Heřmanice to administracyjnie Ostrava jednak na miejscu okazuje się, że to większa wieś niegdyś włączona w granice miasta. Dojazd z centrum zapewnia autobus linii 49, zatrzymując się (przystanek Pošta) dokładnie przed restauracją Beseda. Znajduje się ona w centrum Heřmanic, tuż obok pawilonu handlowego w niezbyt pięknym, bladoróżowym, klockowatym budynku jakie za komuny budowano wszędzie. Na szczęście jest on otoczony bujną, całoroczną zielenią w postaci iglaków i bluszczy, choć na razie duży namiot kryjący taras, wszystkie szyldy, plafony swą krzykliwą czerwienią wciąż reklamują browar Ostravar (odwiedziliśmy to miejsce 10.12.2017). A tymczasem od pierwszej soboty września 2017 uroczyście podłączono na barze pierwsze piwa z własnego Hermanického pivovaru, o którym informuje baner umieszczony na ogrodzeniu tarasu. Sam browarek zainstalowano w piwnicy pod restauracją a wejście do niego znajduje się z tyłu budynku. Byliśmy umówieni z panem sládkem, który powiedział że będzie tego dnia warzył i chętnie pokaże nam browarek. Zgłosiliśmy przybycie pani kelnerce, która wiedząc o wizycie otworzyła nam przejście na zaplecze i po chwili schodziliśmy po stromych schodach ozdobionych tablicą ze zdjęciami obrazującymi powstawanie browaru. Sprzęt wydał mi się znajomy, a pan sládek od razu rozwiał me wątpliwości - całość służyła jeszcze niedawno w browarze Hukvaldy a w związku z jego zwiększeniem i zakupem nowego sprzętu, ten można było kupić od ręki. Tak więc mamy tu 3naczyniową warzelnię o wybiciu 250 l, w pomieszczeniu obok jest spilka z dwunastoma ustawionymi piętrowo (górne okrągłe, dolne prostokątne) kadziami fermentacyjnymi również po 250 l. Kolejna piwnica mieści 24 stojące lub poziome tanki leżakowe po 250 l każdy, z których w większości piwo jest podawane bezpośrednio na bar.
Jak powiedział pan sládek warzy jedynie czeską klasykę dolnej fermentacji na czeskich surowcach (słody ze słodowni Brodek u Přerova, chmiele z Žatca) i nie planuje tego zmieniać. Ewentualnie będzie wymyślał jakieś mocniejsze piwa okolicznościowe.
10.12.2017 na čepu były 4 piwa:
- Světlý ležák 11° (nie próbowaliśmy)
- Světlý ležák 12° https://www.browar.biz/galeria.php?id=22550
- Vídeňský speciál 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=123935
- Polotmavý speciál 13° https://www.browar.biz/galeria.php?id=22551 (fotka po drugim łyku)
Wszystkie piwa to solidna klasyka z dominującą słodowością, treściwe, z niewielką goryczką. Oprócz powyższych zazwyczaj jest również dostępny Tmavý ležák 11°, a na rocznicę Aksamitnej Rewolucji czyli 17.11.2017 była lana Revoluční polotmavá 17°, która jak powiedział pan sládek będzie powtarzana corocznie. Podstawowe rodzaje piw są dostępne na barze w PET-kach, na zamówienie napełnia się też kegi.
Szkła firmowego na razie brak, (podaje się w grubych klasycznych kuflach bez logo), podkładki są ale jeszcze Ostravara.
Sama restauracja jest dość przytulna, klasycznie wyposażona, sporo elementów z ciemnego drewna (belki stropowe, bar, kredens, daszki nad nimi), stoły i krzesła również drewniane lecz jasne, lakierowane.
Do godziny 14 obowiązuje całotygodniowe denní menu (zupa+drugie) w cenie 83 kč. Dania w jídelním lístku (około 10 rodzajów) to typowa czeska kuchnia w 99% mięsna w cenach 129-190 kč.
Obsługa bardzo miła i sprawna, kolejne piwo mamy już w momencie dopijania poprzedniego .
Jeśli ktoś lubi klasyczne czeskie klimaty (knajpy, piwa, jedzenie, ludzii z sąsiedztwa) to jest to miejsce dla niego. Wielbiciele ajp, srajp, szklanych stolików i brodaczy-mlaskaczy nie mają tu czego szukać.
Czynne: pon-czw, nd. 11-22, pt-so. 11-24.
Fotki w galerii:
Jak powiedział pan sládek warzy jedynie czeską klasykę dolnej fermentacji na czeskich surowcach (słody ze słodowni Brodek u Přerova, chmiele z Žatca) i nie planuje tego zmieniać. Ewentualnie będzie wymyślał jakieś mocniejsze piwa okolicznościowe.
10.12.2017 na čepu były 4 piwa:
- Světlý ležák 11° (nie próbowaliśmy)
- Světlý ležák 12° https://www.browar.biz/galeria.php?id=22550
- Vídeňský speciál 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=123935
- Polotmavý speciál 13° https://www.browar.biz/galeria.php?id=22551 (fotka po drugim łyku)
Wszystkie piwa to solidna klasyka z dominującą słodowością, treściwe, z niewielką goryczką. Oprócz powyższych zazwyczaj jest również dostępny Tmavý ležák 11°, a na rocznicę Aksamitnej Rewolucji czyli 17.11.2017 była lana Revoluční polotmavá 17°, która jak powiedział pan sládek będzie powtarzana corocznie. Podstawowe rodzaje piw są dostępne na barze w PET-kach, na zamówienie napełnia się też kegi.
Szkła firmowego na razie brak, (podaje się w grubych klasycznych kuflach bez logo), podkładki są ale jeszcze Ostravara.
Sama restauracja jest dość przytulna, klasycznie wyposażona, sporo elementów z ciemnego drewna (belki stropowe, bar, kredens, daszki nad nimi), stoły i krzesła również drewniane lecz jasne, lakierowane.
Do godziny 14 obowiązuje całotygodniowe denní menu (zupa+drugie) w cenie 83 kč. Dania w jídelním lístku (około 10 rodzajów) to typowa czeska kuchnia w 99% mięsna w cenach 129-190 kč.
Obsługa bardzo miła i sprawna, kolejne piwo mamy już w momencie dopijania poprzedniego .
Jeśli ktoś lubi klasyczne czeskie klimaty (knajpy, piwa, jedzenie, ludzii z sąsiedztwa) to jest to miejsce dla niego. Wielbiciele ajp, srajp, szklanych stolików i brodaczy-mlaskaczy nie mają tu czego szukać.
Czynne: pon-czw, nd. 11-22, pt-so. 11-24.
Fotki w galerii:
Comment