Gęstnieje mapa browarów w północnej Moravě. Kolejny otworzył się w wolnostojącym domu we wsi Ženklava i jest już czwartym przy 27 kilometrowej linii kolejowej Studénka - Veřovice.
Jak dowiedzieliśmy się od sládka pana Daniela Buzka pierwsze warki uwarzono tu w końcu sierpnia, a gotowe piwa można było spróbować w przybrowarnianej piwiarni w pierwszy weekend listopada. Były to lagery leżakujące 4-5 tygodni, piwa górnej fermentacji musiały poczekać jeszcze kilkanaście dni.
Sprzęt pochodzi z firmy NIRO-INOX Zaječí. Warzelnia ma wybicie 10 hl i jest wyposażona w whirpool, obok stoją zbiorniki zimnej i gorącej wody. W pomieszczeniu chłodni w tylnej części budynku znajdują się 2 tankofermentory po 20 hl każdy służące jako spilka. Jednak są otwarte i fermentacja przebiega bezciśnieniowo, po czym piwa przepompowuje się do stojących tanków leżakowych. Tych jest 4 - jeden o pojemności 10 hl i 3 po 20 hl. Tak więc jak widać większość piw warzonych jest na dwie warki, jedynie mocniejsze speciály pojedyńczo z leżakowaniem w małym tanku.
Jak dotąd dostępne są 4 rodzaje piw:
- Světlý ležák 12° https://www.browar.biz/galeria.php?id=22529
- Polotmavý ležák 12°
- APA 13° https://www.browar.biz/galeria.php?id=22530
- IPA 15° https://www.browar.biz/galeria.php?id=22531
Każde z nich smakuje świetnie, ležáki to idealne czeskie klasyki - pełne smaku i treściwe, z piękną, "betonową" pianą. APA i IPA również - godnie idą z duchem piwnej rewolucji. Wszystkie lane na miejscu kosztują po 32 kč z tym, że APA i IPA za 0,4 l. Z tymi piwami zabraliśmy z lodówki ostatnie PET-y na wynos, otrzymując od sympatycznej barmanki również osobno etykiety oraz podkładki. Firmowe szkło jest ale na razie w niedużej ilości i nie do sprzedaży.
Przybrowarniana knajpka jest niewielka i pachnąca nowością białych ścian z kamiennymi akcentami i boazerią z jasnego, surowego drewna. Takie też są 2 stoły na 8 osób każdy i regał na kufle za barem z blachy kwasoodpornej (z czterema nalewakami). Obok warzelni zmieszczono jeszcze dwa stoły i ławy z lakierowanych desek gdzie może zasiąść kolejnych 16 osób. Na zewnątrz przed wejściem jest już gotowy taras gdzie miejsc będzie dla co najmniej drugie tyle piwoszy, ale to trzeba poczekać na cieplejsze wiosenne dni.
Zjeść można na razie jedynie nakladaný hermelín oraz orzeszki, paluszki, brambůrky. W każdym razie na piwo wpaść warto.
Czynne: piątek 17-22, sobota 16-22, niedziela 16-20.
Fotki w galerii:
Jak dowiedzieliśmy się od sládka pana Daniela Buzka pierwsze warki uwarzono tu w końcu sierpnia, a gotowe piwa można było spróbować w przybrowarnianej piwiarni w pierwszy weekend listopada. Były to lagery leżakujące 4-5 tygodni, piwa górnej fermentacji musiały poczekać jeszcze kilkanaście dni.
Sprzęt pochodzi z firmy NIRO-INOX Zaječí. Warzelnia ma wybicie 10 hl i jest wyposażona w whirpool, obok stoją zbiorniki zimnej i gorącej wody. W pomieszczeniu chłodni w tylnej części budynku znajdują się 2 tankofermentory po 20 hl każdy służące jako spilka. Jednak są otwarte i fermentacja przebiega bezciśnieniowo, po czym piwa przepompowuje się do stojących tanków leżakowych. Tych jest 4 - jeden o pojemności 10 hl i 3 po 20 hl. Tak więc jak widać większość piw warzonych jest na dwie warki, jedynie mocniejsze speciály pojedyńczo z leżakowaniem w małym tanku.
Jak dotąd dostępne są 4 rodzaje piw:
- Světlý ležák 12° https://www.browar.biz/galeria.php?id=22529
- Polotmavý ležák 12°
- APA 13° https://www.browar.biz/galeria.php?id=22530
- IPA 15° https://www.browar.biz/galeria.php?id=22531
Każde z nich smakuje świetnie, ležáki to idealne czeskie klasyki - pełne smaku i treściwe, z piękną, "betonową" pianą. APA i IPA również - godnie idą z duchem piwnej rewolucji. Wszystkie lane na miejscu kosztują po 32 kč z tym, że APA i IPA za 0,4 l. Z tymi piwami zabraliśmy z lodówki ostatnie PET-y na wynos, otrzymując od sympatycznej barmanki również osobno etykiety oraz podkładki. Firmowe szkło jest ale na razie w niedużej ilości i nie do sprzedaży.
Przybrowarniana knajpka jest niewielka i pachnąca nowością białych ścian z kamiennymi akcentami i boazerią z jasnego, surowego drewna. Takie też są 2 stoły na 8 osób każdy i regał na kufle za barem z blachy kwasoodpornej (z czterema nalewakami). Obok warzelni zmieszczono jeszcze dwa stoły i ławy z lakierowanych desek gdzie może zasiąść kolejnych 16 osób. Na zewnątrz przed wejściem jest już gotowy taras gdzie miejsc będzie dla co najmniej drugie tyle piwoszy, ale to trzeba poczekać na cieplejsze wiosenne dni.
Zjeść można na razie jedynie nakladaný hermelín oraz orzeszki, paluszki, brambůrky. W każdym razie na piwo wpaść warto.
Czynne: piątek 17-22, sobota 16-22, niedziela 16-20.
Fotki w galerii:
Comment