Czechy, Prachatice, Horní 74, Minipivovar Prachatice

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1566

    Czechy, Prachatice, Horní 74, Minipivovar Prachatice

    Prachatice to jedno z większych miasteczek w kraju Jihočeskim, leżące na południu Czech w pobliżu Czeskich Budziejowic.
    W 2015 do miasta powróciła tradycja piwowarska za sprawą otwarcia minibrowaru na starym mieście w samym sercu Prachatic.
    Dawniej istniał tu browar przemysłowy, jednak zakończył działalność już w 1949 roku.

    Dogodny dojazd do Prachatic zapewniają pociągi ČD. Miasto leży na lokalnej linii Černý Kříž - Číčenice. Pociągi osobowe kursują tą trasą przez cały dzień w dwugodzinnym takcie. Są również dodatkowe kursy w relacji Číčenice - Prachatice.
    Jadąc od strony Číčenic (45 minut jazdy) należy wysiąść na głównej stacji Prachatice, skąd do przejścia jest kilometr. W podróży z południa wysiadamy na stacji Prachatice lázně (przystanek na żądanie) i maszerujemy 850 metrów.

    Minibrowar z przemiłą obsługą mieści się w jednej z kamienic na starym mieście.
    Wnętrze jest dość ciasne. Do dyspozycji gości jest jedna sala połączona z barem. W porze letniej podaż miejsc powiększa ogródek urządzony na podwórku z tyłu kamienicy. Instalacja (warzelnia i fermentacja) znajduje się w pomieszczeniu za barem. Pomieszczenie to jest widoczne dla gości dzięki dużej szybie, wstawionej w ścianę za barem. Tanki leżakowe zainstalowano w innym pomieszczeniu w piwnicy pod warzelnią. Dzięki uprzejmości młodego pana Sladka mogłem zwiedzić i sfotografować wszystkie pomieszczenia z instalacją browaru.

    Minibrowar oferuje trzy piwa:
    - světlý ležák 11º - 24 / 29 kč (0,3 / 0,5l.)
    - světlý ležák 12º - 28 / 35 kč
    - Honey Pale Ale 12º - 33 / 39 kč
    W wakacje w ofercie było dodatkowo Summer Ale.
    Minibrowar ma swoje firmowe szklanki i tekturowe podstawki.
    Na wynos piwo nalewane jest prosto z kranu do litrowych lub półtoralitrowych butelek PET bez etykiet.

    Kuchnia ogranicza się zaledwie do kilku pozycji w karcie, a do za sprawą koncepcji przygotowywania posiłków wyłącznie ze świeżych składników od lokalnych dostawców.
    Praktycznie na każdy dzień jest inne menu a w nim jedna zupa i pięć dań do wyboru.
    Zupa w cenie 35 kč, drugie danie od 90 do 120 kč.
    Ja zafundowałem sobie domowy rosół z makaronem w postaci pasków naleśników (na zdjęciu), był obłędny w smaku.

    Godziny otwarcia: pon - czw. 11:00 - 22:00, pią, sob. 11:00 - 24:00, nie. 12:00 - 18:00


    Zdjęcia:





    Attached Files
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    #2
    Od siebie jedynie mogę dodać że inne menu obowiązuje popołudniu, a inne w porze wieczornej. Jedzenie smaczne i bardzo dobre piwa. Miejsce godne polecenia.
    Poniżej zestaw piw jaki obowiązywał podczas mojej wizyty.

    11% světlý ležák
    12% SCHMUGGLER světlý ležák
    11% Summer ALE - svrchně kvašené pivo
    13% BRADÁČEK polotmavý speciál
    Attached Files

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4699

      #3
      My wpadliśmy do Prachatic 4.08.2017. Browarek w świetnej lokalizacji, jak się okazało nie trzeba iść do ulicy Horní, a można wprost z prawego górnego rogu rynku skorzystać z wąziutkiej uliczki tuż obok ratusza (z piękną sgrafitową elewacją), wchodząc wprost do ogródka przy browarku. Pebejot właściwie wszystko opisał i dodał fotki, ja tylko wspomnę, że warzelnia ma pojemność 500 l, tanki leżakowe 3x500 l i 8x1000 l. Jak powiedział pan sládek, fermentacja odbywa się trzech stojących tankach, jednak są one bezciśnieniowe. Na klasyczne kadzie po prostu nie było miejsca. Maxymalna wydajność browaru to 800 hl rocznie.

      Trafiliśmy na 3 lane piwa (na bar toczy się prosto z tanków):
      - Světlý ležák 11° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122769
      - Schmuggler 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122770
      - Bradáček polotmavý 13° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=122771

      Podawane w solidnym, ciężkim kuflu firmowym (można kupić za 150 kč), podkładki na stołach.

      Jadłospis rzeczywiście zwięzły ale bardzo fajny. Najwięcej zakąsek i świetnie że promuje się miejscowe specjalności jak tlačenka od Poláka, także sulc (coś jak u nas nóżki), deska serów ze Škarezu. Oczywiście są też inne ogólnie znane w całych Czechach. Dań jest 5 (niedrogie 110-175 kč) ale w tym aż 2 wege, co nie jest tutaj normą. Bardzo smaczne a porcje słuszne.

      Na pewno warto wpaść po zwiedzeniu ślicznej starówki.

      A tak można przejść z rynku wprost do ogródka browaru.
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X