Pierwszych piw z krnovskiego browaru można było spróbować na początku grudnia 2015. Wcześniej trwał remont dość kiepsko się prezentującego budyneczku (przy zwiedzaniu można postęp prac zobaczyć na fotografiach), będącego częścią nieczynnej fabryki włókienniczej. Obecnie swą żywą żółtą elewacją bardzo wyróżnia się przy pozostałych szarych smętnych budynkach.
Wpadliśmy do Krnova 2.05.2016, umówieni wcześniej na wizytę. Powitał nas i oprowadzał, ciekawie opowiadając o browarze i piwach, pan sládek Michal Kuřec.
Sprzęt pochodzi z firmy Destila z Brna. Warzelnia jest 1000 litrowa, poza tym 2 tankofermentory po 10 hl i 5 po 20 hl. Są one chłodzone glikolem poprzez płaszcz stalowy. Jednak używa się ich w sposób bezciśnieniowy zamykając dopiero po fermentacji. Jak powiedział pan sládek, za około 2 tygodnie od naszej wizyty miały być dostarczone kolejne 3 ck tanki 20 hl (a miejsca jest dość na kolejne).
Wprost z tanków spróbowaliśmy trzech piw:
- Ležák 11°Blg, alk. 4,5%, słód czeski i bawarski, chmiele Žatecký i Premiant.
- Pšenice 11°Blg, alk. 4,7%, słód pszeniczny(około 55%) i czeski, chmiel Premiant.
- Polotmavá 12°Blg, alk. 5%, słód czeski, karmelowy, carared, chmiel Žatecký i Premiant.
A że kolejna warka dopiero dojrzewała, już w knajpie na krnovskim zamku spróbowaliśmy
- IPA 14°Blg, alk. 6%, słód czeski, bawarski, caraaroma, chmiel Summit, Simcoe, Citra. http://www.browar.biz/galeria.php?id=21131
Wszystkie piwa są bardzo dobre i godne polecenia, ale IPA była świetna. Niestety nie robiłem notatek by opisać dokładnie.
Oprócz powyższych warzy się też piwa sezonowe. Fermentowała właśnie APA 12° na lato, leżakowała extra hořká 12° z dodatkiem chmielu Kazbek, która ma być dostępna na mistrzostwa w piłce kopanej. W lutym była do spróbowania mocniejsza IPA 16°, a na Wielkanoc stout 12°. Do piw górnej fermentacji stosuje się również chmielenie na zimno za pomocą ażurowych siateczek zawieszonych w tankofermentorach.
Oprócz beczek wszystkie piwa są rozlewane do butelek PET i szklanych 0,75 l (oba rodzaje za te same ceny 48-58 kč).
Szkło firmowe w trzech rodzajach (pokal, kufel, szklanka) można kupić po 100 kč, podkładki 5 kč, etykiety samoprzylepne po 20 kč.
Na zakupy można wpaść do browaru w dni powszednie w godzinach 8-16 i po prostu zadzwonić do drzwi, na zwiedzanie lepiej umówić się telefonicznie. W wersji prostszej (oprowadzenie, omówienie procesu produkcji i warzonych piw + 4x0,33 l prosto z tanka) kosztuje 70 kč od osoby. Można też w większym gronie rozszerzyć zwiedzanie o posiadówkę w hospůdce obok warzelni gdzie piwa można pić do woli, są też zakąski, a wykład jest wtedy znacznie dokładniejszy o wszelkie inne zagadnienia związane z piwem. Koszt - 300 kč od osoby.
Tutejsze piwa w Krnově można obecnie wypić w pięciu knajpach, ale są też w dalszej okolicy (Opava, Ostrava).
A warto spróbować!
Fotki w galerii:
Wpadliśmy do Krnova 2.05.2016, umówieni wcześniej na wizytę. Powitał nas i oprowadzał, ciekawie opowiadając o browarze i piwach, pan sládek Michal Kuřec.
Sprzęt pochodzi z firmy Destila z Brna. Warzelnia jest 1000 litrowa, poza tym 2 tankofermentory po 10 hl i 5 po 20 hl. Są one chłodzone glikolem poprzez płaszcz stalowy. Jednak używa się ich w sposób bezciśnieniowy zamykając dopiero po fermentacji. Jak powiedział pan sládek, za około 2 tygodnie od naszej wizyty miały być dostarczone kolejne 3 ck tanki 20 hl (a miejsca jest dość na kolejne).
Wprost z tanków spróbowaliśmy trzech piw:
- Ležák 11°Blg, alk. 4,5%, słód czeski i bawarski, chmiele Žatecký i Premiant.
- Pšenice 11°Blg, alk. 4,7%, słód pszeniczny(około 55%) i czeski, chmiel Premiant.
- Polotmavá 12°Blg, alk. 5%, słód czeski, karmelowy, carared, chmiel Žatecký i Premiant.
A że kolejna warka dopiero dojrzewała, już w knajpie na krnovskim zamku spróbowaliśmy
- IPA 14°Blg, alk. 6%, słód czeski, bawarski, caraaroma, chmiel Summit, Simcoe, Citra. http://www.browar.biz/galeria.php?id=21131
Wszystkie piwa są bardzo dobre i godne polecenia, ale IPA była świetna. Niestety nie robiłem notatek by opisać dokładnie.
Oprócz powyższych warzy się też piwa sezonowe. Fermentowała właśnie APA 12° na lato, leżakowała extra hořká 12° z dodatkiem chmielu Kazbek, która ma być dostępna na mistrzostwa w piłce kopanej. W lutym była do spróbowania mocniejsza IPA 16°, a na Wielkanoc stout 12°. Do piw górnej fermentacji stosuje się również chmielenie na zimno za pomocą ażurowych siateczek zawieszonych w tankofermentorach.
Oprócz beczek wszystkie piwa są rozlewane do butelek PET i szklanych 0,75 l (oba rodzaje za te same ceny 48-58 kč).
Szkło firmowe w trzech rodzajach (pokal, kufel, szklanka) można kupić po 100 kč, podkładki 5 kč, etykiety samoprzylepne po 20 kč.
Na zakupy można wpaść do browaru w dni powszednie w godzinach 8-16 i po prostu zadzwonić do drzwi, na zwiedzanie lepiej umówić się telefonicznie. W wersji prostszej (oprowadzenie, omówienie procesu produkcji i warzonych piw + 4x0,33 l prosto z tanka) kosztuje 70 kč od osoby. Można też w większym gronie rozszerzyć zwiedzanie o posiadówkę w hospůdce obok warzelni gdzie piwa można pić do woli, są też zakąski, a wykład jest wtedy znacznie dokładniejszy o wszelkie inne zagadnienia związane z piwem. Koszt - 300 kč od osoby.
Tutejsze piwa w Krnově można obecnie wypić w pięciu knajpach, ale są też w dalszej okolicy (Opava, Ostrava).
A warto spróbować!
Fotki w galerii:
Comment