Czechy, Kutná Hora, U Lorce 1/11, Měšťanský pivovar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1907

    Czechy, Kutná Hora, U Lorce 1/11, Měšťanský pivovar

    Miasto srebra, nazywane jest także „państwowym skarbcem”. Jej bogactwa w znacznym stopniu przyczyniły się do rozwoju Królestwa Czeskiego. Centrum miasta ze względu na swe historyczne znaczenie i wspaniałą architekturę zostało w roku 1995 wpisane na listę światowego dziedzictwa kultury UNESCO.
    Po prostu piękne miasto. Nowo otwarty browar ma swoją siedzibę w budynkach starego browaru Kutna Hora.
    W weekendy browar jest zamknięty, więc aby spróbować ich piwa musimy udać się do jednej z wielu wymienionych na stronie restauracji. Niestety to co podają na stronie ma się nijak do rzeczywistości.
    Generalnie piwo lane jest tylko w paru miejscach i raczej jest to zawsze oferta jednego rodzaju piwa. My udaliśmy się do restauracji Hruškovna:
    http://www.hruskovna.cz/napojovylistek tam serwują dwa rodzaje lanego piwa z browaru Kutna Hora, oraz lanego Pilsnera. Delektować się piwem możemy w środku lokalu, bądz na zewnątrz pod parasolami Pilsnera.
    Jasna 11-ka 29/19Kc podawana w firmowej szklance.
    Jasna 12-ka 34/24 Kc podawane w firmowym kuflu.
    W ofercie browaru jest jeszcze jasna 10-ka. Wszystkie wyżej wymienione piwa możemy w restauracji zakupić na wynos w szklanych butelkach 033.
    Jeżeli chodzi o same piwa to są po prostu cieniuśkie. Bardzo wyraźna goryczka, plus posmak rdzy.
    Z dwóch próbowanych lepsza była 12-ka. 11-ka smakowała jak rozwodniona 12-ka. Z 10-ką dałem sobie spokój.
    Nie opodal przy kościele św.Barbary odbywał się Gastrofestival. Tam spośród paru dziesięciu kramów swoje stoiska miał browar Zbraslavice, oraz Malesov. W związku z nie najlepszymi piwami z Kutnej Hory właśnie tam udaliśmy się na dalszą konsumpcję.
    Attached Files
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    #2
    Przeglądając https://www.pivovary.info/ w kalendarzu imprez piwnych anonsowano możliwość zwiedzania browaru Kutná Hora. Jakoś nigdy nie udało mi się to wcześniej więc wypełniłem formularz zgłoszeniowy i 30.03.2019 stawiłem przed bramą zabytkowego browaru.
    Na portierni przywitała nas pani dzierżąca listę uczestników zwiedzania i pobrała po 95 kč od osoby. Cena symboliczna zważywszy, że w trakcie 1 godziny i 45 minut zwiedzania każdy mógł wypić 3 piwa 0,5 l lane prosto z tanków (niektórzy zdążyli nawet 4 ).
    Po chwili przeszliśmy na warzelnię gdzie wszyscy zasiedli przy stołach, a pani barwnie i z humorem opowiedziała historię browaru, który jest jednym z najstarszych w Republice Czeskiej.
    Powstał w 1573 roku w obrębie ówczesnej twierdzy Lorec będącej własnością rodu Dačický i podobno nieprzerwanie (nawet w czasie wojen światowych) pracował aż do 2010 roku. Była tu też słodownia ale ta ukończyła swą działalność uszkodzona w czasie 2 wojny. Jeszcze po 1945 roku komuniści pozwalali by browar pracował jako spółka miejska, jednak już w 1953 roku jak i inne firmy prywatne został on upaństwowiony. Miasto odzyskało go gdy komuna upadła w 1992 roku. W 2001 nowym właścicielem został Drinks Union, który następnie sprzedał browar Heinekenowi w 2008. Powszechnie wiadomo (także z naszego kraju) w jakim celu zły wuj hujneken kupuje browary, tak więc i ten w Kutné Hoře (jednocześnie z Hostanem w Znojmě) został w 2010 zamknięty. Budynków jako zabytek chroniony prawem zburzyć nie można było, jednak wszelkie urządzenia i wyposażenie zostały pocięte palnikami na kawałki tak by dały się wynieść i zezłomowane. Nawet trofiejne oddziały Armii radzieckiej po wojnie rabujące wszystko co się da na terenach poniemieckich, wywoziły maszyny i urządzenia w celu ich dalszego wykorzystania, wuj hujneken miał inny plan - zniszczyć tak by więcej nikt tu piwa nie warzył. Jednak w 2016 roku zrujnowany browar (co można obejrzeć na zdjęciach w trakcie zwiedzania) kupił od miasta właściciel sieci sklepów spożywczych Enapo (posiadąjacy już Zámecký pivovar w Břeclavi) i po ponad rocznym remoncie 27.02.2017 została uwarzona pierwsza warka. Rok wcześniej ożył też Hostan w Znojmě (obecna nazwa Znojemský městský pivovar) jednak w sporo mniejszej skali niż oryginał.
    W Kutné Hoře również musiało dojść do zmiany nazwy, gdyż podobnie jak Hostan marka Dačický jest wciąż w posiadaniu Heinekena. Ze względu na tradycję przyjęto że będzie to Měšťanský pivovar.
    Najwięcej piwa warzyło się tu za komuny (300 000 hl) i w 75% była to jasna 12°. W końcowym okresie przed zamknięciem było to 70 000 hl i dla odmiany głównie ciemny lager wożony cysternami do browaru Velké Březno i tu butelkowany na export do Niemiec.
    Obecna zdolność produkcyjna Kutné Hory to około 40 000 hl, jednak w 2017 było uwarzone 8000 hl, a 2018 - 10 000 hl piwa.
    Po tym rysie historycznym pani przekazała nas głównemu technologowi browaru (pracującemu tu 35 lat), który zabrał nas na zwiedzanie części produkcyjnej.
    Zaczęliśmy oczywiście od warzelni. Jest ogrzewana gazem, ma wybicie 140 hl i jak to w starych browarach jest umieszczona na dwóch poziomach - na dole kocioł zacierno-warzelny, wyżej kadź filtracyjna. Są one z blachy kwasoodpornej, może trochę szkoda że nie miedź jak kiedyś...
    Kolejne pomieszczenie ciut poniżej kotła ale już za ścianą zajmuje whirpool i wymiennik ciepła, dalej jest zespół sanitacyjny CIP. Następne przeznaczono na tankofermentory, na razie są tylko 2 (o pojemności 105 hl, wykorzystywane do piw górnej fermentacji (warzonych głównie na zamówienie).
    Lagery fermentują w otwartych kadziach. Jest ich 8 (6x140 hl i 2x280 hl) gdy jeszcze przed zamknięciem browaru było ich aż 44.
    Podobnie z tankami leżakowymi, niegdyś było ich 179 na trzech poziomach piwnic, po ponownym uruchomieniu browaru w 2017 roku wystartowano z 8x140 hl i 6x70 hl. Od 2018 roku w innej piwnicy umieszczono kolejnych 9 ale już o pojemności 280 hl każdy.
    Tak więc wiele z piwnic jeszcze stoi pustych i nieremontowanych. Straszą stanem w jakim pozostawił je niszczycielski koncern, a nasz pan przewodnik pokazywał je jakby ku przestrodze.
    Tak warzelnię, tankofermentory, jak i mniejsze tanki leżakowe dostarczyły Pacovské strojírny, a najnowsze duże leżaki firma ProINOX Bohemia z Praskačky.
    Natomiast ze ZVU Strojíny Hradec Králové pochodzą 3 stojące tanki pofiltracyjne (149 hl każdy) służące jako pośredniczące przed skierowaniem piwa na obciąg butelkowy i beczkowy. Dzielą one duże pomieszczenie z filtrem krzemionkowym firmy Destila i tankiem, w którym odwirowuje się zużytą krzemionkę by nie zatkała kanalizacji.
    Na piętrze zainstalowano bardzo rozbudowaną automatyczną linię rozlewniczą do butelek. Składa się na nią myjka skrzynek, butelek, pasteryzator, napełniarka, etykieciarka, pakowaczka. Właściwie z jednej strony wstawia się tylko skrzynki z butelkami do mycia, a na końcu odbiera napełnione piwem - wszystko to wygląda jak skomplikowany roller coster w wesołym miasteczku. Jest tu też znacznie skromniejsza myjka i napełniarka do kegów. Całość sprzętu pochodzi z firmy NATE Chotěboř.
    Boczne części piętra zajmują zaś magazyny piwa oraz opakowań.

    Słód do produkcji pochodzi ze słodowni Zábřeh na Moravě, chmiele Žatecké, drożdże są propagowane na miejscu, także na sprzedaż do innych browarów.
    Podstawowo warzy się 3 rodzaje leżaków:
    - Bronzová 10°
    - Stříbrná 11°
    - Zlatá 12°
    oraz 2 razy do roku na święta
    - Lorecká 14°.
    Z górniaków już były też żytnia APA Sun King i Summer Ale, jednak generalnie piwa górnej fermentacji są warzone na zamówienie.
    W Kutné Hoře miejscowych piw można spróbować w wielu miejscach, oprowadzający nas pan technolog polecał szczególnie restaurację Dačický (niegdyś firmową) gdzie dostarczane jest piwo w przewoźnym tanku wyszynkowym. Ma on dwie komory tak więc można prosto z tanków leżakowych przewieźć 2 gatunki niepasteryzowanego i niefiltrowanego piwa. Na razie lanego miejscowego piwa najbliżej od browaru (100 m) można się napić w restauracji hotelu Kréta. Jednak już w lecie będzie można to zrobić w samym browarze gdyż trwają intensywne prace remontowe w budynku po prawej stronie od bramy, gdzie powstaje własna restauracja firmowa na 160 miejsc.
    Same piwa to może nie wybitne ale solidne, tradycyjne czeskie ležáký. Jestem bardzo ciekaw górniaków, mam nadzieje że będzie kiedyś okazja by ich spróbować już w firmowej restauracji.
    Dla kolekcjonerów do kupienia szkło firmowe w trzech rodzajach (50-85 kč), koszulki (200 kč), czapeczki, otwieracze.

    Fotki w galerii:





















    Comment

    Przetwarzanie...
    X