Miejscowość Velká Bystřice w której został otwarty nowy browar położona jest praktycznie zaraz przy autostradzie Ostrava- Olomouc.
Zjeżdżając z autostrady na drogę numer 35 i jadąc w kierunku miasta, na pierwszym rondzie musimy praktycznie zawrócić i wjechać na bazę samochodową.
Tam w ostatnim budynku po lewej stronie swoją siedzibę ma nowy browar Z-Stage. Wchodzimy po schodach na rampę, a stamtąd do pomieszczeń budynku.
Drzwi na wprost to wejście do spilki, a zaraz obok po lewej stronie mamy wejście do warzelni.
9 grudnia w browarze miała miejsce impreza pod tytułem ,zimowe otwarcie beczki,. W sumie to to samo co ,drzwi otwarte, ale pod ładniejszą nazwą.
Cała impreza odbywała się w sali z warzelnią. Oczywiście do degustacji były ciasteczka, paluszki, słód, oraz piwo. Dodatkowo z małej beczułki pani ,sladkova, częstowała brzeczką.
Przyznam się, że pierwszy raz takową piłem. Do degustacji przeznaczony był tylko jeden rodzaj piwa nalewany do szklanki na nóżce:
-Bastard 12-ka APA. Nie są to moje piwne klimaty, ale szklaneczkę wypiłem ze smakiem. Piwo do nabycia w litrowej pet-ce w cenie 55Kc. Drugim dostępnym piwem, ale tylko w pet-ce było:
-Borka 13,5 ALE s vůni borovice. Aromat sosnowy? Oj może być grubo. Piwo jeszcze nie spróbowane. Cena to 57Kc.
W browarze warzy się tylko i wyłącznie piwa górnej fermentacji. Na dolną fermentację nie mam warunków, odparł zapytany o to właściciel.
W spilce na razie są tylko dwie kadzie. Niebawem dołączy do nich trzecia, a do celowo mają być jeszcze dwie, lub trzy nad nimi. Leżakowanie piwa odbywa się w kegach.
Zdjęcia:
Zjeżdżając z autostrady na drogę numer 35 i jadąc w kierunku miasta, na pierwszym rondzie musimy praktycznie zawrócić i wjechać na bazę samochodową.
Tam w ostatnim budynku po lewej stronie swoją siedzibę ma nowy browar Z-Stage. Wchodzimy po schodach na rampę, a stamtąd do pomieszczeń budynku.
Drzwi na wprost to wejście do spilki, a zaraz obok po lewej stronie mamy wejście do warzelni.
9 grudnia w browarze miała miejsce impreza pod tytułem ,zimowe otwarcie beczki,. W sumie to to samo co ,drzwi otwarte, ale pod ładniejszą nazwą.
Cała impreza odbywała się w sali z warzelnią. Oczywiście do degustacji były ciasteczka, paluszki, słód, oraz piwo. Dodatkowo z małej beczułki pani ,sladkova, częstowała brzeczką.
Przyznam się, że pierwszy raz takową piłem. Do degustacji przeznaczony był tylko jeden rodzaj piwa nalewany do szklanki na nóżce:
-Bastard 12-ka APA. Nie są to moje piwne klimaty, ale szklaneczkę wypiłem ze smakiem. Piwo do nabycia w litrowej pet-ce w cenie 55Kc. Drugim dostępnym piwem, ale tylko w pet-ce było:
-Borka 13,5 ALE s vůni borovice. Aromat sosnowy? Oj może być grubo. Piwo jeszcze nie spróbowane. Cena to 57Kc.
W browarze warzy się tylko i wyłącznie piwa górnej fermentacji. Na dolną fermentację nie mam warunków, odparł zapytany o to właściciel.
W spilce na razie są tylko dwie kadzie. Niebawem dołączy do nich trzecia, a do celowo mają być jeszcze dwie, lub trzy nad nimi. Leżakowanie piwa odbywa się w kegach.
Zdjęcia:
Comment