Czechy, Litoměřice, Komenského 748, Biskupský minipivovar U sv. Štěpána

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Czechy, Litoměřice, Komenského 748, Biskupský minipivovar U sv. Štěpána

Najmłodszy browar z Litomerickich ,trojaczków, powstał w 2015 roku.
    W ładnie wyremontowanym budynku mieści się browar, restauracja, oraz hostel. Całość położona zaraz przy głównej, ruchliwej drodze przebiegającej przez Litomerice.
    Chcąc spróbować piwa możemy zasiąść na zewnątrz, na ławach wystawionych po obu stronach wejścia do browaru, lub wewnątrz restauracji wchodząc do niej po schodach.
    W środku mamy jedną salę z barem, oraz drugą w piwnicy do której można zejść schodami w dół.
    Właśnie na tej sali na dole możemy oglądać kadzie. Niestety podczas naszej wizyty sala była zamknięta.
    Serwowane piwa to:

-Štěpán 12°(jasne) w cenie 22 / 34Kc. Wyborne, pyszne piwo!!. Jakże odbiegające smakiem od pozostałych dwóch browarów odwiedzonych w Litomericach.

-Děkan 11° kvasnicové Waizenbier w cenie 19 / 29Kc. nie piłem.

-Vídeňský ležák 13° w cenie 32Kc z pojemność 0.4l. Również bardzo smaczne piwo.

Piwa podawane w firmowym szkle na firmowych podkładkach.
    Na wynos do zakupienia w 1,5l butelkach pet, lub w kartonowym trój paku w szkle 0,75l.
    Widziałem też szklane butelki z krachlą o pojemnościach 0,5 / 0,75l.
    Szkoda że akurat nie było jasnej 10-ki, a myślę że byłaby równie dobra jak pozostałe piwa.
    Dobra, smaczna kuchnia, oraz zaje.. piwa czynią z tego lokalu pozycję obowiązkową. Honor Litomeric został uratowany.
    Lokal czynny codziennie od 11 do 23, a w piątek i sobotę do północy.
    Jedynym mankamentem biesiadowania na zewnątrz lokalu jest ruchliwa ulica, ale po którymś już piwku prawie wcale to nie przeszkadza.
    Attached Files
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

W budynku jest jeszcze hostel, można tu tanio i w miarę wygodnie przenocować.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1906

Tak jest hostel. Skorzystaliśmy. Bardzo schludne pokoje w atrakcyjnej cenie.
      Tym razem udało mi się obejrzeć cały sprzęt browaru. Do pomieszczeń z nim wchodzi się z lewej strony kadzi warzelnych. Po za tym w lokalu bez zmian, no może tak nie do końca bez zmian.
      Nastąpiła jedna duża zmiana na gorsze, a dotyczy ona niestety piw z tego browaru. Tym razem w ofercie były:

-Stepan svetla 12-ka w cenie 39 Kc.

-Dekan svetla 11-ka w cenie 24 Kc. za małe.

-ALE 14-ka w cenie 49 Kc. za pojemniść 0,4 l.

-Pszenica special 10-ka. Tego nie próbowałem.

Piwa niestety nie są już podawane w kuflach, a w firmowych szklankach. Do tego wszystkie trzy próbowane piwa były bardzo kiepskie.
      Tym razem ten browar z pośród trzech w Litomericach wypadł najsłabiej. Nie wiem czemu tak zaniżyli loty, ale nie była to tylko nasza opinia. Będąc dwa dni później w innym browarze jego właściciel potwierdził, że słyszał już nie jedną opinię o pogorszeniu się jakości piw u sv. Štěpána. Wielka szkoda!

Zdjęcia w galerii:

Comment

• pebejot
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2010.01
        • 1566

Odwiedziliśmy trzeci w tym mieście minibrowar pod koniec lutego.
        Spaliśmy w hostelu na górze za 350 kč za noc w przyzwoitych warunkach w pokojach czteroosobowych. Bez względu na to ile osób zajmuje pokój, cena zawsze jest taka sama.
        Tu gdzie teraz jest hostel podobno za komuny mieścił się dom pomocy.
        Recepcja hostelu czynna jest 24h. Na miejscu wypełniona po brzegi lodówka z PET-kami, które mogą przydać się o każdej porze.
        Z naszego pokoju do browaru wchodziliśmy bezpośrednim wejściem "od zaplecza", zakładając tylko kapcie .
        Dwuosobowa sympatyczna obsługa składała się z młodego Czecha - barmana i kelnerki, Polki z Dolnego Śląska.
        Mniejsza sala na poziome -1 vis a vis warzelni była nieczynna. Są tam tylko dwa stoliki z samoobsługowymi nalewakami.

Na kranach dostępne były trzy piwa:
        - Vikář 10° - 21 / 30 kč
        - Děkan 11° - 23 / 33 kč
        - Štěpán 12° - 26 / 38 kč

Od 15:00 do 18:00 jest zniżka 10% na każde lane piwo w ramach happy hour.
        Lokal czynny codziennie od 11:00 do 22:00 (w piątki i soboty do północy).

Zdjęcia:

Comment

• heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 1906

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot Wyświetlenie odpowiedzi
          Ja rozumiem entuzjazm i miłość do czeskiego piwa, ale ile razy można powielać to samo i zasypywać galerię tymi samymi zdjęciami.
          Już na początku zaznaczę, że mnie to zwisa, ale skoro masz do mnie pretensje (do tej pory nie odpowiedziałeś o co) to proszę wytłumacz mi czemu robisz coś wbrew sobie, a tym bardziej wbrew temu co piszesz?? Chłopie ogarnij się.

Comment

Przetwarzanie...
          X