Czechy, Blatná, Plzeňská 315, Zámecký pivovar a palírna

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1969

Czechy, Blatná, Plzeňská 315, Zámecký pivovar a palírna

W 1978 roku zaprzestano warzenia piwa w miejscowym browarze. Po 38 latach przerwy, w zeszłym roku browar ponownie zaczął działać.
    Browar (na zdjęciu budynek z lewej strony drewnianej bramy wiazdowej) i destylarnia znajdują się w budynkach starego browaru, zaraz przy głównej ulicy.
    Nieopodal browaru otoczony pięknymi stawami stoi okazały i za razem bardzo ładny zamek. Warto udać się na krótkie zwiedzanie, wstęp do ogrodów i na dziedziniec jest bezpłatny.
    Szczególnie dzieciaki będą zadowolone mogąc pokarmić biegające w samopas po ogrodach zamkowych daniele.
    Można wypożyczyć sobie łódkę i popływać po zamkowych stawach.

Jeżeli jednak ktoś woli iść na piwo z miejscowego browaru najbliżej będzie miał do Hotelu Marion (na zdjęciu), a tam popijając piwko może spoglądać na zamek.
    Hotel (obecnie nie ma szyldu) oddalony jest od zamku o niespełna 200m idąc w stronę rynku.
    Browar warzy trzy rodzaje piwa i wszystkie można spróbować w hotelu:

-Blatensky Kohut svetla 12-ka w cenie 35/22Kc.
    -Blatensky Kohut polotmavy w cenie 38/25Kc.
    -Blatenska svetla 10-ka w cenie 30/19Kc.

Piwa podawane w firmowym szkle i na firmowej podkładce.
    10-ki jeszcze nie piłem, oczekuje na swoją kolej w lodówce.
    Natomiast jasna 12-ka wypita u źródła kompletnie mi nie smakowała. Jak na piwo była za słodka, tak jakby ktoś cukru dosypał. Nic z typową czeską klasyką nie miała wspólnego.
    Polotmave było poprawne, nie było się do czego przyczepić.

W weekendy browar i destylarnia są zamknięte, a na ewentualną wycieczkę należy się wcześniej umówić telefonicznie.
    W dni powszednie od godziny 9-17, oraz w soboty od 9-13 czynny jest przyzakładowy sklepik.
    Można tam zakupić wszystkie produkty produkowane przez destylarnię (nalewki, likiery itp), piwa w litrowych petach, oraz wina, zarówno Czeskie jak i zagraniczne.
    Nie zwróciłem uwagi czy mieli firmowe szkło, ale na pewno były trzy rodzaje firmowych podkładek.
    Attached Files
Przetwarzanie...
X