Czechy, České Budějovice, Na Zlaté stoce 690/3, Čtyrák - univerzitetní minipivovar ZF

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    Czechy, České Budějovice, Na Zlaté stoce 690/3, Čtyrák - univerzitetní minipivovar ZF

    Univerzitní minipivovar dzięki unijnym 80% dotacją został założony w maju 2016 roku. Opłacało się przerobić starą stodołę na nowoczesny mini browar.
    W związku z tym, że browar powstał dzięki unijnym dotacją na sprzedaż mogą przeznaczyć tylko 20% własnej produkcji piwa. Reszta musi być rozdana w formie prezentów, lub po prostu skonsumowana na miejscu. Podobno nie ma z tym najmniejszych problemów.
    Tak jak wspominałem odnowiona stara stodoła bardzo ładnie prezentuje się, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
    W środku oprócz browaru mamy dwa inne pomieszczenia. W jednym znajduje się aparatura do ,bawienia, się mlekiem, a w drugim sprzęt do tematów związanych z mięsem.
    Na górze znajdują się dwie duże sale z drewnianymi ławami, stolikami, oraz ze stanowiskiem do nalewania piwa. Myślę, że głównie są wykorzystywane do różnych szkoleń, pokazów itp.

    Naszym przewodnikiem pod nieobecność sladka została bardzo sympatyczna pani Monika.
    Oprowadziła nas po całym browarze, poopowiadała o warzonych tu piwach, oraz o sladku który to uparcie odmawia uwarzenia piw górnej fermentacji. Zdrowie sladka, tak trzymaj chłopie!
    Browarek od uniwersytetu podnajmował już Budějovický Budvar. Przeprowadzali tam szkolenia, oraz warzyli swoje eksperymentalne partie piwa.
    Pierwszy raz widziałem kadzie warzelne podgrzewane gorącym olejem. A takowy właśnie sprzęt posiadają w tym browarze.

    Na koniec zostaliśmy obdarowani piwem i zaproszeni na jego małą degustację. Podczas kosztowania piwa mieliśmy okazję poznać starszego, bardzo sympatycznego pana sladka. Dowiedzieliśmy się, że to właśnie on warzył pierwsze warki piwa w browarze Horni Chrastany.
    Będąc sladkiem na uniwersyteckim browarze uwarzył jasną 10-kę, 12-kę, piwo z konopiami, oraz piwo cebulowe!!
    Ma człowiek rękę do warzenia lezaków i może niech lepiej nie bierze się za ,ipy,. Uwarzone tam piwo rozlewane jest do kegów, oraz szklanych butelek 0,33l.

    Osobiście próbowałem:

    -Jasna 10-ka. Bardzo dobre, treściwe piwo. W życiu nie powiedziałbym, że to 10-ka. Można było zakupić na wynos za bodajże 28Kc.

    -Jasna 12-ka. Dostaliśmy tylko jedną butelkę w prezencie. Piwo to mistrzostwo świata!! Genialnie smaczny ,lezak,.
    Szkoda, że nowa warka będzie rozlewana do butelek dopiero w tym tygodniu. Pewnie kupiłbym całą skrzynkę.

    -Piwo Cebulowe. Wypita jedna otrzymana również w prezencie butelka tego wynalazku bardzo pozytywnie nas zaskoczyła! To piwo było na prawdę bardzo smaczne.

    Firmowego szkła nie widziałem, natomiast są firmowe podkładki. Oprócz browaru i jednej hospudki gdzie sporadycznie mają ich piwo, to nigdzie indziej ich piwa się nie napijemy.
    Warto było tam podjechać i spróbować najlepszego piwa warzonego w České Budějovice.

    Zdjęcia:










  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    #2
    W sumie to nie napisałem jednej ważnej rzeczy. Browar nazywa się ,UNIWERSYTECKI, i jak sama nazwa wskazuje mieści się na jego terenie.

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

      #3
      Čtyrák - Univerzitní minipivovar Zemědělské fakulty

      Jakoś wszelkie próby dodzwonienia się do browaru pozostawały bezskuteczne, więc będąc przez tydzień w Českých Budějovicach, postanowiliśmy sprawdzić na gruncie czy browarek działa.
      22.07.2020 koło godziny 11 wkroczyliśmy na zupełnie pusty dziedziniec Školního statku (czyli posiadłości lub majątku) Jihočeské univerzity. W pierwszym budynku po lewej od razu rzuciło nam się w oczy Muzeum pivovarnictví, ale jako że była środa było nieczynne. Rozglądając się weszliśmy do dalszej części terenu gdzie na budynku widniał szyld browaru Čtyrák. Po chwili uchyliły się drzwi i młody chłopak zapytał w czym może pomóc. Gdy wyjaśniłem cel naszego przybycia, przedstawił się jako Vlasta Nohejl - student ZFJU a zarazem podsládek. "- Dobrze trafiliście, akurat warzę, zapraszam do browaru" - usłyszeliśmy. Był upalny dzień więc pracująca warzelnia potęgowała ciepełko, tak więc Vlasta od razu zaproponował nalanie po kufelku. Na początek była to Výčepní 10° - bardzo dobra, pełna, idealna na "śniadanie". Z piwami w dłoni zostaliśmy oprowadzeni po browarze jak i po wspomnianych przez hecklera innych pomieszczeniach gdzie odbywają się zajęcia z mleczarstwa i przetwórstwa mięsa.
      Sprzęt browarku pochodzi ze znanej firmy Destila. Warzelnia ma wybicie 200 l, ogrzewana jest olejem z nagrzewnicy znajdującej się za nią. Jako, że całość instalacji znajduje się w jednym pomieszczeniu, tanki umieszczone są w chłodni o dwóch komorach. W pierwszej znajdują się 4 tankofermentory po 250 l. Mają one charakterystyczne, dokręcane górne dekle, więc można je również użyć jako otwarte kadzie fermentacyjne. Jednak w praktyce robi się już bardzo rzadko, a to z prostego względu - zapewnienia ciągłości dostaw piwa.
      W drugiej komorze jest natomiast jeden zbiornik otwartej fermentacji 400 l (głównie na 10°), towarzyszą mu 3 tankofermentory po 450 l każdy.
      Do produkcji stosuje się zasadniczo słód z Benešova u Prahy (Ferdinand), a do piw specjalnych Weyermann, chmiele są wszystkich žateckých odmian, no i oczywiście "amerykańce".
      W trakcie zwiedzania i miłej pogawędki z podsládkem Vlastą nastąpiła powtórka
      - Výčepní 10°,
      po czym na koniec specjalnie dla nas podłączył z kega gotowy już
      - Světlý ležák 11° https://www.browar.biz/galeria.php?id=28144
      jako że te w tankach był zbyt młody. To również bardzo dobre, klasyczne piwo jakiego brakuje w Polsce, a w Czechach jest podstawą. Ostatnio z asortymentu tego browarku sprzedaje się go najwięcej.
      Poza tym warzy się również:
      - Tmavé výčepní 10°
      - Polotmavý ležák 11°
      - Světlý ležák 12°
      Od mniej więcej połowy 2018 roku jest też w asortymencie sesyjna
      - IPA 11°
      której była również ciemna wersja
      - IDA 11° (D=dark)
      W 2019 można było spróbować
      - Pšeničné 11°
      tak więc warzy się tu również górniaki.
      Od sezonu wiosennego 2019 roku zaczęto także produkować leciutkie piwo
      - Cyklo pivo 7° z myślą o rowerzystach, które w czasie 30-go Międzynarodowego Festiwalu Piwa w lutym 2020, odbywającego się na terenach targów w Českých Budějovicích, otrzymało złoty medal w swej kategorii.
      Na ten festiwal uwarzono również
      - Žito 14° i
      - Granát 13°

      Czyli jak na tak malutki browarek asortyment jest bogaty i ciekawy, a jak powiedział Vlasta na pewno na tym nie koniec.

      Piwa butelkowe są dostępne obok w Muzeum pivovarnictví oczywiście gdy jest ono otwarte (czw, pt. 9-17, sob. 9-12.30), zaś lane stale można wypić w odległym o około 500 m studenckim klubie Kampa (Studentská 29).

      Bardzo miła wizyta, możemy tylko żałować, że by próbować więcej piw z tego browarku trzeba być na miejscu w Českých Budějovicích i trzymać rękę na pulsie.

      Uzupełnienie fotek z browaru w galerii:



      PS:
      Browar oficjalnie nazywa się Čtyrák - Univerzitní minipivovar ZF dlatego wnioskuję do admina o zmianę w temacie.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X