Czechy, Kozojedy 120, Pivovar Kozojedy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Czechy, Kozojedy 120, Pivovar Kozojedy

Niecałe dwadzieścia kilometrów od miejscowości Plasy znajduje się mała wioska Kozojedy.
    Wieś liczy około 500-set mieszkańców i od 2016 roku ma swój mały browar. Powstał on dzięki dwójce przyjaciół. Jeden z nich zajmuje się produkcją piwa, a drugi jego sprzedażą w przy browarnianej hospudce. Do działającej przy Domu Kultury hospudce dobudowano przybudówkę i umieszczono tam część obecnego browarku. Tanki znajdują się w piwnicy.
    Sprzęt potrzebny do produkcji piwa został zakupiony od Joe's Garage. Pierwsze piwa były gotowe do konsumpcji w grudniu 2015 roku.
    Piwa możemy spróbować tylko i wyłącznie na miejscu, lub na okolicznych festynach.

Po dotarciu na miejsce okazało się, że cała sala jest zajęta przez wycieczkę emerytów. Na szczęście ładna pogoda pozwoliła przez godzinkę posiedzieć przed lokalem i wygrzewając w słońcu stare kości cieszyć się smakiem dobrego piwa. Po opuszczeniu przez wycieczkę sali udaliśmy się do środka.
    Przez resztę popołudnia, oprócz nas w knajpce zajęty był tylko jeden stolik przez tubylców.

Na kranach akurat mieli cały asortyment swoich piw, plus jeden special.

-Svetla 10-ka. Bardzo dobre piwo.
    -Svetla 12-ka. Jeszcze lepsza niż 10-ka. Typowa klasyka.
    -Polotmava 11-ka. Również wypite z przyjemnością.
    -Svatovaclavsky Special 15-ka IPA. Oj, to już nie moja bajka.

Niestety gdzieś zapodziałem paragon i nie pamiętam cen. Przyjmijmy więc, że były przystępne
    Z przekąsek możemy zamówić np. kiełbasę, smażony ser, utopec, frytki, czipsy. Dań typowo barowych tam nie zjemy.
    Jeden z właścicieli opowiedział nam o swojej pasji warzenia piwa, o tym jak powstał browar, a na koniec zaprosił nas do zwiedzenia browaru.
    Bardzo fajna atmosfera lokalnej knajpki, ja takie uwielbiam. Podczas naszego zwiedzania browaru nikogo nie było za barem, a klienci obsługiwali się sami
    Bardzo dobre piwa, niepowtarzalna wiejska atmosfera lokalu i uczynni ludzie. Bajkowe miejsce położone na końcu wsi.
    Godziny otwarcia lokalu:

Poniedziałek-czwartek od 11:00 – 22:00
    Piątek od 11:00 – 0:00
    Sobota od 14:00 – 0:00
    Niedziela od 14:00 – 22:00

Piwa na wynos są w litrowych pet-kach.
    Attached Files
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

Zapomniałem napisać, że wejście do browaru i hospudki znajduje się z prawej strony Domu Kultury.
    Attached Files

Comment

• heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1906

Odnalazłem paragon.
      Ipa 35Kc.
      Svetla 10-ka i polotmava 11-ka po 23KC.
      Svetla 12-ka 30Kc.

Comment