Univerzitní minipivovar dzięki unijnym 80% dotacją został założony w maju 2016 roku. Opłacało się przerobić starą stodołę na nowoczesny mini browar.
W związku z tym, że browar powstał dzięki unijnym dotacją na sprzedaż mogą przeznaczyć tylko 20% własnej produkcji piwa. Reszta musi być rozdana w formie prezentów, lub po prostu skonsumowana na miejscu. Podobno nie ma z tym najmniejszych problemów.
Tak jak wspominałem odnowiona stara stodoła bardzo ładnie prezentuje się, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
W środku oprócz browaru mamy dwa inne pomieszczenia. W jednym znajduje się aparatura do ,bawienia, się mlekiem, a w drugim sprzęt do tematów związanych z mięsem.
Na górze znajdują się dwie duże sale z drewnianymi ławami, stolikami, oraz ze stanowiskiem do nalewania piwa. Myślę, że głównie są wykorzystywane do różnych szkoleń, pokazów itp.
Naszym przewodnikiem pod nieobecność sladka została bardzo sympatyczna pani Monika.
Oprowadziła nas po całym browarze, poopowiadała o warzonych tu piwach, oraz o sladku który to uparcie odmawia uwarzenia piw górnej fermentacji. Zdrowie sladka, tak trzymaj chłopie!
Browarek od uniwersytetu podnajmował już Budějovický Budvar. Przeprowadzali tam szkolenia, oraz warzyli swoje eksperymentalne partie piwa.
Pierwszy raz widziałem kadzie warzelne podgrzewane gorącym olejem. A takowy właśnie sprzęt posiadają w tym browarze.
Na koniec zostaliśmy obdarowani piwem i zaproszeni na jego małą degustację. Podczas kosztowania piwa mieliśmy okazję poznać starszego, bardzo sympatycznego pana sladka. Dowiedzieliśmy się, że to właśnie on warzył pierwsze warki piwa w browarze Horni Chrastany.
Będąc sladkiem na uniwersyteckim browarze uwarzył jasną 10-kę, 12-kę, piwo z konopiami, oraz piwo cebulowe!!
Ma człowiek rękę do warzenia lezaków i może niech lepiej nie bierze się za ,ipy,. Uwarzone tam piwo rozlewane jest do kegów, oraz szklanych butelek 0,33l.
Osobiście próbowałem:
-Jasna 10-ka. Bardzo dobre, treściwe piwo. W życiu nie powiedziałbym, że to 10-ka. Można było zakupić na wynos za bodajże 28Kc.
-Jasna 12-ka. Dostaliśmy tylko jedną butelkę w prezencie. Piwo to mistrzostwo świata!! Genialnie smaczny ,lezak,.
Szkoda, że nowa warka będzie rozlewana do butelek dopiero w tym tygodniu. Pewnie kupiłbym całą skrzynkę.
-Piwo Cebulowe. Wypita jedna otrzymana również w prezencie butelka tego wynalazku bardzo pozytywnie nas zaskoczyła! To piwo było na prawdę bardzo smaczne.
Firmowego szkła nie widziałem, natomiast są firmowe podkładki. Oprócz browaru i jednej hospudki gdzie sporadycznie mają ich piwo, to nigdzie indziej ich piwa się nie napijemy.
Warto było tam podjechać i spróbować najlepszego piwa warzonego w České Budějovice.
Zdjęcia:
W związku z tym, że browar powstał dzięki unijnym dotacją na sprzedaż mogą przeznaczyć tylko 20% własnej produkcji piwa. Reszta musi być rozdana w formie prezentów, lub po prostu skonsumowana na miejscu. Podobno nie ma z tym najmniejszych problemów.
Tak jak wspominałem odnowiona stara stodoła bardzo ładnie prezentuje się, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
W środku oprócz browaru mamy dwa inne pomieszczenia. W jednym znajduje się aparatura do ,bawienia, się mlekiem, a w drugim sprzęt do tematów związanych z mięsem.
Na górze znajdują się dwie duże sale z drewnianymi ławami, stolikami, oraz ze stanowiskiem do nalewania piwa. Myślę, że głównie są wykorzystywane do różnych szkoleń, pokazów itp.
Naszym przewodnikiem pod nieobecność sladka została bardzo sympatyczna pani Monika.
Oprowadziła nas po całym browarze, poopowiadała o warzonych tu piwach, oraz o sladku który to uparcie odmawia uwarzenia piw górnej fermentacji. Zdrowie sladka, tak trzymaj chłopie!
Browarek od uniwersytetu podnajmował już Budějovický Budvar. Przeprowadzali tam szkolenia, oraz warzyli swoje eksperymentalne partie piwa.
Pierwszy raz widziałem kadzie warzelne podgrzewane gorącym olejem. A takowy właśnie sprzęt posiadają w tym browarze.
Na koniec zostaliśmy obdarowani piwem i zaproszeni na jego małą degustację. Podczas kosztowania piwa mieliśmy okazję poznać starszego, bardzo sympatycznego pana sladka. Dowiedzieliśmy się, że to właśnie on warzył pierwsze warki piwa w browarze Horni Chrastany.
Będąc sladkiem na uniwersyteckim browarze uwarzył jasną 10-kę, 12-kę, piwo z konopiami, oraz piwo cebulowe!!
Ma człowiek rękę do warzenia lezaków i może niech lepiej nie bierze się za ,ipy,. Uwarzone tam piwo rozlewane jest do kegów, oraz szklanych butelek 0,33l.
Osobiście próbowałem:
-Jasna 10-ka. Bardzo dobre, treściwe piwo. W życiu nie powiedziałbym, że to 10-ka. Można było zakupić na wynos za bodajże 28Kc.
-Jasna 12-ka. Dostaliśmy tylko jedną butelkę w prezencie. Piwo to mistrzostwo świata!! Genialnie smaczny ,lezak,.
Szkoda, że nowa warka będzie rozlewana do butelek dopiero w tym tygodniu. Pewnie kupiłbym całą skrzynkę.
-Piwo Cebulowe. Wypita jedna otrzymana również w prezencie butelka tego wynalazku bardzo pozytywnie nas zaskoczyła! To piwo było na prawdę bardzo smaczne.
Firmowego szkła nie widziałem, natomiast są firmowe podkładki. Oprócz browaru i jednej hospudki gdzie sporadycznie mają ich piwo, to nigdzie indziej ich piwa się nie napijemy.
Warto było tam podjechać i spróbować najlepszego piwa warzonego w České Budějovice.
Zdjęcia:
Comment