Czechy, Jílovice, Jílovice 147, Pivovar Jílovice

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Czechy, Jílovice, Jílovice 147, Pivovar Jílovice

Browar położony w malutkiej wiosce Jilovice w odremontowanej stajni. Łatwo trafić, a dodatkowo z każdej strony wsi prowadzą strzałki z napisem pivovar. Sprzedaż piwa odbywa się z okienka budynku(na zdjęciu po lewej), a konsumpcja pod namiotem, lub bezpośrednio na trawie. Jak to w gospodarstwie, po podwórku chodzą kury, kaczki ,można też dziecku zafundować jazdę konną. Zajebioza!
    Najlepiej zawitać do browaru w ładną pogodę, inaczej miejsce traci na klimacie.
    Nie szczególne mają godziny otwarcia: pon.-pt. 13-18, a w sob.-ndz.10-18 i ani minuty dłużej! Trochę zaspałem i o 18.03 już piwa mi nie nalano. Muszą posprzątać itd. Dostępne były trzy rodzaje jasnego( dla mnie raj) 10-ka 27Kc, 11-ka 28Kc., 12-ka 29Kc.
    Nam najlepiej podeszła 12, najbardziej treściwa, aż oleista. Takie lubię. Najbardziej zawiodłem się na 11-ce, to piwo w tym roku zdobyło pierwsze miejsce w kategorii : svetle 11. Nie że by było było żle, ale jak na nr. 1 ciut za mało treściwości.
    Do przekąszenia tylko czipsy, paluszki i utopec. Wszystkie piwa dostępne w 1.5l petach.
    We wiosce są też noclegi, więc warto zatrzymać się na noc.
    Attached Files
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

Stacja kolejowa Jílovice znajduje się ponad 2,5 km od miejscowości, do browaru tylko 2, ale droga jest prosta i nie da się zabłądzić. Dotarłem tu 17.09.2016 nie tylko spróbować piw ale i umówiony z panem sládkiem Janem Wünschem na zwiedzenie browaru. Mieszkając w mieście i pracując w kilku browarach zawsze marzył o wyprowadzce na wieś i założeniu własnego jeszcze przed emeryturą. Co najważniejsze podobnego zdania była rodzina, więc gdy nadarzyła się okazja kupienia dawnego majątku ziemskiego w Jílovicach, sprzedali nieruchomość w Pradze i przenieśli się tu. To rzeczywiście przyjemne miejsce a i budynki obszerne. Browar powstał w około pół roku w części, która mieściła dawniej stajnie, a pierwsza warka została ugotowana 2.06.2015. Do chwili mojej wizyty pan sládek pochwalił się uwarzeniem 96-ciu.
    Całość sprzętu pochodzi ze znanej firmy Milana Doubka HD Servis z Pacova. Warzelnia ma użyteczną pojemność 500 l, dwie okrągłe kadzie fermentacyjne po 1000 l każda, 8 tanków leżakowych (6x1000 l i 2x500 l).
    Po kilku miesiącach okazało się, że piwa zyskały dobrą sławę w okolicy (oraz na konkursach piwnych) i ciężko sprostać popytowi. Dlatego pan sládek zdecydował o dokupieniu jeszcze dwóch 1000 l tanków, a nie wyklucza że przybędzie kolejny. Obecnie da się uwarzyć rocznie około 900 hl piwa. Są to 3 podstawowe warzone całorocznie i je miałem okazję spróbować:

- Světlé výčepní 10° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=119209
    - Světlý ležák 11° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=119210
    - Světlý ležák 12° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=119211
    a do tego okazjonalnie
    - Polotmavý speciál 13°

Pan Jan jest tradycjonalistą, używa tylko czeskich słodów i chmieli i lubi to co w Czechach najlepsze czyli ležáki więc nie planuje warzenia piw górnofermentacyjnych.

W galerii uzupełnienie fotek z wnętrza browaru:

Comment

Przetwarzanie...
    X