Czechy, Plzeň - Radobyčice, Radobyčická náves 318, Rodinný pivovar Radobyčice

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    Czechy, Plzeň - Radobyčice, Radobyčická náves 318, Rodinný pivovar Radobyčice

    Po wizycie w browarze Purkmistr udaliśmy się do nowo otwartego, rodzinnego browarku Radobyčice. Oba browary są oddalone od siebie o niecałe dwa kilometry, więc spokojnie można zafundować sobie spacer.
    Browar położony jest ,w górnej, części wioski. Przekraczając most na rzece i patrząc do góry zauważymy drogowskaz kierujący nas we właściwą stronę. Wejście na teren jest zaraz na prawo od nowo wyremontowanego budynku z charakterystycznymi wieżami.
    Najpierw mijamy spory ogródek piwny, dalej wchodzimy przez ,przedpokój, gdzie stoją kadzie warzelne i wchodzimy do na prawdę niewielkiej sali barowej. W środku jest tylko sześć stolików, bar i kominek.
    W środku nowo wyremontowanego lokalu panuje iście rodzinna atmosfera. Właściciel, piwowar w jednej osobie wraz z żoną, kelnerką są duszą tego lokalu. Zagadują klientów, przysiadają się do stolików. Po prostu super. Bez najmniejszego problemu oprowadził nas po browarku i poopowiadał nam o swojej browarniczej pasji.
    Jest samoukiem, a przez 12 lat wraz z pomocą piwowara z browaru Modrá Hvězda zgłębiał tajniki piwowarstwa domowego.
    Instalacja jest samoróbką, bo jak sam powiedział ,z żoną nie jesteśmy bogaci,. Pięć lat zbierali fundusze na otwarcie browaru. Budynek browaru był poprzednio, o ile dobrze pamiętam starą stodołą. Otwarcie nastąpiło we wrześniu 2016r.
    Na obencną chwilę piwo można wypić bądz zakupić na wynos(pet) tylko u nich w browarze. Jak sam powiedział całą produkcję wypijają rowerzyści , lokalesi i turyści. Np. podczas naszej wizyty lokal odwiedzili narciarze biegowi!!
    Poniedziałek-wtorek lokal jest zamknięty, a w pozostałe dni tygodnia czynny od 16 do 22,bądz 20. Dostępne piwa to:
    Jasna 10-ka w cenie 25Kc za 0.5l mało treściwe piwo.
    Jasna 12-ka w cenie 32Kc za 0,5l. tu już lepiej, ale po wcześniejszej wizycie i degustacji świetnej 12-ki z browaru Purkmistr ta wypadła średnio. Wyczuwałem w niej jakby posmak z amerykańskiego chmielu. Co w czeskiej ,klasyce, raczej nie występuje. Wolę więcej słodowości i goryczki. Wszystkie serwowane piwa wydawały mi się ciut za zimne.
    Polotmava 13-ka w cenie 34Kc za 0.5l. również niczym nie zachwyca.
    Wiedeńskie 13,8 w cenie 35Kc. za 0.5l. dla mnie zdecydowanie najlepsze piwo, ale tak jak wspominałem podane za zimne. Była jeszcze 12-ka ALE w cenie 34Kc. za 0,4l z tym że nie została spróbowana. Firmowego szkła, podstawek itd. póki co brak.
    Ogólnie lokal z duszą, rodzinnym klimatem i myślę że będzie im się kręciło coraz lepiej. Szkoda że piwa są tylko przeciętne. Może latem, podane w innej temperaturze będą lepiej smakowały.
    Attached Files
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler Wyświetlenie odpowiedzi
    Browar położony jest ,w górnej, części wioski.
    To już nie wioska, browar mieści się w granicach Pilzna.

    Uwaga techniczna - nie stawiaj kropki na koniec nowo zakładanego tematu, ok?

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1906

      #3
      Ok, fakt w granicach leży. Ale jest tam jak na małej wiosce. Sielsko i anielsko.

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4702

        #4
        Zawitaliśmy do Radobyčic w ciepły i słoneczny dzień 30.04.2023. Przy takiej pogodzie oczywiście nikt nie siedział wewnątrz, a pod gołym niebem przy stołach ustawionych na dziedzińcu zaraz za bramą, gdzie umieszczono również stojaki dla rowerów. Do malutkiej hospůdky trzeba było chodzić jedynie po piwo, gdzie małżonka pana sládka samotnie na sześciu kranach stawiała czoła spragnionej kolejce klientów. By także w czasie niepogody umożliwić większej liczbie piwoszy wygodną konsumpcję, z lewej strony budynku browaru zbudowano z drewnianych krokwi kryty taras. Jest wyposażony w 6 ośmioosobowych ław i piec na zimne dni, a dzięki przeźroczystemu dachowi można korzystać ze światła dziennego.
        W samym browarze chyba nic się nie zmieniło, sprzęt to warzelnia o wybiciu 500 l tuż obok korytarzyku prowadzącego do výčepu, w następnym pomieszczeniu dwie kwadratowe kadzie otwartej fermentacji 10 hl i zbiornik wody gorącej. Dalej w chłodni znajduje się 5 tanków leżakowych po 10 hl.

        30.04.23 na kranach zastaliśmy 5 piw:
        - Světlý ležák 12°, alk. 5,4%. Złoty, zmętniony, dość wyraźnie słodowy z lekką przyjemną goryczką pojawiającą się po przełknięciu. Smaczne, bardzo klasyczne piwo. Cena 45 kč.

        - Pšeničné 12°, 5,2%. Żółciutkie jak pisklak kurczaka, całkowicie mętne z mocną drobniutką pianą. Już mocny, typowo pszeniczny zapach zwiastował, że będzie dobrze. I tak było, banany, goździki, pełnia ciasteczkowej słodowości, a do tego sporo wytrawnych i rześkich nut owocowych i nawet lekka goryczka na końcu. Świetna pszenica, cena 50 kč.

        - Zelený ležák 11°. Zmętnione, zielonkawe z trawiasto-ziołową nutą aczkolwiek nie dominującą bo jest też słodowość, goryczka lekko piołunowa. Nawet ciekawe, cena 50 kč.

        - Blond Ale 12°, 5,5%, 45 kč (nie piłem)
        - Stout 14°, 6,2%. Czarny nie do przejrzenia, na słońcu jedynie bordowe przebłyski przy dnie. Piana bardzo gęsta, jasnobrązowa. Pachnie mocno palonymi słodami i tak jest też w smaku z lekką wytrawną nutą odsłodową . Do tego gorzka czekolada, nuty popiołowe, palona kawa - piękny balans smaków z kakaową goryczką. Świetny, bardzo treściwy stout za jedyne 50 kč.

        Jak widać style piw różnorodne ale ceny bardzo wyrównane, różnią się dopiero przy zakupie w PET-ach 1,5 l bo 11° i 12° są po 110-120 kč, a Stout za 150 kč.
        Nie ma szkła firmowego, podkładki też różnorodne.

        Do jedzenia był tylko utopenec lub nakladaný hermelín ale w piątki i soboty można liczyć także na kiełbaski i golonkę z grilla.

        Bardzo przyjemne miejsce z fajnymi piwami. Obecnie czynne jest czwartek - niedziela 15-21.

        Parę fotek w uzupełnieniu: 1. Brama wejściowa 2. Odkryty taras przed browarem 3. Zakryty całoroczny ogródek obok browaru 4. Zbiornik wody, bojler i napełniarka do PET-ów. 5. Pšeničné, a w tle Stout


        Click image for larger version  Name:	DSC06869.JPG Views:	0 Size:	32,5 KB ID:	2332861Click image for larger version  Name:	DSC06870.JPG Views:	0 Size:	43,9 KB ID:	2332862Click image for larger version  Name:	DSC06873.JPG Views:	0 Size:	32,6 KB ID:	2332863Click image for larger version  Name:	DSC06876.JPG Views:	0 Size:	27,0 KB ID:	2332864Click image for larger version  Name:	DSC06877.JPG Views:	0 Size:	39,0 KB ID:	2332865
        Last edited by dadek; 2023-05-30, 21:36.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X