Czechy, Tišnov, Červený mlýn 170, Pivovar Grádo

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Czechy, Tišnov, Červený mlýn 170, Pivovar Grádo

Trzeci z Tysnovskych browarków otworzył się w tym roku. Restauracja, pensjonat o nazwie Czerwony Młyn, oraz browar Grado. To wszystko położone zaraz przy dosyć ruchliwej drodze na obrzeżach miasta. Niezbyt ciekawa lokalizacja.
    Budynek browaru to całkiem nowa, jeszcze nie do końca wykończona inwestycja. Myślę że w finalnym etapie będzie to całkiem ciekawy i ładny budynek. Na zdjęciu po prawej stronie.
    Całość browarnianej aparatury można obejrzeć przez duże szklane witryny.
    Piwo warzone jest na wodzie z ich własnej, głębokiej na 50m studni.
    Na chwilę obecną browar warzy trzy rodzaje piwa i można ich spróbować w restauracji Czerwony Młyn.
    Grado jasna 11-ka 34Kc za 0.5l. Dżizas krajst!! Cóż to było za paskudne piwo!! Wręcz nie pijalne. Ciężko określić jakiś konkretny smak tego czegoś.
    Grado 13-ka ciemne. Za małe płaciłem 28Kc. Szału nie było, ale kawowy smak skutecznie zabił mi podły posmak pozostały po jasnej jedenastce.
    Grado 11-ka pszeniczne. Darowałem sobie dalsze eksperymenty.
    Wszystkie piwa można zakupić w szklanych butelkach( 0.7l) z kachlą, bądź z kapslem.
    Jeżeli ktoś nie musi niech sobie ten browar póki co odpuści. Może kiedyś zmienią sladka i będzie lepiej.
    Attached Files
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4698

Pół roku po Květnice, 2 miesiące po Tišnovským w styczniu 2017 wystartował trzeci browar w Tišnově. Właściwie można by go określić jako restauracyjny, jednak jest usytuowany obok restauracji Červený mlýn, a nie w jej wnętrzu. Podobnie jak do Tišnovského, dostać się tu można pod wiaduktami kolejowymi ul Cáhlovską, jednak nie skręcając w ul. Ostrovec a podążając kawałek dalej prosto mostem przez Svratkę.
    Mieszkaliśmy 200 m od browaru jednak jakoś nie składało się by wstąpić tu na piwo, uczyniliśmy to dopiero w dniu wyjazdu 1.10.2018. Pana sládka złapałem w przelocie w czwartek 27.09 gdy właśnie wychodził z browaru wsiadając do firmowego samochodu. Śpieszył się gdyż wyjeżdżał na przedłużony weekend (28.09 to Svatého Václava święto narodowe w Republice Czeskiej). Zdążyłem się tylko dowiedzieć, że warzelnia ma wybicie 10 hl i są dwie kadzie otwartej fermentacji. Leżakowanie odbywa się w 12 poziomych tankach leżakowych (4x10 hl i 8x20 hl), są też 4 tankofermentory (2x10 hl i 2x20 hl). Nie zdążyłem zapytać o pochodzenie sprzętu. "Zwiedzanie" odbyliśmy później przez szybę, fotki wykonałem po zmroku gdy browar był podświetlony wewnątrz i szyby nie odbijały refleksów.
    Jak wspomniałem na piwo wstąpiliśmy do restauracji Červený mlýn w poniedziałek 1.10.2018. Jeszcze miałem nadzieję, że może pojawi się pan sládek, jednak gdy wychodziliśmy po 13-ej na pociąg, browar wciąż był zamknięty na głucho.

Na čepu były 3 piwa:
    - Grádo výčepní polotmavé 10° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=127424
    - Grádo světlý ležák 11° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=127425
    - Grádo světlý ležák 12° nie próbowałem

Jak widać z powyższego, niestety nad piwami sládek musi jeszcze popracować, browary Tišnovský i Kviětnice warzą dużo lepsze piwa.
    Jest bardzo fajne szkło firmowe w postaci ciężkich 10-kątnych kufli z grubego szkła (można kupić w recepcji), podkładki firmowe dostępne na stołach.

Co do restauracji, jest ona całkiem przyjemna, z fajnym tarasem z widokiem na browar. Byliśmy tam od otwarcia o 11 kiedy obowiązywało polední menu z zupą i czterema daniami do wyboru (w tym jedno wege). Cena zestawu 109-119 kč, akurat było nas czworo więc każdy jadł co innego i wszyscy sobie chwalili tak smak jak i wielkość porcji.
    Czynne: po-czw. 11-22, pt, sob. 11-23, nd. 11-21.

Dwie fotki browaru z zewnątrz dorzuciłem do galerii:

Comment

Przetwarzanie...
    X