Dobruška, Křovická 267, Rodinný pivovar se sladovnou v Dobrušce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4787

    #1

    Dobruška, Křovická 267, Rodinný pivovar se sladovnou v Dobrušce

    19.08.2017 na terenie browaru odbywała się impreza pod nazwą Den otevřených dveří, więc była idealna okazja by zwiedzić dokładnie browar, spróbować wszystkich piw i poszaleć na koncertach czołowych czeskich kapel.
    Organizacja jak to u Czechów idealna, mnóstwo stoisk z lanym piwem i jedzeniem (dopiero gdy tłum zgęstniał około godziny 17-18 trzeba było poczekać kilka minut w kolejce), sprawna obsługa, występy zespołów (na małej i dużej scenie) idealnie trzymające się zaplanowanych godzin. Bogata była oferta piwnych gadżetów browaru Dobruška, samego szkła do piwa (40-200 kč) było 20 rodzajów! https://www.browar.biz/galeria.php?id=22252 Można było oczywiście pić w którymś z zakupionych lub wypożyczyć za kaucją nietłukące firmowe kufle z uchem, zrobione z grubego plastiku. My zakupiliśmy z Jerzym za jedyne 40 kč historické sklo (tak widniało nawet na paragonie) czyli szklanki 0,5 l jeszcze ze starym logo sprzed 2006 roku. Widać gdzieś się przeleżały na magazynie bo kartony były lekko ruszone zębem czasu, a w jak najbardziej nieużywanych szklankach zamieszkały pająki. Ale nic to, wszędzie były ustawione myjki do szkła.
    Z miejscowych piw do spróbowania były:
    - Dobrušská 11° světlá, 25kč
    - Dobrušťák 11° světlá, 25 kč (niefiltrowane)
    - Rampušák 12° světlý ležák, 28 kč
    - Rampušák 12° světlý ležák nefiltrovaný, 28 kč
    - Muderlant 13° polotmavý speciál, 30 kč
    - F.L.Věk 15° světlý speciál, 30 kč

    W godzinach wyznaczanych przez specjalny zegar przy wejściu, można było zwiedzać browar a jak się okazało nie tylko, bo także słodownię, która z resztą zajmuje większą część budynku.
    Nas oprowadzał jeden ze sládků, bardzo ciekawie opowiadając historii i współczesności firmy.
    Tak więc obecne budynki powstały w 1870 roku, pod różnymi formami własności funkcjonując nieprzerwanie do 1996 roku (oczywiście po wojnie jako firma państwowa). Potem przez ponad 6 lat budynki niszczały puste aż do chwili ponownego uruchomienia produkcji w 2002 roku już w przez prywatną spółkę. Niestety, wielki pożar na początku 2006 roku zniszczył mocno słodownię i część browaru (warzelnię), produkcję wznowiono po ponad 2 latach już z częściowo nowymi urządzeniami choć stara, miedziana warzelnia z 1936 roku funkcjonuje z powodzeniem do dziś. Ma ona pojemność do 60 hl jednak zależnie od warki nie jest zazwyczaj napełniana powyżej 55 hl. Ześrutowany słód podawany jest pneumatycznie rurami prosto ze słodowni.
    Bardzo ciekawie wygląda spilka - ciężko powiedzieć czy to otwarta czy zamknięta fermentacja. Pan sládek skłaniał się jednak ku otwartej - fermentacja odbywa się w poziomych, bezciśnieniowych tankach o pojemności 113 hl, do których po włączeniu światła wewnątrz można zajrzeć przez okrągłe okienka.
    Starsze tanki leżakowe (poziome, kupione jako staroużyteczne) znajdują się w pomieszczeniu, do którego wchodzi się wprost z podwórza przy bramie do skalnej restauracji. Jest ich 5 o pojemności 21 hl każdy. Obok znajduje się filtr firmy Destila oraz stojące tanki pośredniczące (również 21 hl). W kolejnym pomieszczeniu na początku 2016 roku umieszczono najnowsze nabytki browaru z firmy Sekos (Ústí nad Labem) - 6 poziomych tanków leżakowych (113 hl każdy) i 4 pośredniczące (po 63 hl) co podniosło zdolności produkcyjne o ponad połowę (obecnie 7000 hl rocznie). Jest też nowa linia mycia i napełniania kegów o max. wydajności 30 beczek na godzinę oraz napełniarka butelek PET.

    Fotki z browaru w galerii:
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22233
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22234
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22235
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22236
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22237
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22238
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22239
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22240
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22241
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22242
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22243
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22244

    Przylegająca do browaru słodownia (może powinno być odwrotnie?) zajmuje około 2/3 powierzchni budynku. na najniższym poziomie znajdują się zbiorniki do namaczania ziarna oraz urządzenia do rozkładania go na powierzchniach słodowania.
    W części sali można obejrzeć w gablotach stare etykiety, dokumenty, na ścianach zabytkowe blaszane szyldy reklamowe, są też stare butelki i napełniarki do nich z tej samej epoki.
    Wyższe piętro zajmuje skład ziarna i suszarnia słodu, na najwyższym znajduje się maszynownia i pneumatyczne urządzenia przesyłające. Zachowano parę elementów w stanie takim jak po pożarze w 2006 roku, co uzmysławia ogrom zniszczenia jakie tu nastąpiło.

    Fotki ze słodowni:
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22245
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22246
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22247
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22248
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22249
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22250

    Oczywiście odwiedziliśmy też restaurację w skale gdzie niegdyś leżakowało piwo, a dojść trzeba długim łukowym korytarzem. Bardzo ładnie wygląda połyskująca polerowaną miedzią mała warzelnia na środku sali. Zamiar uruchomienia minibrowaru jak na razie się nie spełnił choć według słów oprowadzającego nas pana sládka, sprzęt jest sprawny i gotowy do użycia.
    Fotka:
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=22251

    Gdyby ktoś chciał wpaść na piwne zakupy to sklep firmowy jest czynny:
    pon.-pt. 8-16, sob. 8-11.
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1998

    #2
    Oprócz budynków na zewnątrz nic więcej nie udało mi się obejrzeć. W browarze akurat odbywało się wesele i wszystko było pozamykane.
    Na szczęście wszystkich akurat dostępnych piw można spróbować w firmowym lokalu browaru-Bowling Bar.
    Bardzo przyjemnie położona miejscówka, można np.z góry popatrzeć na zabudowania browaru.
    Wtedy miałem okazję spróbowania:

    -DOBRUŠSKÁ 11% jasne
    -RAMPUŠÁK 12% jasne
    -F.L.VĚK 15% jasne
    -MUDERLANT 13%

    Dla mnie osobiście najlepsze piwa to te z dwóch pierwszych pozycji. Bardzo dobra, Czeska klasyka.
    W lipcu tego roku na święcie piwa w Katowicach browar miał swoje firmowe stoisko. Jakże bardzo byłem z tego powodu zadowolony.
    Na stoiskach Polskich browarów (aż do ze rzygania) same ,sripy ipy, a tu taka perełka z Republiki Czeskiej. 12-ka była przedobra!!
    Attached Files

    Comment

    • heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1998

      #3
      Ponownie do Dobruski wpadliśmy w piątek 21.08. Ponieważ ich firmowy lokal Bowling Bar otwierają od godziny 14, więc pierwsze kroki skierowaliśmy do browaru. Nie wiem do której tam pracują, ale przed 14 wszystko było już pozamykane, a jedynymi otwartymi drzwiami były te od sklepiku firmowego . Tam miła pani skierowała mnie do biura, w którym zastałem jeszcze milszego młodego człowieka, który bez większych ceregieli wziął do ręki klucze i zaprosił nas na zwiedzanie browaru i słodowni.
      Po krótkiej wycieczce udaliśmy się na degustację miejscowego piwa. Jeszcze z poprzedniej wizyty pamiętałem, że letni ogródek firmowej knajpki oferuje niezapomniane widoki na browar i miasteczko.
      Tego dnia na kranach było pięć piw i wyglądało to tak:

      - Rampušák 12-ka světlý ležák 23/30 Kc. Pyszne piwko, wypite podczas rozkoszowania się widokami na miasteczko.

      - Dobrušská 11-ka světlá 21/28 Kc. Piwo niestety jest filtrowane i to się czuje. Trochę koncerniakiem zajechało

      - Muderlant 13-ka polotmavý speciál 24/32 Kc. Bez zastrzeżeń, smaczne.

      - Ejlicek 9-ka w cenie 33 Kc. za pojemność 0.4. Mnie smakowało.

      - Desina 10-ka w cenie 21/28 Kc. Tu słabo, wodniście.

      Warto tam wpaść i przy dobrym piwie posiedzieć w letnim ogródku. Po za tym w lokalu możemy zagrać w kręgle, a chętni mogą skorzystać z noclegu.

      Zdjęcia uzupełniające z browaru, oraz z firmowej knajpki:

      https://www.browar.biz/galeria.php?id=28160
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=28161
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=28162
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=28163
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=28164
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=28165
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=28166
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=28167
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=28168
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=28169
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=28170
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=28171
      https://www.browar.biz/galeria.php?id=28172

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Dobruška, Rampušák Blond Ale
        darekd
        Ekstr. 11%
        Alk. 4,6%

        Chmiele: Amarillo, Willamette

        Aromat - chmiel delikatnie dominuje, nuty kwaskowych owoców, ciut cytrusów i żywic, leciutki słód
        Piana - wyższa, trwalsza z dłuższym kożuszkiem, trochę zostaje na szkle
        Barwa - złoto/ciemna słomka...
        2022-09-22, 21:12
      • darekd
        Dobruška, Rampušák Märzen
        darekd
        Ekstr. 14%
        Alk. 5,7%

        Chmiele czeskie i niemieckie (Hallertau)

        https://www.pivovarrampusak.cz/piva/marzen/

        Aromat - słodowy z dość wyraźnym masełkiem, pod którym skrywa się delikatna nuta owoców
        Piana - wysoka, trwała z kożuszkiem, zostaje...
        2022-11-15, 00:16
      • pebejot
        Rožmberk nad Vltavou, Pivovar Rožmberk
        pebejot
        Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
        Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.

        Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...
        2024-12-31, 12:40
      • darekd
        Dobruška, Rampušák Winter Ale
        darekd
        No i Rampušák zaczął warzyć ejle.

        Ten ma 13% ekstr. i 5,3% alk.

        Jak zwykle bez fultracji i pasteryzacji.

        chmiele: Apollo, Galaxy a Cenntenial

        Aromat:- lekki chmiel z grejpfrutowym muśnięciem, trochę drożdży i ciut słodu
        Piana - puszysta,...
        2021-01-08, 21:24
      • darekd
        Dobruška, Rampušák Kazbek Lager
        darekd
        Znany rzemieślniczy browar z Dobruszki warzy sezonowo różne, to uwarzył i to

        12,9% ekstr.
        5,2% alk.

        Chmiel - Kazbek

        Aromat - chmielowa korzenność, lekka ziołowość. Drożdże i delikatny chleb
        Piana - wysoka, zwarta, trwałą, zostaje na...
        2021-10-01, 23:01
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...