Czechy, Budyně nad Ohří, Kostelec nad Ohří 13, Dvůr Perlová voda

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    Czechy, Budyně nad Ohří, Kostelec nad Ohří 13, Dvůr Perlová voda

    Duży kompleks rekreacyjny położony na obrzeżach wioski Kostelec nad Ohří. Powstały z wyremontowanego, starego dworku i położony w bardzo urokliwym miejscu.
    Całość, czyli motel, wellnees, kąpiele piwne, restauracja, browar, tor do Dirt Jump-u dla rowerzystów została otwarta w 2016r.
    Część restauracyjna to duża, długa sala z sufitem w kształcie łuków podpartych na kolumnach. W skład dużej sali wchodzi bufet, część kuchenna, oraz browar. Możemy sobie np. podziwiać jak powstaje nasz zamówiony posiłek. Część z małym browarkiem również jest widoczna dla gości. Do dyspozycji gości jest również sala konferencyjna, boisko.
    Warzone są tutaj dwa rodzaje jasnego piwa:
    10-ka Lanyz smaczne, orzeźwiające piwko w sam raz na lato. Pamiętam cenę za małe 23Kc.
    12-ka Lanyz. Bardzo dobre piwo.
    Oba piwa można zakupić na wynos w 1.5l petkach. 12-ka kosztowała 110Kc.
    Lokal czynny codziennie od godziny 11-22.
    Z dań nic nie próbowaliśmy, było zaraz po godz 11 więc na obiad za wcześnie.
    Warto podjechać i spróbować pysznego piwa.
    Attached Files
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    #2
    Kostelec nad Ohří właściwie nad tą rzeką nie leży. W odległości około 400 m od wsi przepływa jedynie potok Malá Ohře wpadający do właściwej rzeki w Libochovicach. Stąd ze stacji ČD jest trochę ponad 3 km, a droga wiedzie właśnie przez most na Ohře.
    Kostelec to mała wieś, której prawie wszyscy mieszkańcy byli niegdyś pracownikami tutejszego JZD (odpowiednik naszej Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej). Powstało ono na początku lat 50-ych w czasie przymusowej nacjonalizacji rolnictwa, w dawnych budynkach majątku ziemskiego. Po upadku komunizmu JZD podupadało aż zostało zlikwidowane. Teren i budynki sprzedano, a nowy właściciel wyremontował je tworząc dość ekskluzywne miejsce wypoczynku z hotelem, browarem, sauną, kąpielami leczniczymi. Wszystko to powstało w przestronnych budynkach dawnych stajni dla koni, bydła i owczarni. Mały staw na środku oczyszczono i obsadzono zielenią, powstał też nieduży basen i boisko, a za obecną częścią hotelową piękny ogród ze sporą altaną w której można organizować plenerowe spotkania, śluby, itp.
    Sama sala restauracyjna pomieści prawie 200 osób. W niej to umieszczono miedzianą warzelnię o wybiciu 600 l. Za nią w przeszklonym pomieszczeniu znajduje się spilka o dwóch wannach po 1200 l przeznaczonych do fermentacji lagerów, oraz tankofermentor 600 l na małe warki górnofermentacyjnych piw specjalnych. Tanki leżakowe (6x1200 l) znajdują się w piwnicy, w niedługim czasie przybędą jeszcze 2 małe 600 litrowe właśnie do górniaków. Sprzęt dostarczyła i zainstalowała firma Mini Brewery System z Prostějova. Browar ruszył oficjalnie 1.06.2016 wraz z otwarciem całego kompleksu, a w 2017 roku uwarzono 60 podwójnych warek. To informacje od sympatycznego pana menadżera, który 17.06.2018 oprowadzał nas po browarze.
    Tego dnia lano 3 piwa:

    - Lanýž 10° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=126183
    - Lanýž 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=126184
    - Lanýž pšeničné 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=126185

    Pierwsze w porządku, drugie trochę dziwne, a od pszenicy radzę się trzymać z daleka. Jak powiedział menadżer podobno sládek uczył się w Žatcu, a pracował już w browarze Mutějovice (ale chyba jako pomocnik, bo tamtejszego sládka poznałem, a piwa były smaczne).
    Poza powyższymi piwami bywała już także polotmavá 13°.
    Nie ma szkła firmowego, podkładki przynoszą kelnerzy wraz z piwem, jednak nie było problemu z otrzymaniem nieużywanych, jak też etykiet (ale tylko na jasną 10° i 12° gdyż tylko takie są sprzedawane w PET-ach).

    Tanio tu nie jest (pokoje 900 kč os/noc) ale miejsce świetne na wypoczynek i oderwanie się od miejskiego zgiełku. Cisza i spokój (wyłączając dni gdy odbywają się wesela), bardzo przyjemnie siedzi się pod parasolami na zewnątrz obserwując łowiące w locie owady jaskółki, mające gniazda przylepione pod drewnianymi belkami. Wkoło wzgórza i kopcowate górki z ruinami zamków, a w dole liczne chmielnice wzdłuż których odbyliśmy 3 km drogę z i do stacji w Libochovicach.
    Tylko warto by pan sládek podszkolił swe rzemiosło by oprócz 10° było co pić.

    Fotki w galerii:









    PS:
    Jeszcze wspomnę o lekkim zaskoczeniu w męskiej toalecie po lewej od baru. Oprócz pisuarów i kabin z sedesami, jedna z nich była wyposażona jako prysznicowa. Czyżby dla zbyt spoconych gości restauracji?

    Comment

    • pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2010.01
      • 1566

      #3
      Do kompleksu Dvůr Perlová voda dotarliśmy w ciepły zimowy piątek, 22 lutego.
      Odbyliśmy czterokilometrowy spacer ze stacji ČD Libochovice przez odludzia ozdobione licznymi chmielnicami.
      Końcowy odcinek drogi można zrobić skrótem podchodząc do góry nieutwardzoną ścieżką tuż za tablicą reklamową kompleksu.
      Na miejscu byliśmy tuż po godzinie 12 i jak się okazało jesteśmy pierwszymi gośćmi w olbrzymiej restauracji.
      Kuchnia już pracowała pod batutą kilku kucharzy, a i w sąsiedniej warzelni sladek był urobiony po łokcie, dostarczając nam przyjemne dla nozdrzy zapachy.

      Dostępne były dwa podstawowe piwa: Lanýž 10° i Lanýž 12°.
      Ceny bez zmian - 35 i 40 kč za duże, oraz 30 i 35 kč za małe.
      Podstawki są, szkło nadal czyste.

      Jeśli chodzi o wyśmienitą kuchnię to trafiliśmy na weekend z kotletem.
      W ofercie były kotlety po wiedeńsku, po kijowsku, kotlet z jelenia itp. Ceny od 156 do 249 kč.
      Ja zdecydowałem się na czeską klasykę i zamówiłem Svíčkovą na smetaně z karlovarským knedlíkiem (na zdjęciu) za 239 kč.

      Godziny otwarcia:
      poniedziałek - wtorek: zamknięte
      środa - sobota: 11:00 - 22:00
      niedziela: 11:00 - 20:00


      Zdjęcia:



      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X