Czechy, Brno, Kotlářská 989/51a, Pivovar Lucky Bastard

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4715

Czechy, Brno, Kotlářská 989/51a, Pivovar Lucky Bastard

Piw z tego browarku zdarzyło mi się już próbować na różnych piwnych imprezach. Zawsze wyróżniały się tym, że były w zupełnie innych stylach niż warzone w większości czeskich minibrowarów, a do tego wyłącznie górnej fermentacji. Takie było założenie kilku zaprzyjaźnionych piwowarów domowych, którzy połączyli siły i postanowili zbudować oficjalny browarek. Udało się to we wrześniu 2013 roku, powstał on w suterenie sporej kamienicy kilka przystanków tramwajem od centrum Brna.
    Całość sprzętu została wymyślona i zbudowana własnym sumptem. Warzelnia ma 250 l, spilka to dwie kadzie po 400 l, nie ma na razie tanków leżakowych, piwa dojrzewają w kegach. Jak widać browarek jest malutki, piwa nowatorskie, niszowe, więc nie dziwota, że popyt kilkakrotnie przewyższa jego możliwości. Gdy byłem z wizytą 18.04.2016, sládek Jan Grmela powiedział mi - "będziemy się powiększać, a właściwie już działamy w tym kierunku", jednak by nie zapeszać nie chciał zdradzić szczegółów.
    Zasadniczo warzą 4-5 rodzajów piw + kilka razy do roku coś specjalnego. Przy browarze nie ma żadnej hospody, tu piwa można kupić (w dni powszednie do 14-ej, po uprzednim umówieniu) w kegach i szklanych butelkach 0,75 l. Choć w Brnie bywają lane w kilku miejscach, najlepiej udać się do firmowej hospody Lucky Bastard Beerhause na ul. Bratří Čapků 8. Wizytowaliśmy tam 14.04.16 i dostępne były 4 piwa Lucky Bastard:

- Blond 11° (Pale Ale)
    - Belgia 13° (Belgian Pale Ale)
    - India 15° (American IPA) http://www.browar.biz/forum/showthre...rd#post1286051
    - Equinox 18° (Imperial IPA)
    Ceny 39-65 kč, podawane w szkle firmowym z podkładkami.

Zawsze są też 1-2 piwa gościnne, tym razem był to browarek Antoš Slány.

Fotki w galerii:

• heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1937

Od połowy 2016 roku browar zmienił swoją siedzibę i obecnie mieści się przy ulicy Kotlářská 989/51a. Dobrze było by zmienić adres w tytule wątku.
    Od głównej ulicy wchodzimy wgłąb podwórza i kierujemy się na tyły budynku Kotlářská Point. Na samym końcu budynku znajduje się rampa, oraz wejście do browaru.
    Obecnie nie jest to już mały browarek, a całkiem spory browar. W jego skład wchodzi nowa 1500 L. warzelnia, oraz w sumie 17 leżakowych tanków oraz CK tanków o pojemności 1000/2000 l.
    Cała aparatura stoi w jednym, dużym pomieszczeniu, a my w towarzystwie unoszącego się zapachu gotowanego słodu dzięki uprzejmości miłego sladka mogliśmy sobie ją zobaczyć.
    Piw spróbowaliśmy już na mieście m.in. w browarze Charlie's Square .

Zdjęcia:

Comment

• dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4715

Po przyjeździe do Brna jakoś nie mogliśmy nikogo zastać na Kotlářské, a i telefon milczał. Do Ondry Pospišila, czyli sládka tak w Lucky bastard jak i w Moravii, dodzwoniłem się 21.02.2020. -"Będę dziś w browarze do około 14-ej więc możecie wpadać" - usłyszałem. Tego sympatycznego gościa poznałem niecałe 2 lata temu gdy wizytowałem browar Moravia. Teraz nawet mnie poznał i był trochę ździwiony, że jeszcze nie byłem w Lucky Bastardzie w tym miejscu, tak blisko ul. Ptašinského gdzie w ogóle ten browar zaczynał (warzy tam teraz JBM). No rzeczywiście, w Brnie bywam dość często, a jakoś nie było okazji. -"No to dobrze, że mnie zastaliście, bo miesiąc lub max dwa i stąd znikamy" - usłyszeliśmy od Ondry. Wytrzeszcz oczu wyraził moje spore ździwienie, a on wytłumaczył że szef zdecydował o przeniesieniu całej produkcji na Medlánky do browaru Moravia. - "Prawdopodobnie już nic tu nie będziemy warzyć, no może jeszcze jedna warka i koniec. Dziś wpadliśmy z kolegą tylko na czyszczenie tanków"- wyjaśnił. Rzeczywiście, z 15 tankofermentorów o pojemności 25 hl i dwóch po 12 hl, tylko w trzech dużych jeszcze było piwo i to niepełnych. Z resztą na drugi dzień miały być opróżniane, chłopaki przygotowali już kegi, czekały też w skrzynkach oetykietowane butelki 0,75 l. Jedynie w jednym tanku piwo na razie miało jeszcze poleżakować, a była to właściwie premiera nowej odsłony podstawowego piwa Lucky Bastarda czyli Blond 11°. Zostało uwarzone jako single hop tylko na Kazbeku dodanym zarówno do kotła jak i później na zimno do tanku na goryczkę. No i trzeba przyznać, że ten jedyny Kazbek zrobił robotę bo piwo bardzo udane https://www.browar.biz/galeria.php?id=27422 Oczywiście jak kiedyś w Moravii, Ondra wręczył nam pokale i kazał się częstować tym co było w tankach, jednocześnie robiąc swoją robotę i rozmawiając z nami.
      Zapytany o powód zamknięcia browaru wyjaśnił, że tutejsza warzelnia o wybiciu nieco ponad 10 hl była zbyt mała w stosunku do ilości tanków, a z powodu szczupłości miejsca przy zewnętrznej rampie, ciężki był również dowóz słodów i wywóz piwa. Po prostu nie mieszczą się tu większe samochody. Poza tym szef postanowił skupić się na utrzymaniu jednego browaru (Moravii) o prawie 5-krotnie większej mocy produkcyjnej. Część dużych tankofermentorów trafi na Medlánky (tak jak tam również tutejszy sprzęt pochodzi z firmy Rolf Antikor/Elaren), reszta wraz z warzelnią i jednym tankiem pośredniczącym, będzie do sprzedania. Więc może się powtórzyć sytuacja z Ptašinského, gdy parę lat temu w miejsce wyprowadzającego się pierwszego Lucky Bastarda powstał inny browar JBM. I w tym przypadku potencjalny nabywca ma ułatwioną drogę gdyż wszelakie "papiery" dopuszczające tu produkcję piwa są przecież ważne, pytanie tylko czy właściciel budynku będzie chętny na dalszą jego dzierżawę.
      Co do linii piw Lucky Bastard - to już ugruntowana marka i raczej nic się nie zmieni, będą nadal warzone w Moravii równocześnie z tymi spod tej właśnie marki. I tego sobie mogą życzyć wielbiciele dobrego piwa.

Prawdopodobnie ostatnie fotki z Lucky Bastarda dorzuciłem do galerii:

Comment

Przetwarzanie...
      X