Browar działa od 2016 roku, ale hospode oficjalnie otwarto 23 Lipca. Jako że planowaliśmy wizytę w tym regionie 24 lipca ( szczyt Knehyne) to była okazji aby odwiedzić lokal. Bardzo miłe wnętrze z tarasu cudowny widok na szczyt Filipka. Podobno na otwarciu było ich 9 piwek, niestety po zejściu ze szlaku było mało czasu aby spróbować wszystko . Więc dałem rade tylko 12-tkę, APA, Summer, zdecydowanie to ostatnie najlepsze. Z jedzenia tylko zakąski ale kuchnia jest i stopniowo pojawi się menu. Niestety petów w niedzielę brak, wszystko wykupili na otwarciu , aha lokal czynny od 10-tej
Czechy, Kunčice pod Ondřejníkem 315, Ogar (d. Kunčický pivovar)
Collapse
X
-
Kolejny browar w przyjemnym miejscu, z pięknym widokiem na góry. Piw na kranie było sześć, ja spróbowałem 3:
Psenicny Lezak 11°
IPA 15°
Summer Ale
IPA jak to w Czechach - nijaka, natomiast Summer Ale i Psenicny to pychotka. Jest jedzenie, choć w dość ograniczonym wyborze i cenach, jak na Czechy, mało atrakcyjnych. Są podkładki i PETy.
-
-
Pierwsze piwa z Kunčic pod Ondřejníkem można było kupić 6.01.2017 (na moje urodziny), jednak mimo bliskości od polskiej granicy jakoś nie było okazji odwiedzić tego browarku. Wpadliśmy tu dopiero 8.12.2017, dojazd jest idealny gdyż browar jest w pierwszym budynku naprzeciw stacji kolejowej. Niestety późnojesienna pogoda trochę ogranicza możliwości korzystania w pełni z walorów tego pięknego miejsca gdyż piwkować trzeba wewnątrz, a jak widać na fotkach kolegi Raciborz, taras pozwala na napawanie się nie tylko smakiem piw ale i pięknymi okolicznościami przyrody (sprostuję, że góra to Skalka, 954 m n.p.m.).
Zasiedliśmy więc w sali z barem po prawej od wejścia, po lewej jest druga sąsiadująca bezpośrednio z browarem. Jak dowiedzieliśmy się od oprowadzającego nas po browarze sympatycznego młodego sládka Martina, restaurację otwarto prawie dokładnie w pół roku po premierze tutejszych piw - od początku lipca 2017. Kiedyś w tym budynku również istniała ale wspólnie z kinem, którego miejsce po latach zajął browar.
Warzelnia o wybiciu 10 hl jest trzyzbiornikowa przy czym obok kadzi zaciernej są 2 piętrowe kotły z whirpoolami co pozwala na warzenie dwóch warek jednocześnie. Fermentacja lagerów odbywa się w trzech otwartych, okrągłych kadziach po 20 hl, natomiast górniaki trafiają do czterech tankofermentorów (również 20 hl każdy). Dokładnie piętro niżej znajduje się leżakownia z 16 tankami po 20 hl z czego 10 jest poziomych a 6 stojących. Sprzęt dostarczyła brneńska firma MBM.
8.12.2017 na čepu było 6 piw:
- Chalupářská 11° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=123937
- Pšeničný ležák 11°
- Světlý ležák 12°
- Vánoční speciál 13° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=123938
- Medový speciál 15°
- IPA 15° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=123939
Piwa fajne, niestety z powodu umówionej wizyty w browarku Kelč czasu starczyło tylko na 3, na pewno tu wrócimy.
Piwa podawane są w firmowych kuflach, podkładki leżą na barze i przynoszone są przez barmankę. Na wynos piwa można kupić w 1,5 l PET-ach głównie pod marką Richard znaną z browaru Račín.
Do jedzenia oprócz typowych czeskich zakąsek (55-79 kč) kilka równie tradycyjnych dań jak gulasz, svíčková, golonka (129-159 kč). O smaku się nie wypowiem ale publika dookoła pałaszowała z zadowoleniem.
Miejsce bardzo przyjemne, łatwo dostępne, kolejna wizyta jest kwestią czasu.
Czynne: pon-pt. 11-22, sob. 10-23, nd. 9-21.
Fotki w galerii:
Comment
-
-
Pierwsze piwo z tego browaru miałem okazję spróbować w grudniu 2016 roku. Byliśmy wtedy na ,świątecznych, zakupach w pivotece w Bohuminie.
Bardzo dobrze pamiętam, że była to svetla 11-ka i delikatnie mówiąc, była nie najlepsza w smaku. Z tego powodu pomimo, że do browaru mam godzinę jazdy to jakoś mnie tam nie ciągnęło.
Kolejne pozytywne wpisy o piwie z Kuncickiego browaru skutecznie zmobilizowały mnie do odwiedzin tego miejsca. Teraz mogę już napisać, że było warto.
Zaraz po wycieczce na szczyt Kněhyně postanowiliśmy odwiedzić lokal. Całe szczęście, że wcześniej dokonaliśmy rezerwacji stolika, bo nie mielibyśmy gdzie usiąść. Lokal pełny, aż po brzegi.
Kelner chyba czytał w moich myślach, bo zarezerwował nam stolik zaraz przy wielkim szkleniu oddzielającym salę barową od browaru.
Ładnie podświetlona sala z aparaturą browaru pozwalała obejrzeć browar prawie w całości. Za zwiedzanie browaru należy zapłacić 100 Kc., więc lepiej za te pieniądze napić się piwa, a na browar popatrzeć przez szybę. W sobotnie popołudnie ( 13.01 ) w lokalu można było się napić:
- Chalupářská 11° w cenie 32 / 22 Kc. Taki średniak.
- Pšeničný ležák 11° 32 / 22 Kc. Nie piłem.
- Světlý ležák 12° w cenie 34 / 24 Kc. Dla nas było to najlepsze piwo z tego browaru. Sporo w pozytywnym tego słowa znaczeniu odstawało od innych piw. Smaczna klasyka.
- Baltazar vánoční speciál 12° w cenie 36 Kc za 0,4l. W smaku kawa i czekolada, całkiem smaczny napitek.
- Medový speciál 15°. Brakło lanego. Zakupiłem na wynos litrowego pet-a w cenie 65 Kc.
- IPA 15° w cenie 40 Kc. za 0,4l. Pijało się gorsze. Natomiast to piwo niczym mnie nie zachwyciło.
- Zimni lezak 12-ka w cenie 24,90 Kc. za małe. Miał być smak imbiru, cynamonu, a smakowało i pachniało kostką do kibli. Nie dałem rady tego wypić.
Podsumowując to jedzenie było smaczne, piwo przyzwoite, a obsługa bardzo miła. Do browaru mam nie daleko, więc mam nadzieją zawitać tam jeszcze nie raz.
Tym bardziej, że jest tam gdzie po górach pochodzić, lub pojeździć na rowerze.
Zdjęcia:
-
👍 1
Comment
-
-
Jak wspominałem przed rokiem browar zmienił nazwę na Ogar. Budynek z dwóch stron został przyozdobiony szyldami z nową nazwą. Cała reszta w restauracji jak i w browarze bez zmian.
No może nie do końca, bo wraz ze zmianą nazwy browaru pojawiło się nowe, firmowe szkło, oraz podstawki. W tą sobotę na kranach zastaliśmy sześc piw i oprócz jasnej 11-ki wszystkie prezentowały bardzo wysoki poziom .
- Svetla 11-ka 35/25 Kc. Piwo o słodkim posmaku
- Svetla 12-ka 38/28 Kc.
- IPA 14-ka 44 Kc.
- Milk Stout 14-ka 47 Kc.
- Amber Ale 13-ka 43 Kc.
- American Pale Lager 13-ka 40 Kc.
Cztery ostatnie piwa podawane są w pojemnościach 0.4 l.
Comment
-
-
Jestem pod wielkim wrażeniem lanej NEIPYz tegoż browaru. Klasa światowa. Summer ale natomiast mógłby być mniej skarpetowy
Świetna kuchnia i piękne widoki z tarasu. Cenami za bardzo się nie lubią chwalić.
Za budynkiem browaru znajduje się także zahradka bez obsługi jakby ktoś chciał tylko na piwo podejść.
zobaczymy jak butelki iwo:- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
zobaczymy jak butelki iwo:Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446
Comment
-
-
Obecnie taras ,ocieplony, grubą folią, więc ładnych widoków już brak. Pozazdrościć klienteli. Praktycznie o każdej porze dnia jest tam tłoczno, a wieczorem i w porze obiadowej miejsc wolnych nie uświadczymy. Tym razem piwne menu wyglądało mega ciekawie i z niecierpliwością oczekiwałem na zamówione piwa.
- Miodowa 15-ka poj. 0.4 l. 55 Kc. Spodziewałem się ulepka, bo miód i mocna 15-ka, a tym czasem piwko wypadło bardzo przyzwoicie
- Jasna 11-ka Klasyka i to to bardzo smaczna 49 Kc.
- Neipa 13-ka 0.4 l. za 61 Kc. Smaczne
- Kazbek 12-ka za 54 Kc. j/w
- MilkShake IPA 15-ka 69 Kc. za 0.4 l. Dziwne, ale nie można powiedzieć, że było nie dobre, ot takie na raz
- Vaclav ciemna 14-ka za 55 Kc. Bardzo dobre
Zdjęcia według kolejności opisu
-
👍 1
Comment
-
Comment