Czechy, Žamberk, Na Drahách 444, Pivovar Letohradský Jelen

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    Czechy, Žamberk, Na Drahách 444, Pivovar Letohradský Jelen

    Drugi browar działający w Žamberku mieści się na peryferiach miasta. Miejsce to śmiało można nawet nazwać zadupiem Žamberka. Moja nawigacja nie miała takiego adresu i trochę się naszukałem browaru.
    Oczywiście wiadomo, niedziela to wszystko pozamykane.
    Jakiejkolwiek informacji na temat godzin otwarcia browaru nie znalazłem. Jedynie wystawione na zewnątrz drewniane ławy sugerują, że w browarze można się napić piwa na miejscu.
    W 2015 roku miałem okazję spróbowania jasnej 11-ki. Było to w Žamberku w lokalu Pivnice na Kopečku ( Albertova 363).
    Taka lokalna spelunka, ale pomimo tego piwo smakowało bardzo dobrze.

    Po rozmowie telefonicznej z właścicielem dowiedzieliśmy się że:
    Niestety coś mu wypadło i nie da rady prze godziną 16 podjechać do browaru, ale jak chcemy zakupić piwa na wynos możemy podjechać do miejscowości Letohrad.
    Tam na ulicy Komenského 199 są Pivnice pivovaru Letohradský JELEN (przy głównej ulicy). Można tam na miejscu spróbować wszystkich akurat warzonych w browarze piw, oraz zakupić piwa na wynos. Tyle wiedzieliśmy po telefonicznej rozmowie.
    Niestety nie mogliśmy czekać na właściciela aż do 16-ej i dlatego wybraliśmy wariant z odwiedzeniem firmowej piwiarni.
    Gdy dotarliśmy do Letochradu akurat nad miasteczkiem rozszalała się burza. Zakupy zrobione na szybko, dla tego nawet nie zanotowałem godzin otwarcia piwiarni.
    My byliśmy w niedzielę około 14 i już było czynne.
    Zakupine piwa to:

    -Jasna 11-ka. Smakowała dużo gorzej niż ta pita rok wcześniej. Może dla tego, że z plastiku.
    -Jasna 13-ka. Myślę że była najlepsza, taka najbardziej treściwa z akurat zakupionych piw.
    -Polotmave 12-ka. A to było najgorsze z pośród tych piw. Bardzo wodniste.

    Oczywiście w piwiarni można było spróbować i zakupić na wynos jeszcze innych piw z browaru Jelen. Np.-Ale, Stout, Alt, Pszenica. Szczerze wątpię czy by było warto.
    Attached Files
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4700

    #2
    Choć ten browar istnieje już od 2014 jakoś nigdy nie było okazji do niego zajrzeć, a dotychczasowe wizyty w Žamberku zamykały się na odwiedzinach restauracyjnego browarku Kanec. Tu właśnie przed około 12 laty miałem okazję poznać pana sládka Zdeňka Kalousa, który po rozstaniu z Kancem na wiosnę 2013 w szybkim tempie wraz z przyjaciółmi otworzył drugi browar w Žamberku. Co prawda nie restauracyjny i położony wśród pól 2 km od miasta, to jednak z ciekawą historią. Otóż znaleźli oni ofertę sprzedaży kompletnego browaru na Węgrzech (z okolic miasta Györ), która odpowiadała możliwościom finansowym powstałej spółki. Po wizycie na miejscu i oględzinach sprzętu, które wypadły pozytywnie (rok budowy 1992), załatwiono formalności i całość przetransportowano do Czech. W pierwotnych planach miejscem dla browaru miał być Letohrad, jednak nie znaleziono odpowiedniego budynku (mającego pozwolenie na produkcję spożywczą), duże znaczenie miała też niezbyt dobra jakość tamtejszej wody, tak więc pozostała jedynie nazwa. Natomiast koło Žamberku był wolny jeden z budynków dawnego JZD (czeski odpowiednik naszego PGR) nastawionego na hodowlę świń, która jest tu wciąż kontynuowana ale już przez prywatną firmę. Nazwę JZD browar sobie pozostawił choć już w rozwinięciu "Jsme Zde Doma"(jesteśmy tu w domu). Atutem tego miejsca była studnia z bardzo dobrą wodą, oraz tania energia elektryczna wytwarzana na miejscu z biogazu pozyskiwanego z produkcji zwierzęcej. Niestety, zbliżając się do terenu przy wiejącym wietrze dobrze ją czuć w nozdrzach...
    Browarek mieści się tuż za starą bramą wjazdową, zwieńczoną łukowym napisem z metalowych liter, jakie i u nas "zdobiły" wiele PGR-ów. Z frontu do budynku dostawiono drewnianą wiatę krytą blachą falistą imitującą dachówkę, na której widnieje wielki napis PIVOVAR. Pod wiatą z jednej strony od drzwi garażują taczki do młóta, zaś z drugiej umieszczono stół i ławy zbite z drewnianych palet, gdzie ewentualni goście mogą oddać się konsumpcji piwa (tak było w przypadku naszej ekipy). Za to za budynkiem rozciąga się piękny widok na Orlické Hory.

    Pan Zdeněk zaprasza do środka. 3-naczyniowa, ogrzewana prądem warzelnia znajduje się po prawej tuż za drzwiami. Ma wybicie 750 l. Za nią znajdują się 2 zbiorniki wody, jeden na zimną w postaci ogromnego szklanego słoja. Trafiliśmy akurat na warzenie, bardzo fajnym rozwiązaniem jest mechaniczne opróżnianie kadzi filtracyjnej z młóta. Nie jest konieczne ręczne wygarnianie, wystarczy podstawić taczkę. Młóto trafia do stawów hodowlanych dla karpi i kurzą fermę.
    Fermentownia/leżakownia znajduje się w tylnej części budynku po przejściu korytarza. Tanków jest aż 20, wszystkie o pojemności 15 hl, czyli na dwie warki.
    Trzeba wspomnieć, że na ścianie naprzeciw warzelni wisi oryginalny węgierski szyld browaru, z którego pochodzi sprzęt.

    Słód do produkcji pochodzi głównie ze słodowni Zábřeh na Moravě, a chmiele oczywiście z Žatca. Rocznie pan Zdeněk warzy około 600 hl piwa.
    Podstawa asortymentu dostępna cały rok to piwa pod wspólną nazwą Letohradský Jelen:
    - Světlé výčepní 10°
    - Světlý ležák 11°
    - Světlé speciální 12°
    - Polotmavý ležák 12°

    W czasie naszej wizyty 30.04.2022 mieliśmy okazję z powyższych spróbować 11° i světlé 12°, a ze specjalnych:
    - Zlatý Jelen 13°
    - Tmavý speciál Stout 14°
    Trzeba powiedzieć, że wszystkie były bardzo solidnymi, dobrze chmielonymi klasykami, czuć było rękę doświadczonego piwowara.

    Jak powiedział nam pan Zdeněk, choć rzadko bo 1-2 razy w roku, warzy również Jelena IPA , Alt i Pšeničné, częściej ležáky z dodatkiem imbiru, wiśni i miodu.
    Pochwalił się również współpracą z obecnie czołowym czeskim browarem Clock z niedalekiego Potštejna, którego piwa w czasie gdy budowali swój, powstawały właśnie tutaj. Otrzymane etykiety świadczą też o warzeniu piw na zamówienie konkretnych hospod oraz na cykliczne imprezy.
    Nie można nie wspomnieć o znanym dobrze nie tylko na tym forum wrocławskim Darku Dąbrowskim (czyli darekd), który warzył tu swoje piwa w ramach létajícího pivovaru PolACzech.

    O dziwo piw pod nazwą Letohradský Jelen nie kupimy w Letohradě . Jak powiedział pan sládek - "tam wolą Staropramena i Plzeň". Większość produkcji w kegach sprzedaje się w Hradci Králové i Pradze, w PET-ach można trafić również w sklepach Konzum. Oczywiście na miejscu w browarze od samego rana można podjechać po kega lub PET-y, natomiast na lane w weekendy + czwartek. Przez ścianę z browarem jest mała hospůdka o nazwie Na skok, jednak zapomniałem spytać o godziny otwarcia. Nasza poranna wizyta prosto z nocnego pociągu z Warszawy, przebiegła dzięki ciepłej słonecznej pogodzie na zewnątrz przy ławie, polewał nam pan sládek więc nawet do wnętrza hospůdky nie zaglądaliśmy. Ale widać, że zjawiają się tu goście z Polski bo umieszczone na ścianie przy wejściu informacje o browarze, opisy Žamberku i okolic były tak po czesku jak i po polsku.
    Jest firmowe szkło, podkładki, otrzymałem też komplet dwudziestu etykiet. Siedząc na zewnątrz było całkiem przyjemnie, pod wiatą byliśmy osłonięci od powiewów zapachów z chlewni (chyba że to była kwestia przyzwyczajenia).

    Na fotkach: 1. Warzelnia (na pierwszym planie kadź filtracyjna) 2. Výhřivka a z tyłu zbiorniki wody 3-4. Fermentownia/leżakownia

    Click image for larger version

Name:	DSC05118.JPG
Views:	150
Size:	36,5 KB
ID:	2325755Click image for larger version

Name:	DSC05119.JPG
Views:	129
Size:	35,6 KB
ID:	2325756Click image for larger version

Name:	DSC05121.JPG
Views:	124
Size:	31,7 KB
ID:	2325757Click image for larger version

Name:	DSC05122.JPG
Views:	119
Size:	30,9 KB
ID:	2325758

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4700

      #3
      ... 5. Automatyczne wysypywanie młóta z kadzi filtracyjnej 6. Śrutownik 7. Oryginalny szyld z węgierskiego browaru, poniżej część dyplomów za zdobyte medale dla žamberskich piw 8. W kuflach Speciál 13° a niektórzy koledzy zażywają porannej drzemki 9. Stout

      Click image for larger version

Name:	DSC05126.JPG
Views:	130
Size:	91,0 KB
ID:	2325760Click image for larger version

Name:	DSC05123.JPG
Views:	122
Size:	24,6 KB
ID:	2325761Click image for larger version

Name:	DSC05120.JPG
Views:	124
Size:	25,3 KB
ID:	2325762Click image for larger version

Name:	DSC05125.JPG
Views:	130
Size:	33,6 KB
ID:	2325763Click image for larger version

Name:	DSC05129.JPG
Views:	126
Size:	64,3 KB
ID:	2325764

      Comment

      Przetwarzanie...
      X