Czechy, Ostrava, Kutuzovova 27, Pivovar Hoppy Dog

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4762

Czechy, Ostrava, Kutuzovova 27, Pivovar Hoppy Dog

Na przełomie października i listopada 2016 w Ostravě - Vítkovicích zaczął warzyć nowy browarek (pierwsze piwa gotowe były do sprzedaży od 6 grudnia). Tym razem nie jest to kolejny restauracyjny ale rzemieślniczy.
    Myśl o posiadaniu własnego browaru powstała w głowie sládka Martina Petra, który jak to najczęściej bywa, oczywiście zajmował się piwowarstwem domowym. Jednak swą wiedzę piwowarską od 4 lat także rozszerza zaocznie w praskiej szkole przemysłu spożywczego.
    Do pomocy w uruchomieniu browaru Martin nie musiał długo namawiać swojego brata i tatę. Brat zajmuje się sprawami technicznymi, tata pomaga we wszystkim - gdy odwiedziliśmy browar 20.01.2017 właśnie napełniał butelki.
    Urządzenia umieszczono w dawnym warsztacie ślusarsko-szlifierskim na tyłach starej kamienicy w Vítkovicích. Nie ma tu zbyt dużo miejsca, tuż przy wejściu jest składzik słodu i śrutownik, potem przechodzimy do pomieszczenia warzelni (600 l, kolejny sprzęt piwowarski w Czechach zakupiony w Chinach), po lewej od niej jest też zbiornik wody gorącej oraz napełniarka do butelek i kegów.
    Nie ma tu otwartej fermentacji, piwa fermentują i leżakują w tankofermentorach (5x1200 l i 3x600 l) w drugim pomieszczeniu, gdzie znajduje się również zbiornik wody lodowej 1200 l.
    Jak powiedział pan Martin postanowił w piwowarstwie pójść trochę "pod prąd" - gdy wszystkie okoliczne browarki warzą w 90% ležaki, on postawił wyłącznie na piwa górnej fermentacji. Powstało już ich 5 rodzajów, 20.01.2017 mogliśmy spróbować najnowszego, akurat rozlewanego
    - Bloodhound, American Red Ale 14°Blg/6,2% (bardzo dobry)
    w PET-ach zakupiliśmy
    - Rider, Žitný Ale 12,3°Blg/5,6% http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=120424
    - Ginger Dog, Witbier belgijski z imbirem 11,2°Blg/4,3%
    - Kamikaze Ale, APA 13,2°Blg/5,9%
    Nie było już niestety
    - Baskerville Brown Ale 13,5°Blg/6,0%

Piwa rozlewa się do 1,5 l PET-ów (90 kč), szklanych butelek 0,75 l (60 kč) i 0,33 l (35kč). Oczywiście także do kegów dowolnej pojemności. Można je kupić za powyższe ceny na miejscu w browarze w środy i piątki w godzinach 14-18, sobota 10-12, lub w inne dni po uprzednim umówieniu się telefonicznie (na razie panowie nie żyją z piwa i mają inne prace). Poza tym piwa z Hoppy Dog można kupić w ostravských sklepach specjalistycznych, a lane w zaprzyjaźnionych piwiarniach (najlepiej sprawdzić na beerborec.cz).
    Na razie nie ma firmowego szkła i podkładek ale z czasem na pewno będą.
    Życzymy panu Martinowi (i sobie) samych świetnych piw!

Fotki w galerii:

• heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1980

Mnie udało się spróbować Cekhound APA. Bardzo delikatna APA, taką mogę pić. Na wynos zakupiłem jeszcze jedno piwko- Herkul Belgian Pale Ale.
    Ładnie pachniało, ale w smaku bardzo wodniste. Dostępne jeszcze było Hopium IPA, ale tylko w 1.5l butelkach. Jak dla mnie za duża ilość IPY. Nie dałbym rady. Generalnie browar nie dla wielbicieli ,jasnego,. Same ipy, apy itp. Byłem, spróbowałem, zaliczyłem.
    Podczas zakupów piwa radzę sprawdzać daty przydatności do spożycia. My dostaliśmy z datą do 16.04, a byliśmy tam 15.04. Widocznie piwa słabo się sprzedają.
    Attached Files

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12741

Piwa z tego browaru można obecnie spróbować w lokalu Psí kusy:

Comment

Przetwarzanie...
      X