warte odwiedzenia przez miłośników gór, jednak w sezonie narciarskim, szczególnie w porze około obiadowej znalezienie wolnego stolika jest niemalże niemożliwe.
                604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

Comment

• pebejot
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2010.01
                  • 1566

Drugie podejście równo po 7 latach zakończone sukcesem.
                  Piękny zimowy dzień, temperatura -5, słońce i bezwietrznie, to wszystko sprzyjało w karkołomnym 3,6 kilometrowym marszu z Tanvaldu szlakiem prowadzącym prawie 350 metrów w górę do minibrowaru.
                  Przywitał nas zapach warzonego piwa, przy warzelni zastaliśmy przy pracy pivovara.
                  Lokal pełny Polskich narciarzy "przepraszam, gdzie mogę odnieść naczynia?"

Na kranie dostępne 1 piwo z browaru U Čapa - APA 14 w cenie... 68 koron za 0,4 l.
                  Dodatkowo w butelkach Krachl było jasne "Svetobřeznik IC" 12 za 89 koron / pół litra.
                  Ponadto lana 11-tka z Krasnej Lipy.

Jedzenie drogie, ale za to wyśmienite.
                  Wzięliśmy tylko wołowy wywar z domowym makaronem za 69 kč i potraktowaliśmy to jako posiłek regeneracyjny przed dalszą pieszą wędrówką do minibrowaru Prdek.
                  Na załączonym zdjęciu wspomniane piwo APA 14.
                  Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                  X