Czechy, Hnanice, Nám. sv. Wolfganga 97, Pivovar Hnanice

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Czechy, Hnanice, Nám. sv. Wolfganga 97, Pivovar Hnanice

Ze Znojma do Hnanic udaliśmy się na rowerach uskuteczniając sobie ponad 10 kilometrową, malowniczą wycieczkę. Celem sobotniej wycieczki oczywiście były odwiedziny w nowo otwartym browarze w miejscowości Hnanice.
    W skład sporego kompleksu wchodzą trzy penziony, kręgielnia, browar, winne piwnice, i zapewne własne winnice.
    Budynek browaru, oraz główne wejście do jego restauracji mamy zaraz brzy ulicy, naprzeciwko zabytkowego kościoła sv. Wolfganga.

W środku mamy dwie sale. W jednej, tej z bufetem znajdują się wyeksponowane bardzo ładne, miedziane kadzie warzelne. Na drugiej, ciut większej sali akurat odbywało się wesele.

W sobotę 09.09.17r. można było spróbować jednego z dwóch warzonych tutaj piw:

-Wolfgang jasna 11-ka w cenie 27 /20Kc. Bardzo smaczne, treściwe piwo.
    -Wolfgang jasna 12-ka w cenie 32 / 25Kc. Niestety skończyła się w piątek.

Zagadnięty przy barze, akurat nalewający piwa młody człowiek okazał się bardzo miłym piwowaro/barmanem (na zdjęciu przy tankach).
    W restauracji jak już wspominałem odbywało się wesele, pora obiadowa, klientów pełen lokal. Po mimo tego sladek potrafił jednak wygospodarować 15min wolnego czasu na pokazanie swojego królestwa.
    Podczas krótkiej rozmowy m.in. dowiedziałem się, że pita w restauracji 11-ka i 12-ka (która już wyszła) pochodzą (pochodziły) z pierwszego warzenia nowego piwowara. Jak sam przyznał dopiero się uczy, a warzyć w browarze zaczęli dopiero miesiąc temu. Poprzednio studiował w Londynie i z zawodu jest ,urzędnikiem,.

Z tanka zostałem poczęstowany jasną 12-ką. Wyśmienite piwo! Szkoda że stara warka już się skończyła, a nowa miała być dopiero za tydzień.

Również z tanka zostałem poczęstowany ,nową, 11-ką. Na moje pytanie czy to to samo co aktualnie jest serwowane w restauracji, otrzymałem odpowiedź że nie.
    Jeszcze eksperymentuje i każda warka jest inna. Jak sam podkreślił nie chce uwarzyć ,typowego Pilsa,.
    Nowa 11-ka miała bardzo wyraźny posmak gruszki, po prostu rewelacyjne piwo.
    Wielki szacun dla dopiero co stawiającego pierwsze kroki piwowara. Oby dalej z pod jego ręki wychodziły tak rewelacyjne piwa. W grudniu będzie uwarzona IPA.

Do miesiąca czasu piwa maja być dostępne w pet-ach, na razie jeszcze maja niekompletną maszynę do butelkowania.
    Oczywiście w restauracji są serwowane typowo Czeskie dania barowe w cenach o ile dobrze pamiętam do 200Kc. Z racji odbywającego się tam wesela i długiego oczekiwania na dania barowe my z posiłku zrezygnowaliśmy. Piwo było ważniejsze

Popijając piwko w ogródku piwnym mamy ładny widok na zabytkowy kościół. Pyszne piwko, ładna okolica położona wśród winnic. Gorąco polecam to miejsce.
    Attached Files
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Jeszcze widok z zewnątrz, wewnątrz i pyszna 11-ka. Brak firmowego szkła.
    Attached Files

Comment

• heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1906

Na drugą wizytę do Hnanic z Satova udaliśmy się na krótki, dwukilometrowy spacer przez łąki i pola.
      Tym razem na kranach zastaliśmy dwa rodzaje piwa. Oba svetle 11-ka, oraz 12-ka. O dziwo cena od zeszłego roku nie uległa zmianie.
      Za to niestety zmianie i to na gorsze uległy piwa. Oba takie ,wygładzone, pozbawione pazura którego miały w zeszłym roku. Coś te eksperymenty sladka poszły w złym kierunku.
      Nie mogę powiedzieć, że były złe, ale pamiętam smak zeszłorocznej 11-ki i spodziewałem się dalej tego samego. Wspomniana 11-ka smakowała nam lepiej niż 12-ka.
      W ofercie są już litrowe pet-ki z piwami na wynos. Po za tym w lokalu bez zmian.

Ps.
      Jeżeli komuś nie podejdzie piwo z browaru Hnanice, to polecam przejść się sto metrów i w następnej uliczce w lokalu U Pramene https://mapy.cz/turisticka?x=15.9879...rm&id=13118178 napijemy się lanego piwa z browaru Zlatý Josef.

Dwie fotki:

Comment

• pebejot
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2010.01
        • 1566

Po roku od ostatniej eksploracji forumowicza, asortyment piwny podwoił się, ceny zaś poszybowały w górę.

Miejscowość Hnanice znajduje się 700 metrów od austriackiej granicy.
        Dogodny dojazd zapewnia autobus 818 ze Znojma - 26 minut jazdy, bilet kosztuje 20 kč.
        Przystanek autobusowy zlokalizowany jest zaledwie 80 metrów od browaru. Można też dojechać pociągiem do miejscowości Šatov (ostatnia stacja przed austriacką granicą na linii Znojmo - Retz - Wiedeń) i zafundować sobie przyjemny, czterokilometrowy spacer.
        Browar usytuowany jest vis a vis kościoła. W Czechach, czy Austrii takie widoki są powszechne, w Polsce niedopuszczalne i niemożliwe.

W ostatni piątek lipca z kranów lało się:
        - 11° světlý ležák - 33 kč
        - 12° světlý ležák Premium - 38 kč
        - 12° polotmavy ležák - 38 kč
        - 13° Brown Ale - 41 kč

Nadal brak firmowego szkła.
        Piwo na wynos sprzedawane jest w półtoralitrowych butelkach PET z etykietami.

Część kulinarną rozpocząłem od zupy czosnkowej za 45 kč, która okazała się rozczarowaniem, gdyż nie zawierała nawet śladowych ilości czosnku, a w smaku przypominała śląską Wodzionkę.
        Dania główne to czeska klasyka w cenach 130 - 185 kč. Wybór padł na smażony ser z frytkami i sosem czosnkowym za 130 kč. Tu nie zawiodłem się.
        Dla niewygłodniałych zimne i ciepłe przekąski do piwa w cenie 35 - 95 kč.

Zdjęcia:

Comment

• heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 1906

Cztery piwa na kranach i niestety żadne nie zasługiwało na powtórkę. Tragedii nie ma, ale ciut goryczki w piwie o wiele poprawiło by sytuację.

Jasna 11-ka 43 Kc.
          Jasna 12-ka 49 Kc.
          Polotmava 12-ka 49 Kc.
          Pale Ale 13-ka za 55 Kc.
          Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
          X