Czechy, Dvůr Králové nad Labem, Raisova 699, Pivovar Tambor

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1988

    Czechy, Dvůr Králové nad Labem, Raisova 699, Pivovar Tambor

    Działający od 2009 roku browar Tambor swoją siedzibę ma na obrzeżach ładnego miasta Dvůr Králové nad Labem.

    Pivovarska prodejna czynna jest codziennie od godziny 14 do 22. Możemy tam zakupić piwo na wynos, oraz spróbować lanego piwa na miejscu.
    Do dyspozycji mamy duży zadaszony ogródek piwny, bądź tez możemy piwko spożywać wewnątrz lokalu..

    Niestety my będąc na wycieczce rowerowej i jadąc od Miletina na miejsce dotarliśmy przed godziną 12.
    Szkoda było czekać, aż dwie godziny na otwarcie lokalu. Tym bardziej, że nie wiedzieliśmy czy jest warto. Nigdy wcześniej nie miałem okazji spróbowania piwa z tego browaru.
    W samym miasteczku raczej bez większych problemów spróbujemy lanego piwa w jednej z wielu restauracji która ma je w ofercie.
    Szklane butelki z Tamborem też bez problemu zakupimy np. w jednym z wielu sklepów sieci COOP. Niestety sklepy w niedzielę czynne tylko do 11.
    My akurat piwo w szklanych butelkach 0,5 zakupiliśmy na stacji benzynowej Unipetrol ulica 17. listopadu.
    W ofercie były cztery rodzaje piwa:

    -Královédvorské pivo Tambor 11 světlý ležák. Cena 13,5Kc.
    -Královédvorské pivo Tambor 12 "R.A. Dvorský" světlý ležák. Cena 15,9Kc.
    -Královédvorské pivo Tambor 11 "J. Jakoubek" polotmavý ležák. Cena 13,9Kc.
    Podane ceny(0,5l) to oferta przy browarnianej ,prodejny,. Na stacji benzynowej, wiadomo było drożej.

    Mieli jeszcze ciemne, ale jakoś nie uśmiechało mi się kontynuować dalszą wycieczkę z tak ciężkim plecakiem.
    Po paru kilometrach jazdy rowerem dotarliśmy do miejscowości Dolni Nejmov. Tam też możemy podziwiać bardzo ładną tamę na rzece Labe, a przy okazji w bufecie U Kolečka spróbować lanego Tambora svetlej 11-ki. Oczywiście nie omieszkałem tego zrobić. Warto było.
    Teraz już wiem jak smakuje lany svetly lezak Tambor i wiem, że na pewno do firmowego baru muszę koniecznie wpaść w celu degustacji pozostałych piw.
    Jasna 11-ka to bardzo dobre piwo, na prawdę byłem mile zaskoczony. Pozostałe butelkowe piwa również zdały egzamin celująco. Dobre piwa warzy się w ty browarze.
    Na niestety tylko jednej fotce widać zadaszony ogródek piwny, wejście do ,prodejny, oraz zamkniętą bramę wjazdową do browaru.
    Attached Files
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    #2
    Bez problemu moza sie tam umowic na zwiedzanie browaru. Bylismy z zona kiedys przejazdem. Zrobili szybkie zwiedzanie dla 2 osób. Browarek nowoczesny, wybudowany w halach.
    LP

    Comment

    • heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1988

      #3
      Obiecałem sobie, że kiedyś przyjadę do Tambora na lane piwo i słowa dotrzymałem . Przy browarze funkcjonuje PIVOVARSKÁ PRODEJNA która czynna jest w dni powszednie od godziny 8-22, a w soboty od 10 do 14. Tak było do soboty 21.07. O godzinie 14 lokal został zamknięty, natomiast patrząc teraz na stronę browaru widzę zmianę w sobotnich godzinach otwarcia i wygląda to następująco: 16-22?? Dziwne, bardzo dziwne, że w trzy dni tak się to zmieniło.
      W każdym bądź razie my do lokalu zawitaliśmy zaraz po godzinie 11. Zadaszony, duży ogródek doczekał się nowych, drewnianych, dużych i przesuwnych rolet okiennych.
      Zaraz przy wejściu znajduje się bar z wysokimi stołkami, a w reszcie lokalu na zielonej wykładzinie ustawiono drewniane ławo-stoły. Na ścianach widnieją sporych rozmiarów plakaty przedstawiające proces produkcji piwa, lub mapę czeskich browarów. Surowo, ale przytulnie. Mnie się podobało.
      W lokalu przy barze na wysokich stołkach siedziało już trzech lokalesów i od rana sączyli sobie piwko. Z telewizora dobiegała rockowa muzyka, a za barem obsługiwał starszy jegomość, który do pracy przyjechał czerwonym, trzykołowym motocyklem. Taki ,harleyowiec,. W pomieszczeniu z kranami sto duża szklana gablota z wyeksponowanym, firmowym szkłem na sprzedaż.
      Oprócz piwa lanego na miejscu możemy sobie je zakupić w szklanych, półlitrowych butelkach. Podczas naszej wizyty można było spróbować:

      -Královédvorské pivo Tambor 10-ka světlé výčepní w cenie 13/16 Kc. Tak, to nie jest pomyłka. W takich cenach było piwo! Super piwo.

      -Královédvorské pivo Tambor 11-ka Pecka světlý ležák w cenie 15/20 Kc. To piwo jest jeszcze oferowane w wersji niefiltrowanej, ale niestety go brakło. Natomiast wersja Pecka była powiedzmy sobie najsłabszym z próbowanych piw. Co nie znaczy, że była zła, broń Boże!!

      -Královédvorské pivo Tambor 12-ka "R.A. Dvorský" světlý ležák w cenie 18/22 Kc. Mocna goryczka, piękny zapach. Bardzo smakowało mi to piwo

      -Královédvorské pivo Tambor 13-ka. tmavý speciál. Również bardzo smaczne piwo. Wypite jako jedyne z butelki tuż przed zamknięciem lokalu. Płaciłem bodajże 17 Kc. za butelkę.

      Jest też ,coś na ząb, w postaci vidensky parek za 29 Kc., utopec za 26 Kc., tlacenka za 39 Kc., oraz jedyne danie na ciepło -gulasz z chlebem za 65 Kc.
      Musi być dobry, bo parę osób przyjeżdżających po piwo kupowało gulasz na wynos. Tak dobrego piwa i w tak niskiej cenie dawno już nie miałem przyjemności wypić.
      Szkoda tylko, że o 14 godzinie lokal został zamknięty. Gorąco polecam piwa z browaru Tambor.
      Z racji, że byliśmy tam w sobotę, więc nie mieliśmy szansy na obejrzenie browaru. W soboty nikt tam nie pracuje, więc wszystko jest pozamykane, wyjaśnił nam barman. Zapraszam w tygodniu, wtedy nie będzie problemu. Trudno, w sumie ważniejsze było dobre piwo

      Późnym popołudniem zafundowaliśmy sobie jeszcze ponad czterokilometrowy spacer do restauracji U Pastvu i tam spróbowałem pozostałych dwóch rodzajów piw z Tambora:

      -Královédvorské pivo Tambor 11-ka niefiltrowany světlý ležák. W cenie 17/24 Kc. Bardzo smaczne piwo. Lepsze niż wersja Pecka próbowana w browarze.

      -Královédvorské pivo Tambor 11-ka "J. Jakoubek" polotmavý ležák. W cenie 18/27 Kc. Dawno nie piłem tak genialnego polotmavego .

      Jak widać nawet poza firmową knajpką ceny nie są wygórowane. W sumie lokali w mieście gdzie leją Tambora jest sporo, ale tylko w tym oprócz jasnej 11-ki mieli polotmave.
      Natomiast na wspominanej w moim wcześniejszym poście stacji benzynowej nie kupimy już piwa butelkowego. Szkoda, bo wiadomo, że stacje bywa czynna non stop.

      Zdjęcia:












      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4762

        #4
        W browarze Tambor byłem dawno temu, niedługo po jego otwarciu. Ale tylko w firmowym sklepiku przy bramie na piwnych zakupach (nie było wtedy hospody), nigdy nie było okazji by zwiedzić browar wewnątrz.
        Traf chciał, że sládek Tomáš Dvořák poznany rok temu w browarze Klenot w Hradcu Králové, odezwał się do mnie na wiosnę z wiadomością, że od stycznia 2023 podjął pracę w Tamborze więc jakbym był w okolicy to zaprasza. Przyjechaliśmy z ekipą do Dvůr Králové 8.06.2023 i po powitalnym piwku w hospodzie Tomáš zabrał nas na zwiedzanie. Jeszcze przed bramą na teren browaru znajduje się studnia, z której z głębokosci 130 m czerpie się wodę do produkcji. Jest ona podobno idealna i nie wymaga żadnej formy uzdatniania. Już przed budynkiem browaru mijamy duże zbiorniki CO2 i azotu do celów technologicznych. W pierwszym pomieszczeniu wewnątrz trafiamy na spory śrutownik, do którego słód jest podawany przekaźnikiem z poziomu antresoli, na której zgromadzono wielkie worki o pojemności 600 kg każdy. Słód podstawowy pochodzi ze słodowni klepiskowej Ferdinand Benešov, specjalne to Bestmalz i Weyermann. Po ześrutowaniu kolejny przekaźnik podaje słód wprost do kotła warzelni, która znajduje się za ścianą o pół piętra wyżej. I tu zaskoczenie bo miedziana warzelnia o wybiciu 25 hl jest historyczna, Tomáš szacuje jej wiek na co najmniej 40 lat, została prawdopodobnie odkupiona z któregoś zlikwidowanego browaru.
        Kolejny przekaźnik odbiera z kadzi filtracyjnej młóto i podaje do przystosowanego do przewozu samochodem zbiornika umieszczonego na zewnątrz.
        W pobliżu warzelni, nieco niżej, umieszczono whirpool i zbiorniki wody gorącej i zimnej, te są już z nierdzewki z firmy Nerez Blučina. Dalej w wąskim korytarzu ciasno ustawiono tanki fermentacyjne 4x50 hl (są tu od 2009 roku). Za nimi, w wolnym miejscu obok chłodni, dostawiono przy powiększaniu browaru w 2017 roku kolejne 2x85 hl (Pacovské strojírny) na specjalnych rozkładających obciążenie podłoża dwuteownikach. Wszystkie zbiorniki fermentacji są zamknięte jednak przebiega ona bezciśnieniowo.
        Potem przeszliśmy do starej leżakowni gdzie znajduje się 11 stojących tanków o pojemności 50 hl każdy. Te pochodzą z firmy VPS engineering Hradec Králové. Jest tu także filtr na ziemię okrzemkową oraz mikrofiltracyjny jednak się go nie wykorzystuje.
        Jak wspomniałem w 2017 roku browar znacznie powiększono dobudowując halę nowej leżakowni gdzie zainstalowano w układzie piętrowym 16 poziomych tanków po 87 hl każdy. Te również dostarczyły Pacovské strojíny.
        W opisanej części browaru znajduje się również beczkownia z myjką kegów i CIP-em oraz napełniarka. Natomiast rozlewnia do butelek znajduje się w budynku po drugiej stronie podwórza, nad którym piwo z tanków doprowadzane jest izolowanymi rurami do zbiornika pośredniczącego (Nerez Blučina) znajdującego się na początku linii rozlewniczej. Ta w 2017 roku również została rozbudowana i unowocześniona. Jej początkowym i zarazem końcowym elementem jest robot, który wyjmuje brudne butelki (40 sztuk jednym chwytem) ze skrzynek i ustawia je do maszyny myjącej. Z drugiej zaś odbiera świeżo napełnione butelki (również 40) na końcu linii, umieszczając je w skrzynkach. A skrzynki wędrują na palety, na jednej mieści się ich 40 więc łatwo policzyć ile to piwa. Nie są one pasteryzowane, a trwałość oznaczana na butelkach to 4 miesiące od rozlewu. Oprócz szklanych butelek zwrotnych napełniane są też PET-y. Poza piwami od wiosny produkuje się tu także lemoniady.
        I aż nie do uwierzenia - gdy zapytałem Tomáša o załogę powiedział że pracują tu 3 osoby! Gdy roczna zdolność produkcyjna wynosi 10 tyś. hl.

        Piwa Tambor zawsze cieszyły się bardzo dobrą opinią (i tak jest do tej pory) ale były to zawsze ležáki. Gdy do browaru przyszedł Tomáš jego ambicją stało się by podobnie jak w Klenocie warzyć tu również piwa górnej fermentacji. Co prawda najpierw jako łącznik między starym a nowym było to Juicy IPL czyli dolniak 13°Blg chmielony po amerykańsku, ale już od kwietnia 2023 pojawiały się nowe górniaki. My spróbowaliśmy:

        - Modern IPA 14°, 5,8%, 42 kč
        - American Sour 12°, 4,8% (z tanku)
        które okazały się bardzo udane.
        Poza tym w hospodzie na kranach były:

        - Světlé výčepní 10°, 4,3%, 24 kč, pyszna klasyka
        - Světlý ležák nefiltr. 11°, 4,5%, 28 kč, równie dobre
        - Otto Gutfreud 12°, Vídeňský ležák, 32 kč

        Jak widać ceny lanego są równie świetne jak piwa. Oczywiście jeszcze taniej jest obok w sklepie firmowym przy zakupie butelkowych i beczkowych, czynne jest w dni powszednie 8-14. Gdy sklep już się zamknie, w godzinach 14-22 otwiera się hospoda. Ławy rozstawiono również na powietrzu przed lokalem gdzie piwkuje się bardzo przyjemnie.
        Jeśli jeszcze ktoś nie próbował Tambora niech to uczyni a nie będzie żałował.

        Na fotkach:
        1. Studnia 2. Zbiorniki CO2 i N2 przed budynkiem nowej leżakowni 3. Warzelnia 4. Po lewej whorpool, po prawej zbiorniki wody gorącej i zimnej 5. Nowsze zbiorniki fermentacyjne 85 hl

        Click image for larger version

Name:	DSC06942.JPG
Views:	145
Size:	34,9 KB
ID:	2333240Click image for larger version

Name:	DSC06943.JPG
Views:	126
Size:	28,6 KB
ID:	2333241Click image for larger version

Name:	DSC06948.JPG
Views:	128
Size:	27,2 KB
ID:	2333242Click image for larger version

Name:	DSC06950.JPG
Views:	129
Size:	35,2 KB
ID:	2333243Click image for larger version

Name:	DSC06951.JPG
Views:	128
Size:	27,3 KB
ID:	2333244



        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4762

          #5
          6. Stara leżakownia 11x50 hl 7. Nowa leżakownia 16x85 hl 8. Beczkownia z myjką kegów 9. Napełniarka kegów 10. Śrutownik

          Click image for larger version

Name:	DSC06956.JPG
Views:	126
Size:	32,1 KB
ID:	2333246Click image for larger version

Name:	DSC06962.JPG
Views:	129
Size:	28,6 KB
ID:	2333247Click image for larger version

Name:	DSC06954.JPG
Views:	126
Size:	33,2 KB
ID:	2333248Click image for larger version

Name:	DSC06955.JPG
Views:	128
Size:	30,3 KB
ID:	2333249Click image for larger version

Name:	DSC06944.JPG
Views:	129
Size:	28,6 KB
ID:	2333250

          Comment

          • dadek
            Major Piwnych Rewolucji
            🍺🍺
            • 2005.09
            • 4762

            #6
            11. Filtr 12. Początek i zarazem koniec linii rozlewniczej z robotem 13. Od lewej myjka butelek, po prawej napełniarka, za nią zbiornik pośredniczący 14. Firmowa hospoda

            Click image for larger version

Name:	DSC06958.JPG
Views:	132
Size:	43,3 KB
ID:	2333252Click image for larger version

Name:	DSC06964.JPG
Views:	123
Size:	38,1 KB
ID:	2333253Click image for larger version

Name:	DSC06966.JPG
Views:	126
Size:	34,7 KB
ID:	2333254Click image for larger version

Name:	DSC06941.JPG
Views:	127
Size:	40,5 KB
ID:	2333255

            Comment

            Przetwarzanie...