Stary browar Zubr z Přerova znają wszyscy, Parník zaczął warzyć swoje piwa już w 2009 roku, a od kwietnia 2016 jest czynny trzeci - Jižan. To bliska konkurencja dla Parníka - z dworca ČD przechodzimy koło dworca autobusowego, mijamy właśnie ten browar podążając dalej główną ulicą skręcającą w lewo i po max 15 minut marszu jesteśmy na miejscu.
I znaczną konkurencją stał się na pewno. Kompleks hotelowo-gastronomiczny (restauracja, piwiarnia, sportbar/herna) położony jest w osiedlu niewysokich 3piętrowych domów wielorodzinnych na oko z lat 50-ych (a może i starszych) co powoduje, że pełno tu miejscowej klienteli. Browar umieszczono w nowej piwiarni, warzelnia (pięknie lśniąca miedzią) jest na głównej sali, reszta sprzętu w piwnicy. Sala przestronna, na barze kolumna z ośmioma nalewakami przeznaczonymi na miejscowe piwa, z tyłu krany Zubra. Niestety można palić, dla niepalących wydzielono małą salkę po lewej od warzelni obok herny. Jest też duży, kryty drewnianym dachem ogródek na zewnątrz, od ulicy oddzielony gęstym, wysokim żywopłotem (w ogóle jest tu bardzo zielono).
Kumple piwosze z Czech bardzo polecali tutejsze piwa mówiąc, że lepsze od tych z sąsiedniego Parníka. Gdy zawitałem do Jižana w niedzielę 9.10.2016 było na čepu 6 rodzajów:
- Jižan světlý cyklo 10°
- Jižan plny 11°
- Jižan hořký chmelený 11° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=119389
- Jižan polotmavý 12° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=119387
- Jižan světlý 13°
- Jižan pšeničný speciál 13° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=119388
Istotnie były dobre, żałowałem, że miałem czas na spróbowanie tylko trzech (wpadłem na niecałe 2 godziny w przerwie pomiędzy pociągami). Poza tym ceny 18-22 kč za 0,5 l są rewelacyjne. Na wynos piwa sprzedawane są w 1,5 l PET-ach.
Piwa podawano w firmowych szklankach, podkładki są na stołach (nówki dostałem na barze za darmo). Szkło firmowe można kupić za 50 kć (szklanka) lub 60 kč (kufel).
Piwiarnia czynna codziennie 10-22, restauracja pon-czw. 8-22, pt. 8-23, sob. 11-23, niedz. 11-22.
Na pewno tu jeszcze zawitam by zwiedzić cały browar i spróbować kolejnych piw.
Fotki w galerii:
I znaczną konkurencją stał się na pewno. Kompleks hotelowo-gastronomiczny (restauracja, piwiarnia, sportbar/herna) położony jest w osiedlu niewysokich 3piętrowych domów wielorodzinnych na oko z lat 50-ych (a może i starszych) co powoduje, że pełno tu miejscowej klienteli. Browar umieszczono w nowej piwiarni, warzelnia (pięknie lśniąca miedzią) jest na głównej sali, reszta sprzętu w piwnicy. Sala przestronna, na barze kolumna z ośmioma nalewakami przeznaczonymi na miejscowe piwa, z tyłu krany Zubra. Niestety można palić, dla niepalących wydzielono małą salkę po lewej od warzelni obok herny. Jest też duży, kryty drewnianym dachem ogródek na zewnątrz, od ulicy oddzielony gęstym, wysokim żywopłotem (w ogóle jest tu bardzo zielono).
Kumple piwosze z Czech bardzo polecali tutejsze piwa mówiąc, że lepsze od tych z sąsiedniego Parníka. Gdy zawitałem do Jižana w niedzielę 9.10.2016 było na čepu 6 rodzajów:
- Jižan světlý cyklo 10°
- Jižan plny 11°
- Jižan hořký chmelený 11° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=119389
- Jižan polotmavý 12° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=119387
- Jižan světlý 13°
- Jižan pšeničný speciál 13° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=119388
Istotnie były dobre, żałowałem, że miałem czas na spróbowanie tylko trzech (wpadłem na niecałe 2 godziny w przerwie pomiędzy pociągami). Poza tym ceny 18-22 kč za 0,5 l są rewelacyjne. Na wynos piwa sprzedawane są w 1,5 l PET-ach.
Piwa podawano w firmowych szklankach, podkładki są na stołach (nówki dostałem na barze za darmo). Szkło firmowe można kupić za 50 kć (szklanka) lub 60 kč (kufel).
Piwiarnia czynna codziennie 10-22, restauracja pon-czw. 8-22, pt. 8-23, sob. 11-23, niedz. 11-22.
Na pewno tu jeszcze zawitam by zwiedzić cały browar i spróbować kolejnych piw.
Fotki w galerii:
Comment