Czechy, Velká Bystřice, ČSA 556, Řemeslný minipivovar Z-Stage

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1907

Czechy, Velká Bystřice, ČSA 556, Řemeslný minipivovar Z-Stage

Miejscowość Velká Bystřice w której został otwarty nowy browar położona jest praktycznie zaraz przy autostradzie Ostrava- Olomouc.
    Zjeżdżając z autostrady na drogę numer 35 i jadąc w kierunku miasta, na pierwszym rondzie musimy praktycznie zawrócić i wjechać na bazę samochodową.
    Tam w ostatnim budynku po lewej stronie swoją siedzibę ma nowy browar Z-Stage. Wchodzimy po schodach na rampę, a stamtąd do pomieszczeń budynku.
    Drzwi na wprost to wejście do spilki, a zaraz obok po lewej stronie mamy wejście do warzelni.

9 grudnia w browarze miała miejsce impreza pod tytułem ,zimowe otwarcie beczki,. W sumie to to samo co ,drzwi otwarte, ale pod ładniejszą nazwą.
    Cała impreza odbywała się w sali z warzelnią. Oczywiście do degustacji były ciasteczka, paluszki, słód, oraz piwo. Dodatkowo z małej beczułki pani ,sladkova, częstowała brzeczką.
    Przyznam się, że pierwszy raz takową piłem. Do degustacji przeznaczony był tylko jeden rodzaj piwa nalewany do szklanki na nóżce:

-Bastard 12-ka APA. Nie są to moje piwne klimaty, ale szklaneczkę wypiłem ze smakiem. Piwo do nabycia w litrowej pet-ce w cenie 55Kc. Drugim dostępnym piwem, ale tylko w pet-ce było:
    -Borka 13,5 ALE s vůni borovice. Aromat sosnowy? Oj może być grubo. Piwo jeszcze nie spróbowane. Cena to 57Kc.

W browarze warzy się tylko i wyłącznie piwa górnej fermentacji. Na dolną fermentację nie mam warunków, odparł zapytany o to właściciel.
    W spilce na razie są tylko dwie kadzie. Niebawem dołączy do nich trzecia, a do celowo mają być jeszcze dwie, lub trzy nad nimi. Leżakowanie piwa odbywa się w kegach.

Zdjęcia:

• heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1907

-Borka 13,5 ALE s vůni borovice. Aromat sosnowy? Oj może być grubo. Piwo jeszcze nie spróbowane. Cena to 57Kc.
    Kurde, smaczne to było

Comment

• dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

Do browarku wpadliśmy 2.05.2018. Od stacji ČD można tu dojść w 10 minut ulicą Nádražní II po czym skręcić w prawo w główną szosę, którą kawałek do bramy kovošrotu.
      Powitał nas sympatyczny właściciel i sládek pan František Zelinka, z którym wcześniej umówiliśmy się telefonicznie. Wyjaśnił nazwę browarku: Z to od jego nazwiska, a Stage to z angielskiego że wchodzi na piwna scenę. Jak to zazwyczaj bywa warzył swoje piwa w domu marząc o własnym browarze. Jednak nie było go stać na zamówienie gotowego sprzętu, postanowił więc wykonać całość samodzielnie. W ciągu prawie 1,5 roku powstała ogrzewana prądem warzelnia o wybiciu 500 l oraz dwie kadzie otwartej fermentacji o tej samej pojemności (na razie nie ma kolejnych choć pan sládek tak jak heclerowi nam też wspomniał, że chce dostawić jeszcze takie 4). Tanki to dalsza perspektywa, na razie fermentacja i leżakowanie tylko w kegach. Chwilę czasu zajęło jeszcze znalezienie odpowiedniego pomieszczenia na browar i choć pan sládek mieszka w Smržicach koło Prostějova czyli zupełnie z drugiej strony Olomouca, to z tutejszych warunków jest zadowolony. Z warzeniem wystartował w październiku 2017 i może się pochwalić już dwunastoma rodzajami piw, jak wspomniał heckler są to wyłącznie górniaki. Używa prawie wyłącznie słodów z Záhlinic, chmiele oprócz czeskich są również amerykańskie i angielskie.

Na miejscu mieliśmy okazję kupić w PET-ach 3 akurat dostępne piwa:
      - Studené nohy 12° (English Pale Ale). To smakowało nam najbardziej.
      - Barrique 13° (Ale z dodatkiem płatków dębu francuskiego). Przyjemne, jednak leciutkie jak na 13°Blg, dąb francuski nie jest mi znany, może dlatego nie wyczułem.
      - Borka 13° (Sosnowy Ale) https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125394

Piwa kosztowały 57-60 kč za litrowy PET. Etykiety są nieciekawe, nie różnią się niczym z wyjątkiem nazw poszczególnych piw, brak też podanego dokładnego składu. Czyli dla kolekcjonera słabo. Nie ma jeszcze szkła firmowego i podkładek - "do wszystkiego małymi krokami dojdziemy" - jak powiedział pan sládek. Natomiast na podłodze rozłożone były nowiutkie banery browaru i namiot wyszynkowy. Pan František bardzo cieszył się na rozpoczynający sezon piwnych imprez plenerowych - "nie opuszczam żadnej, praktycznie każdego weekendu gdzieś się wystawiamy, zaczynamy 4 maja na Hanáckých pivních slavnostech v Prostějově". Mam nadzieję, że gdzieś tego lata uda się spróbować jeszcze innych piw, jestem ich bardzo ciekaw.
      Piwa w PET i kegach 30 i 50 l, można kupić w browarze (najlepiej po uprzednim umówieniu się), a na pytanie gdzie poza tym, pan sládek rozłożył ręce z uśmiechem - "nie wiem, wszystko zabiera kolega zajmujący się dystrybucją i rozwozi, ja nie pytam i tak nie nadążam z warzeniem".

Heckler wrzucił fotki, ja dorzucam jedną:

Comment

Przetwarzanie...
      X