Czechy, Plasy, Pivovarská 34, Knížecí pivovar Plasy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1566

    Czechy, Plasy, Pivovarská 34, Knížecí pivovar Plasy

    Po blisko półwiecznej przerwie, mieszkańcy pięknie położonego miasteczka Plasy w okolicach Pilzna doczekali się powrotu piwowarstwa do swojego miasta.
    W sierpniu 2015 roku rozpoczął działalność minibrowar "Knížecí pivovar Plasy", zlokalizowany w areale zabudowań starego browaru przemysłowego, który został zamknięty w 1967 roku.
    Kompleks zabudowań dawnego browaru gruntownie odrestaurowano dzięki funduszom UE przy wsparciu Czeskiego Ministerstwa Kultury.
    W dawnym browarze mieści się teraz Centrum Architektonicznego Dziedzictwa w Plasach, a minibrowar działa po sąsiedzku w mniejszym budynku gospodarczym.

    Odwiedziliśmy to miejsce 22 lipca.
    Po wejściu miłym powitaniem był widok pracującego przy kadziach warzelnych Pana sladka i wszechogarniająca przyjemna woń gotowanej właśnie jasnej dziesiątki.
    Zjawiskowa restauracja przypomina wnętrze piwnicy zamku. Wszędzie cegła, surowe ściany, łukowe sklepienia i doskonałe dyskretne podświetlenia, oddające niepowtarzalny klimat tego miejsca.
    W centralnym punkcie restauracji jest bar przyozdobiony beczkami i miedzianą instalacją w połączeniu z przezroczystym orurowaniem.
    Po lewej stronie baru jest serce minibrowaru. Na wysokości podłogi zainstalowano miedziane kadzie, a tuż za nimi na niższym poziomie jest reszta sprzętu - kadzie fermentacyjne i tanki leżakowe.
    Ciekawymi elementami wystroju lokalu są stojące przy stolikach zabytkowe lampy naftowe, oraz zainstalowana przy barze kasa, łudząco podobna do tej z filmu "Zaklęte Rewiry".

    W lipcu w ofercie było aż 6 piw:
    - Vašnosta 10° (jasne) - 16 / 24 kč (0,3 / 0,5 l.)
    - Metternich 12° (jasne) - 22 / 33 kč
    - Felčar 13° (półciemne) - 22 / 33 kč
    - Grep 9° (grejfrutowe) - 16 / 24 kč
    - Ipa 16° - 25 / 38 kč
    - Medak 13° (miodowe) - 23 / 35 kč

    Kuchnia typowo czeska. Od poniedziałku do piątku jest poledni menu w cenie 89 kč.
    Osobiście jestem miłośnikiem kuchni czeskiej, w tym wykazuję objawy uzależnienia od zupy czosnkowej. Tutejsza kuchnia zaserwowała mi jednak taką wersję czosnkowej o jakiej się czechofilom nie śniło.
    Była to zupa zabielana, bardzo ostra i z dodatkiem szczawiu!

    Minibrowar ma w ofercie całą gamę firmowych gadżetów.
    Podstawki w cenie 5 kč, nalepki, etykiety po 10 kč. Ponadto można kupić firmowe szkło, koszulki, czapki, otwieracze, piwne kosmetyki i oczywiście piwo na wynos w butelkach PET lub Krachl.
    Gablota z pełną ofertą stoi przy wejściu do lokalu.

    Godziny otwarcia:
    poniedziałek - czwartek 12.00 - 22.00
    piątek 12.00 - 23.00
    sobota 11.00 - 23.00
    niedziela 11.00 - 22.00

    Zdjęcia:







  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    #2
    Piękna październikowa pogoda umożliwiła biesiadowanie na dworze. Ponieważ pebejot wszystko już opisał i obfotografował, to od siebie dodam tylko to co w browarze jest nowego.
    Przed wejściem do restauracji, po prawej stronie ustawiono drewniane ławy. Popijając piwko na dworze możemy podziwiać budynki starego browaru, oraz budynki sąsiadującego z browarem klasztoru. Jest klimat!
    Na zadaszonej rampie możemy posiedzieć na krzesłach wykonanych z klepek beczki.
    Do budowy stolików również wykorzystano część beczek.
    W ciepłe dni po prawej stronie browarku za drewnianą bramą jest letni ogródek piwny ze swoim barem.
    Godziny otwarcia restauracji nie uległy zmianie.
    W piątek na kranach podłączonych bezpośrednio do tanków było:

    - Vašnosta 10° (jasne) - 16 / 26 kč. Bardzo dobre. Typowe sesyjne piwko.
    - Metternich 12° (jasne) - 21 / 35 kč. Na zdjęciu w kuflach. Genialne piwo. Przepyszne!!
    - Felčar 13° (półciemne) - 21 / 35 kč. Smaczne.
    - Nachmelenec 11-ka (summer ale )-18 / 30 kč. Nie moja bajka, ale małe wypiłem.
    - Reholnik Ipa 16° - 24 / 38 kč. J/w/
    - Medak 13° (miodowe, polotmave) - 23 / 35 kč. Na zdjęciu w szklankach. Bardzo subtelnie miodowe, coś pysznego.

    Generalnie każde piwo było dobre, ale jasna 12-ka od całej reszty znacząco odstawała. W pozytywnym tego słowa znaczeniu.
    Dzięki uprzejmości bardzo miłego pana sladka (na zdjęciu) miałem okazję zwiedzenia browarku i dowiedzenia się co nieco o aktualnie warzonym piwie.
    Na święta będzie jeszcze dostępny Vanocni Bock. Niestety nie mieli gotowego piwa na wynos. Do pet-ków nalewali bezpośrednio z kranów.
    Piękne klimatyczne miejsce z tzw. duszą. Przepyszne piwa, wizyta po prostu obowiązkowa.
    Attached Files

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

      #3
      Do Plasu dotarłem 20.08.2019. Istotnie, jak wspomnieli przedpiszcy to bardzo klimatyczne miejsce, pięknie przywrócone do świetności, idealne na relaks przy piwie. Właściwie już wszystko zostało opisane, ja skupię się na części produkcyjnej. Na zwiedzanie byłem umówiony z wielce sympatycznym sládkem, którym jest tu pan Petr Podlena. Wcześniej przez wiele lat pracował w browarze Plzeň jednak nie zajmował się bezpośrednio piwem a urządzeniami elektrycznymi. Jak mówi zawsze ciągnęło go do warzenia i gdy w 2015 roku uruchomiono ponownie browar w Plasach zgłosił się do pracy. Pod okiem doświadczonego sládka zdobywał doświadczenie przez rok, by potem objąć na stałe jego funkcję i pełni ją już od trzech lat.
      Jak się dowiedziałem od pana Petra, budynek gdzie jest obecnie browar i restauracja pełniły kiedyś rolę magazynową dla ówczesnej słodowni i browaru mieszczących się naprzeciwko. Na górze składowano słód, w piwnicach zaś beczki z piwem. Na rampie gdzie obecnie utworzono letni taras, jest wyraźnie widoczna pochylnia ułatwiająca niegdyś staczanie (lub wytaczanie) beczek z piwnic. Są one bardzo obszerne i klimatyczne, w głównym korytarzu i przy fermentowni podkreśla to odtworzona, stylizowana na starą glazura, której kafelki tworzą również w kilku miejscach piękny herb browaru.
      Jak wspomniał Pebejot, warzelnia (wybicie 10 hl) znajduje się na górze obok baru. Połyskując miedzią w otoczeniu surowej czerwonej cegły i łuków sklepień w stonowanym świetle, prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Za nią, ale już dużo niżej w piwnicy, umieszczono 4 kwadratowe kadzie otwartej fermentacji (choć zamykane klapami) o pojemności 20 hl każda. Obok nich znajduje się również agregat wody lodowej, zbiornik gorącej i whirpool.
      Przechodząc dalej głównym korytarzem, po lewej stronie jest wejście do pierwszej leżakowni pracującej od uruchomienia browaru. Jest ona zamknięta i chłodzona, znajduje się tu 9 tanków leżakowych o pojemności 10 hl i 4 po 20 hl. Nowsze, zakupione w 2017 roku tanki (te mają płaszcze chłodzące) umieszczono w bocznej piwnicy naprzeciw wspomnianej starej pochylni do beczek. Jest ich 5 (20 hl każdy), z tym że 4 klasyczne leżakowe a jeden tankofermentor przeznaczony do piw górnej fermentacji. Sprzęt dostarczyła firma Josefa Krýsla.
      Pan sládek z dumą pochwalił się roczną zdolnością produkcyjną około 2200 hl, bijąc rekord 26 warek uwarzonych w czerwcu 2018. Normalnie jest ich 16-20, z tym że ta niższa wartość przypada na sezon zimowy. Jest wyraźny rozdział na piwa "zimowe" czyli znacznie silniejsze, oraz "letnie", których to 20.08.2019 zastałem na kranach 8 rodzajów:

      - Vašnosta 10° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=133131
      - Zazvorák 10° (nie piłem) imbirowe, 35 kč
      - Nachmelenec 11° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=133130
      - Vidlák 11° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=133132
      - Metternich 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=133133
      - Felčar 13° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=133138
      - Medák 13° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=133139
      - Císař pán 14° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=133140

      Natomiast w zimie pojawiają się również takie style piwa jak podwójna IPA, Koźlak jasny i ciemny, Belg trapistów, barley wine z ekstraktami 16-18°Blg.
      Bardzo dobrze skalkulowano ceny, czy pijemy po 0,5 czy po 0,3 l płacimy w przeliczeniu na litr tyle samo.
      Coś dziwnego się stało z firmowym szkłem. Piwa są podawane w szkle bez logo, a w sprzedaży są tylko szklanki do pszenicy w dwóch pojemnościach 0,3 i 0,5 l. Natomiast bez problemu można kupić komplet etykiet, podkładki i różnorakie gadżety browaru.
      Są też wystawione butelki z kilkoma mocnymi trunkami jak Pivní liker w dwóch rodzajach, Pivovice, a także palinki owocowe. Wszystkie na etykietach mają logo Knížecí pivovar jednak czy są produkowane na miejscu? Nie widziałem tu destylarni, pan sládek też mi nic o tym nie wspominał ale i nie pytałem, gdyż butelki z trunkami zobaczyłem w gablotach już po odwiedzeniu browaru.
      Potwierdzam - będąc w okolicy trzeba tu koniecznie wpaść.

      Uzupełnienie fotek w galerii:










      Comment

      Przetwarzanie...
      X