Czechy, Hradec Králové, Velké náměstí 26, Hradecký Klenot

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1907

    Czechy, Hradec Králové, Velké náměstí 26, Hradecký Klenot

    Restauracja z browarem znajduje się w jednej z kamienic pomiędzy małym, a dużym rynkiem. Póki co nie ma żadnego szyldu informującego, że w tym miejscu jest browar.
    Wchodząc przez widoczną na zdjęciu bramę zaraz po prawej stronie mamy wejście do restauracji. Bardzo ładnie urządzona sala, niestety restauracja mało nadaje się dla piwoszy.
    Możemy spróbować tam tylko jednego piwa -Světlý ležák 0,4l (zależy od aktualnej oferty) w cenie 36Kc., ale za to mamy do dyspozycji bogate menu dań barowych z obiadami dnia włącznie.

    Godziny otwarcia restauracji:

    Poniedziałek-czwartek od 11-23
    Piątek-sobota od 11-00
    Niedziela od 11-22

    Mijając wejście do restauracji zobaczymy napis Pivnice. Właśnie tam polecam udać się na degustację piw z browaru Hradecký Klenot.
    Po zejściu schodami w dół i skręciwszy w prawo znajdziemy się w pierwszej sali z barem, oraz trzema poziomymi tankami.
    Sale są trzy i wchodzimy do nich z głównej przechodniej sali tej z barem. Wszystkie sale bardzo prosto, a za razem bardzo ładnie urządzone w klimatycznej, starej piwnicy.
    Na ścianach rządzi kamień i czerwona cegła, a do biesiadowania służą drewniane stołki, ławy i stoliki.
    Menu przekąsek i dań do piwa jest krótkie, ale w zupełności wystarczające:

    -Hovězí guláš s domácím chlebem 115Kc. Najlepszy gulasz jaki jadłem. I to nie w Czechach, a w życiu!! Nie ma go w ofercie restauracji.
    W ofercie były jeszcze pieczone wieprzowe żeberka z domowym chlebem, musztardą i chrzanem w cenie 165Kc.

    Przy tankach stoi przeszklona lodówka z przekąskami do piwa. Dania wymienione poniżej podawane są w słoikach i domowym chlebem.

    -Domácí utopenec se zeleným pepřem 60Kc.

    -Farmářská tlačenka s cibulí a octovou zálivkou 65Kc. Super smaczna przekąska.

    -Domácí kachní paštika s brusinkovým želé 70Kc

    -Husí maso v sádle 70Kc. Więcej smalcu niż mięska.
    Był także hermelin, ale nie pamiętam ceny. Natomiast pamiętam, że był smaczny.

    Oferta piwna jakby stworzona dla mnie. Sama Czeska klasyka, i to jaka

    -Hradecký Klenot nefiltrovaný 12° 38 / 24Kc. Genialne piwo!! Smak, zapach po prostu mistrzostwo

    -Hradecký Klenot světlý 11° 34 / 22Kc. J / w. Może troszeczkę mniej wyraziste w smaku i zapachu, ale bardzo dobre.

    -Hradecký Klenot polotmavý 11° 36 / 22Kc. Bardzo subtelny kawowy aromat. Bardzo dobre piwo.

    W menu była jeszcze jasna 10-ka, ale jak się później okazało była tylko na papierze. Szkoda! Myślę, że byłaby również tak dobra jak pozostałe piwa.

    Jeżeli po wejściu do piwnicy skręcimy w lewo znajdziemy się w pomieszczeniach z aparaturą browaru.
    Nawet klienci których kompletnie nie interesuje aparatura browaru prędzej, lub później będą musieli ją zobaczyć. Aby dotrzeć do kibelka musimy przejść obok warzelni, oraz tanków.
    Całość instalacji można oglądać przez szklane ogrodzenie. Natomiast wszystkie, również szklane drzwi są po otwierane!!
    Wchodzimy gdzie chcemy, dotykamy co chcemy, zaglądamy tam gdzie mamy ochotę. Nikt nic złego nam nie powie. Wszystko pod klienta.
    Wspomnę jeszcze o jednym dodatkowym pomieszczeniu z większymi tankami. Znajduje się ono za drzwiami na końcu korytarza prowadzącego do WC.
    Przechodząc przez salę z warzelnią rozkoszujemy się pięknym zapachem gotowanego słodu. Dla mnie bajkowe miejsce z niesamowicie dobrym piwem, oraz jedzeniem. Warto!!

    Piwiarnia otwarta jest codziennie, ale niestety dopiero od godziny 17.

    W linku ciekawy filmik ze strony browaru. Ciekaw jestem czy faktycznie tak rozwożą piwo po okolicy. Jeśli tak to wielki szacun za pomysł.
    W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.


    Zdjęcia w galerii:











  • jacekwerner
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 2852

    #2
    Wizyta 25.08.2018.
    Szyldu nadal brak, w dodatku ulica łącząca rynki rozkopana, ale jakoś trafiliśmy. Zasiedliśmy oczywiście w dolnej części ( Pivnice ). Skosztowaliśmy całej aktualnej oferty lanych piw, czyli 11-tki, 12-tki, półciemnej 13-tki, Summer Ale i IPA. Górniaki bardzo dobre, z klasyki najlepsza 13-tka, pozostałe niestety bardzo maślane. Na zamówione "teple bramburove lupinky z domowym sosem czosnkowym" czekaliśmy bez mała godzinę, w końcu czipsy dotarły - ale zimne ( prawdopodobnie problemy z komunikacją z restauracją "na górze "
    w której były przygotowywane. Czas umilała nam konsumpcja w/w piwnego asortymentu plus częste wizyty uprzejmej skądinąd obsługi grzecznie dopytującej się czy wszystko w porządku, czy jeszcze piwko itp.
    Cóż - minusy nie mogą przysłonić nam jednak plusów - instalację można właściwie zwiedzić w drodze do wc, porozmawialiśmy też z sympatycznym panem sladkiem, który obdarował nas etykietką IPA i butelką Session ALE ( kurcze, gdybym wiedział że etykietka będzie się tak fatalnie odklejać ... ) którą wypiliśmy w pociągu ( swoją drogą bardzo smaczne piwo ). Podczas wizyty w Hradcu na pewno warto zajrzeć
    Ochotnicza Straż Piwna
    BAZA = 7446

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

      #3
      W ciągu 5 dniowego pobytu w Hradec Králové na przełomie stycznia/lutego 2022 zaglądaliśmy do Měšťanského pivovaru Klenot trzykrotnie na zakończenie piwnego dnia i raz w południe gdy to byliśmy umówieni ze sládkem. Tak więc można powiedzieć, że właściwie byliśmy stałymi gośćmi, szerokim uśmiechem witanymi przez miłą obsługę.
      Na początku ciężko się było zorientować jak właściwie nazywa się browar. Stojąc na Velkým náměstí przed restauracją widzimy na witrynach logo Pivovarské domy, wewnątrz napotykamy również nazwę Hradecký Klenot, a także jako firma Královéhradecký měšťanský pivovar. Zapytany przeze mnie o tą kwestię sládek Tomáš Dvořák powiedział, że według niego najwłaściwsza jest nazwa Měšťanský pivovar Klenot bo taką stosuje na etykietach piw. Stwierdził, że właściciele chyba sami dotąd nie mogą się zdecydować, stąd te różnice. Tomáš warzy tu od 2,5 roku, po ukończeniu kierunku piwowarstwa w Brnie pracował wcześniej w browarach Starobrno i Polička. Jak to często bywa, z Moravy przeniósł się do Czech z powodu dziewczyny a obecnie żony. W zwiedzaniu browaru towarzyszył nam w nosidełku na piersiach sládka jego roczny synek, zupełnie nie protestujący i równie jak my zainteresowany.
      To miejsce jest historycznie związane z piwem, już na początku 18 wieku warzono je w tym domu na podstawie prawa udzielonego mieszczanom, wykorzystując również piękne piwnice gdzie obecnie znajduje się browar.
      Warzelnia została zbudowana przez firmę z tradycjami i chlubę Hradca - ZVÚ Strojírny. Jest ona 3 naczyniowa, w pełni zautomatyzowana (Tomáš może nią sterować poprzez komórkę), ogrzewana parą, z max wybiciem 22 hl. Do jej zamontowania wykorzystano naturalną głębokość piwnicy, przejście za szklaną ścianą obok warzelni dla gości zdążających za potrzebą do WC, jest urządzone na stalowym pomoście, pod którym kryją się niewidoczne dla nich zbiorniki wody. Przechodzimy dalej gdzie korytarz skręca w prawo, tu kolejna szklana ściana. Tuż za drzwiami do podłużnego pomieszczenia znajdują się 2 kadzie otwartej fermentacji 20 hl. Jak powiedział Tomáš nigdy ich nie użyl, a jego poprzednik prawdopodobnie tylko raz. Obok ustawiono 3 tankofermentory o pojemności 20 hl z przeznaczeniem na piwa górnej fermentacji. Idąc dalej do końca korytarza mijamy toalety i przez drzwi po lewej schodzimy po chodach do dużej leżakowni (tą można zobaczyć już tylko ze sládkem). Znajduje się tu 7 tankofermentorów po 40 hl każdy oraz 9 tanków leżakowych po 80 hl i jeden 40 hl. Są one przeznaczone do piw dolnej fermentacji, która odbywa się w tankofermentorach po czym piwo przepompowywane jest na leżaki. Z tą piwnicą w czasie urządzania browaru było sporo roboty, musiała ona zostać pogłębiona, głównie z powodu wody podskórnej, a wszystkie zbiorniki ustawiono na około 0,5 m podwyższeniu. Ich umieszczenie wymagało wybicia odpowiedniej wielkości otworu w stropie piwnicznej wnęki znajdującej się dokładnie pod wjazdem z Velkého náměstí przez bramę budynku. Po tej operacji strop ponownie zasklepiono.
      Wszystkie tanki w browarze zostały dostarczone przez firmę Milan Svoboda INOX Processing z Prostějova.
      Podstawowo w użyciu są słody ze słodowni Bruntál i Benešov (Ferdinand).

      W początkowym okresie funkcjonowania browaru nawet 90% produkcji stanowiły ležáky. Od czasu gdy sládkem został Tomáš ten % się zmniejsza. Oprócz podstawowych rodzajów górniaków wprowadził on też paletę Sour Ale z różnymi rodzajami owoców. Pomimo początkowego dość sceptycznego podejścia właścicieli, okazało się że te piwa mają swoich zwolenników (a szczególnie zwolenniczki) nawet wśród Czechów.
      W czasie naszego kilkudniowego pobytu na kranach zastaliśmy z dolniaków:

      - Světlý ležák 11,3°Blg, 4,5%, 35 kč
      - Kazbek - nefiltrovaný ležák 11,4°Blg, 4,5%, 37 kč
      - Polotmavý ležák 11,3°Blg, 4%, 39 kč
      - Nefiltrovaný ležák 12,4°Blg, 4,8%, 42 kč
      - Reserva silný ležák 16,5°Blg, 6,4%, 45 kč (0,4 l)
      a z górniaków
      - Ale 11,5°Blg, 4,5%, (nie zapisałem ceny)
      - IPA 15,5°Blg, 6,2%, 45 kč (0,4 l)
      - Irish Stout 12,3°Blg, 4,6%, 45 kč (0,4 l)

      Wszystkie powyższe można było kupić również w PET-ach 1 l, butelkach szklanych 0,7 l (60-85 kč) i zestawach różnych rodzajów po 3x0,33 l. Z tanków Tomáš częstował hojnie nowymi warkami, w tym również nieobecną Pšenicí. Do hotelu, na nocną wymianę wrażeń, zabraliśmy nieobecne na kranach Bock i RIS , a nasza kumpela jakieś Sour Ale (chwaliła sobie).
      Piwa są smaczne, żadnych wadliwych nie stwierdziliśmy, można z czystym sumieniem polecić. Podawane w firmowym, właściwym do gatunku szkle, podkładki dostępne na stołach.
      W okresie letnim w pivnicy podstawowe gatunki są lane z trzech tanków wyszynkowych co przy większym popycie pozwala szybciej zwolnić główne tanki.

      Jak można porównać z wpisem Hecklera powyżej z przed ponad 4 lat, ceny piw podniosły się tylko o kilka kč, kiedy w Hradcí w wielokranach serwujących kraft potrafią być o połowę wyższe.
      Trzeba zaznaczyć, że na górze w restauracji są teraz 3 krany, ceny za 0,4 l są takie same jak na dole w pivnicy za 0,5 l. Restauracja w godzinach okołopołudniowych jest pełna gości jedzących obiady. Nic dziwnego, bo bardzo smaczne jedzenie z denní menu jest w przystępnych cenach 139-159 kč (3 dania do wyboru z zupą).

      Obecnie restauracja jest czynna: pon-czw. 11-23, pt-so. 11-24, nd. 11-16, a pivnice pn-wt. 16-22, śr-czw. 16-23, pt-so. 16-24, nd. nieczynne.

      Na fotkach: 1. Warzelnia 2. Zbiorniki wody przy warzelni pod pomostem dla dla gości 3. Kadzie otwartej fermentacji 4. Tankofermentory 20 hl do piw górnej fermentacji a przy nich sládek Tomáš Dvořák z synkiem 5. Duża leżakownia - po prawej tankofermentory 40 hl, po lewej tanki leżakowe 80 hl...

      Click image for larger version  Name:	DSC04979.JPG Views:	0 Size:	33,9 KB ID:	2324418Click image for larger version  Name:	DSC04980.JPG Views:	0 Size:	32,7 KB ID:	2324419Click image for larger version  Name:	DSC04984.JPG Views:	0 Size:	21,6 KB ID:	2324421
      Click image for larger version  Name:	DSC04981.JPG Views:	0 Size:	26,2 KB ID:	2324422Click image for larger version  Name:	DSC04985.JPG Views:	0 Size:	32,3 KB ID:	2324423
      Last edited by dadek; 2022-03-11, 03:34.

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4702

        #4
        ... 6. We wnęce kolejne tanki leżakowe, tędy przez strop były wstawiane do piwnicy 7. Filtr 8. Zbiorniki na drożdże 9. IPA 15,5° 10. Nefiltrovaný ležák 12,4°

        Click image for larger version

Name:	DSC04988.JPG
Views:	143
Size:	27,8 KB
ID:	2324425Click image for larger version

Name:	DSC04987.JPG
Views:	141
Size:	75,1 KB
ID:	2324426Click image for larger version

Name:	DSC04989.JPG
Views:	143
Size:	31,1 KB
ID:	2324427Click image for larger version

Name:	DSC04956.JPG
Views:	144
Size:	72,0 KB
ID:	2324428Click image for larger version

Name:	DSC04957.JPG
Views:	140
Size:	73,3 KB
ID:	2324429

        Comment

        • heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 1907

          #5
          Do Klenota dotarliśmy późnym wieczorem . W restauracji pustki, pivnice zamknięta, ale za to w podwórzu działała jeszcze pivna zahradka. Bardzo fajne miejsce do wieczornych biesiadowań. Jedną ze ścian tworzą szklane tafle do których z drugiej strony wprost przyklejają się roślinki tam rosnące
          Wszystko ładnie podświetlone, tworzy fajny klimat. Na kranach cztery piwa, ale, że było już późno i przyjmowane były ostatnie zamówienia skosztowałem tylko dwóch piw.
          - Světlý ležák 11-ka
          - Světlý ležák 12 -ka
          Oba piwa smaczne, no jedynie co, to wysycenie mogłoby być mniejsze. Browar w dalszym ciągu wart odwiedzenia.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X