Czechy, Malešov, Malešov 56, Přátelský pivovar

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Czechy, Malešov, Malešov 56, Přátelský pivovar

Malesov to małe miasteczko oddalone niecałe 10km od Kutnej Hory. W wiosce kierujemy się na kościół, a za nim skręcamy na lewo po skosie. Siedziba straży pożarnej i browar to ten sam budynek.
    W browarku warzą :
    -Waizen Hefe niestety nie był dostępny
    -Stout Imperial nie było.
    -IPA nie próbowałem.
    -Jasna 10-ka, akurat brakło.
    -Jasna 12-ka. To piwo można określić jako dzieło mistrzowskie. Bardzo dobre, treściwe piwo.
    Wszystkie dostępne piwa można zakupić w szklanych butelkach 075l, albo w litrowych petkach nalewanych na bieżąco.
    Gdzieś mi się zapodziały paragony więc nie napiszę nic o cenach.
    Od maja lokal jest czynny tylko w piątki od 18-22, oraz soboty 14-22 i niedziele od 14-20.
    My byliśmy tam w niedzielą na rowerach około godziny 12 i już było otwarte.
    Instalacja browaru znajduje się pod częścią restauracyjną. W podłodze jest małe, szklane okienko i można zerknąć co jest pod nami. Do piwa można sobie zamówić coś do jedzenia typu hamburger, gulasz, kanapki ze smarowidłem. Przed lokalem jest rozpalany duży grill.
    Brak możliwości płacenia kartą.
    W ciepłe dni przed lokalem są wystawione ławki, oraz zrobione z euro palet miejsca do siedzenia, bądź leżenia w cieniu wielkiego drzewa. Bardzo fajne, klimatyczne miejsce. Szkoda tylko, że podczas mojej wizyty były bardzo duże braki w ofercie piw.
    Gorąco polecam to miejsce.
    Attached Files
  • concerto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2003.09
    • 859

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler Wyświetlenie odpowiedzi
    Siedziba straży pożarnej i browar to ten sam budynek.
    Tego typu czeskie praktyki chyba nigdy mi się nie znudzą jako wywoływacze uśmiechu.
    "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

Comment

• dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4699

Do Malešova przyjechałem 30.03.2019 dość przypadkowo, nie planując wizyty i nie będąc umówiony. W czasie zwiedzania tego dnia Měšťanského pivovaru Kutná Hora poznałem sympatycznych Czechów, którzy przekonali mnie bym zamiast do Prahy pojechał z nimi właśnie do pobliskiego Malešova. Pociąg jechał za chwilę, ostatni powrotny do Prahy był o 22.10 więc czasu było dość. I absolutnie tej decyzji nie żałowałem bo miejsce bardzo sympatyczne. Sielska atmosfera miasteczka, a na jego końcu pięknie odremontowana stara twierdza (dojście ze stacji zajmie około 10-12 minut) gdzie część jednego z budynków zajmuje hospoda i browarek. Zielony dziedziniec ze starymi drzewami, za ogrodzeniem zwierzęta w ogrodzie. Był ciepły (18°C), słoneczny dzień, na zewnątrz wystawiono stoły z ławami i nie dziwota, że były w pełni obsadzone (podobnie jak wewnątrz). Jednak Czesi to taki naród, że do piwa zawsze się można do nich przysiąść, więc towarzystwo się ścieśniło i dla nas także miejsce się znalazło.
      Tego dnia na čepu były 4 piwa:
      - Tmavá 11° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=131250
      - Světlá 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=13125
      - IPA 14° https://www.browar.biz/forum/showpos...27&postcount=3
      - Märzen 13° niestety skończyło się gdy próbowałem zamówić

Chłopak za barem wyjaśnił, że bardzo dużo im schodzi piwa i w browarze nie nadążają. Nie umiał jednak nic konkretnie powiedzieć na temat wielkości produkcji i sprzętu (warzelnia mi wyglądała na 500 l) radząc by w tygodniu zadzwonić gdy będzie sládek i umówić się na zwiedzanie. Trzeba przyznać, że przy pełnej sali i podwórzu młody barman wraz z koleżanką dawali sobie świetnie radę, on wręcz biegał z kuflami, nie dopuszczając bu ktoś z gości patrzył na dno. Dobrze, że jedzenie przyrządza (w drewnianej budce na dziedzińcu) i podaje inny chłopak z zewnętrznej firmy, jednak jadłospisy są na stołach.
      Nie ma szkła firmowego, podkładek również. Te podobno były ale się skończyły bo goście biorą na pamiątkę, czego tu nikt nie zabrania, a szkło jest w planie. Wewnątrz są natomiast podkładki ceramiczne ale bez logo.
      Miejsce świetne, koniecznie trzeba powtórzyć wizytę, zwiedzić browar i popróbować innych piw.
      Obecne godziny otwarcia hospody zwanej Pivním klubem:
      pt. 16-22, so. 11-22, nd. 11-17
      Fotki w galerii:

Comment

• dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4699

Kolejna wizyta w Malešově nastąpiła 26.09.2021. Od poprzedniego dnia trwały obchody najważniejszego czeskiego święta Svatého Václava będącego również patronem piwowarów.
        Część naszej ekipy przemieściła się tu już w sobotę z browarku Úvaly, my jednak wyświętowaliśmy tam do oporuby na spokojnie w niedzielę bez tłumów móc zobaczyć cały browar w Malešově. Sládek zapewnił, że będzie na miejscu i wszystko nam pokaże. Choć akurat zniknął gdy się pojawiliśmy, to poinformował swego młodego pomocnika, że będzie taka zainteresowana grupka, więc on nas zabrał do dość głębokiej, łukowo sklepionej piwnicy. Jak się okazało, jest to piwnica z 16 wieku gdyż już wtedy istniał tu browar zaopatrujący pobliski zamek a właściwie twierdzę. Obecnie w dwóch pomieszczeniach piwnicy mieści się w sumie 9 tankofermentorów o pojemności 20 hl i 2 po 10 hl, każdy nazwany męskim lub żeńskim imieniem. Poza tym znajdują się tu również 2 zbiorniki gorącej i zimnej wody, jako że na górze przy warzelni nie było już na nie miejsca. Tu na dole miejsce jeszcze jest na kolejne tanki, jeśli by się miały pojawić to prawdopodobnie będą to leżakowe. Obecna zdolność produkcyjna browaru to około 1500 hl rocznie.
        Piwa rozlewa się do kegów 30 i 50 l, oraz do butelek szklanych 0,5 l i PET-ów 1 i 1,5 l. Dwudrożna napełniarka jest także w piwnicy, pozwala na rozlew bez kontaktu z tlenem. Kegi są napełniane wprost z tanków, oczywiście po czyszczeniu na myjce również umieszczonej na dole. Wspominałem, że piwnica jest dość głęboka a schody strome, więc by nie dźwigać w dawnym szybie przeznaczonym do wrzucania lodu zainstalowano ciekawy nożycowy podnośnik służący do transportu pionowego.
        Tak jak przy pierwszej wizycie 2,5 roku wcześniej, tak i teraz o piwach z Malešova można się wypowiadać tylko w pozytywach. Nie dziwi więc, że mają wzięcie choć sprzedawane są na miejscu i w jeszcze jednej hospodzie. Z 5 rodzajów dostępnych w sobotę na święcie Svatého Václava w niedzielę już zostało tylko 3:
        - Svatováclavská polotmavá 11°
        - Světlý ležák 12°
        - IPA 14°
        Tak więc chyba czas pomyśleć o dostawieniu kolejnych tanków

Na fotkach: 1.Tankofermentory 10 i 20 hl 2. Tankofermentory 20 hl, 3. Od lewej zbiornik wody gorącej i tankofermentory 20 hl 4. Beczkownia z myjką do kegów

Click image for larger version

Name:	DSC04584.JPG
Views:	106
Size:	23,5 KB
ID:	2321984Click image for larger version

Name:	DSC04587.JPG
Views:	102
Size:	59,4 KB
ID:	2321985Click image for larger version

Name:	DSC04589.JPG
Views:	105
Size:	23,4 KB
ID:	2321986Click image for larger version

Name:	DSC04585.JPG
Views:	102
Size:	36,1 KB
ID:	2321987

Comment

• dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4699

... 5. Napełniarka do butelek i PET-ów 6. Podnośnik nożycowy służący jako winda

Click image for larger version

Name:	DSC04588.JPG
Views:	109
Size:	26,8 KB
ID:	2321989Click image for larger version

Name:	DSC04586.JPG
Views:	100
Size:	51,4 KB
ID:	2321990

Comment

Przetwarzanie...
          X