Browar Radouš w miejscowości Šťáhlavy, a dwa kilometry dalej w miejscowości Šťáhlavice powstał następny browarek. Mikrusy w Czechach powstają jak grzyby po deszczu.
W zaadoptowanych na potrzeby browaru garażach od tego roku warzone jest piwo. Nam udało spotkać się i porozmawiać z właścicielem, oraz sladkiem (na zdjęciu).
Jak to w Czechach bywa, obaj panowie byli bardzo mili i uprzejmi. Najbardziej byli ciekawi skąd my w Polsce już o nich wiemy.
Po krótkiej rozmowie udaliśmy się na zwiedzanie browaru. W pierwszym pomieszczeniu (na zdjęciu otwarte drzwi) znajduje się warzelnia, a przechodząc dalej mamy dwie otwarte kadzie.
Wysokie, aby podejrzeć co w nich leżakuje musimy skorzystać z drabinki. Do pomieszczenia z tankami wchodzimy innymi drzwiami.
Obecnie w browarze warzy się trzy rodzaje piwa:
-Lopata svetla 10-ka. Nazwę swą zawdzięcza pobliskim ruinom zamku o takiej nazwie. Piwem zostaliśmy poczęstowani z tanka (na zdjęciu).
Śmiało napiszę, że była to jedna z najlepszych 10-ek jakie piłem w życiu! Treściwa, goryczkowa po prostu pyszna. Jeżeli nie wiedziałbym co piję, to postawiłbym że jest to co najmniej 11-ka.
-Kosickar svetla 12-ka. Również bardzo smaczna, ale nieznacznie przegrała z 10-ką. Podobnie jak 10-ka próbowana z tanka.
-Mariarut polotmava 12-ka. Akurat to piwko zabraliśmy ze sobą w 1,5l pet-ku. Jeszcze nie próbowałem.
Panowie chwalą się, że wszystkie piwa warzą według własnych receptur. Widocznie receptury mają dopracowane, bo piwko jest na prawdę smaczne.
Dla mnie to browar marzenie. Sama Czeska klasyka i do tego smaczna Póki co innych gatunków piw nie zamierzamy warzyć, no może na święta coś się wymyśli-odparł sladek.
Widać, że lokalny piwny rynek w Czechach zaczyna się kurczyć. Spora ilość browarów skłania właścicieli do poszukiwania nowego rynku zbytu na swoje produkty.
Właściciel chętnie podejmie współpracę z jakimś pubem w Polsce. Może jest ktoś chętny? Piwa mają dobre.
Piwa można spróbować w oddalonym od browaru o sto metrów Hostincu Šťáhlavice:
Niestety w tygodniu lokal czynny jest w mało przyjaznych godzinach. Startują dopiero od godziny 17. W sobotę i niedzielę jest już lepiej, bo od godziny 13.
Z kolekcjonerskich artykułów na razie są tylko podstawki i etykiety. Piwa na wynos w 1,5l pet-ach, ale po wcześniejszym umówieniu się. Nie wiem czy są dostępne w hostincu.
W zaadoptowanych na potrzeby browaru garażach od tego roku warzone jest piwo. Nam udało spotkać się i porozmawiać z właścicielem, oraz sladkiem (na zdjęciu).
Jak to w Czechach bywa, obaj panowie byli bardzo mili i uprzejmi. Najbardziej byli ciekawi skąd my w Polsce już o nich wiemy.
Po krótkiej rozmowie udaliśmy się na zwiedzanie browaru. W pierwszym pomieszczeniu (na zdjęciu otwarte drzwi) znajduje się warzelnia, a przechodząc dalej mamy dwie otwarte kadzie.
Wysokie, aby podejrzeć co w nich leżakuje musimy skorzystać z drabinki. Do pomieszczenia z tankami wchodzimy innymi drzwiami.
Obecnie w browarze warzy się trzy rodzaje piwa:
-Lopata svetla 10-ka. Nazwę swą zawdzięcza pobliskim ruinom zamku o takiej nazwie. Piwem zostaliśmy poczęstowani z tanka (na zdjęciu).
Śmiało napiszę, że była to jedna z najlepszych 10-ek jakie piłem w życiu! Treściwa, goryczkowa po prostu pyszna. Jeżeli nie wiedziałbym co piję, to postawiłbym że jest to co najmniej 11-ka.
-Kosickar svetla 12-ka. Również bardzo smaczna, ale nieznacznie przegrała z 10-ką. Podobnie jak 10-ka próbowana z tanka.
-Mariarut polotmava 12-ka. Akurat to piwko zabraliśmy ze sobą w 1,5l pet-ku. Jeszcze nie próbowałem.
Panowie chwalą się, że wszystkie piwa warzą według własnych receptur. Widocznie receptury mają dopracowane, bo piwko jest na prawdę smaczne.
Dla mnie to browar marzenie. Sama Czeska klasyka i do tego smaczna Póki co innych gatunków piw nie zamierzamy warzyć, no może na święta coś się wymyśli-odparł sladek.
Widać, że lokalny piwny rynek w Czechach zaczyna się kurczyć. Spora ilość browarów skłania właścicieli do poszukiwania nowego rynku zbytu na swoje produkty.
Właściciel chętnie podejmie współpracę z jakimś pubem w Polsce. Może jest ktoś chętny? Piwa mają dobre.
Piwa można spróbować w oddalonym od browaru o sto metrów Hostincu Šťáhlavice:
Niestety w tygodniu lokal czynny jest w mało przyjaznych godzinach. Startują dopiero od godziny 17. W sobotę i niedzielę jest już lepiej, bo od godziny 13.
Z kolekcjonerskich artykułów na razie są tylko podstawki i etykiety. Piwa na wynos w 1,5l pet-ach, ale po wcześniejszym umówieniu się. Nie wiem czy są dostępne w hostincu.