Czechy, Kamenice nad Lipou, nám. Čsl. armády 2, Pivovar i minipivovar Kamen.nad Lipou

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    Czechy, Kamenice nad Lipou, nám. Čsl. armády 2, Pivovar i minipivovar Kamen.nad Lipou

    Nowo otwarty browar w Kamenice nad Lipou mieści się przy rynku nieopodal bardzo ładnego zamku. Ojcem całego projektu jest pan Milan Houška, który zdecydował się zainwestować swój kapitał w rekonstrukcję starego browaru.
    Jest to spora inwestycja i na chwilę obecną nie wszystko jeszcze tam działa na 100%. Docelowo na dziedzińcu będzie duży ogródek piwny i plac zabaw dla dzieci itp.
    Póki co jest tam mała budowa, ale widać już końcowy efekt całości.

    Może zanim coś napiszę o browarze, to wyjaśnię, że browary są tam dwa!!! Całkiem niezależnie działające od siebie, warzące inne piwa i mieszczące się w innych zabudowaniach.
    Dokładnie nazywają się: pivovar i minipivovar. W sumie do listy odwiedzonych browarów należałoby dopisać sobie dwa nowe browary.

    Wchodząc z ulicy na dziedziniec browaru po lewej stronie mamy restaurację, na wprost budynek dużego browaru, a obok niego po prawej stronie jest mały browar w małym budynku.

    Restauracja otwarta została 11 listopada zeszłego roku. Przed jej drzwiami wejściowymi stoi lodówka z piwami w szklanych butelkach 0,33l., które możemy zakupić na wynos.
    Zaraz po wejściu naszym oczom ukazuje się bardzo długi bar z kranami do lania piwa. Zza barem mamy widoczne tanki wyszynkowe, a pod grubym blatem zabudowanego baru umieszczono duże zdjęcia przedstawiające historię rekonstrukcji browaru. Sufit to ładne, stare i otynkowane łuki. Z lewej strony baru stoją dodatkowo dwa stoliki.
    Główna, duża sala to łukowaty sufit z czerwonej cegły. Jest surowo, ale klimat fajny. Całość niestety psują podwieszone pod sufitem jarzeniówki w oprawach nie pasujących do całości.
    Obsługa bardzo miła i oczywiście dbająca, aby twój kufel nie pozostał zbyt długo pusty. Jedzenie smaczne, a karta dań krótka.
    Z dań głównych ceny zaczynają się od 140 Kc. za gulasz do 299 Kc. za hovezi pupek. Są też przekąski typu hermelin, słonina z cebulka, wątróbka drobiowa z pieczonym jabłkiem i np. bardzo dobre carpaccio z języków wołowych ze świeżym chrzanem i musztardą. Ceny od 60 Kc. do 130Kc. Menu ulega małej korekcie bodajże po godzinie 17-ej.
    Każde piwo podawane jest w innym, firmowym kuflu-szklance, a podstawki są na stołach.

    Lokal czynny jest codziennie w godzinach:

    Poniedziałek-czwartek od 11-22
    Piątek od 10-24
    Sobota od 11-24
    Niedziela od 11-22

    Tyle o restauracji.
    Parę zdjęć:








    Browar 1.
    Pivovar, czyli duży browar został otwarty w październiku roku ubiegłego. Jego część z warzelniami możemy obejrzeć z dziedzińca przez duże szklane okna. Lub jak się uda to od środka.
    W tym browarze warzone są wszystkie ,lezaki,. Cytuję słowa sladka. Ich aktualną ofertę mogłem spróbować w całości. Wyglądała ona następująco:

    -Kamenicka 10-ka w cenie 21 / 25 Kc. Smaczna, bardzo smaczna klasyka i tyle.

    -Kamenicka 11-ka w cenie?? No, właśnie nie zapisałem. Smaczne, bardzo dobre j / w.

    -Kamenicka 12-ka w cenie 25 / 29 Kc. Dla mnie najlepsze z pośród wszystkich próbowanych tam piw. Bomba!!

    -Kamenicka 13-ka polotmave w cenie 31 / 35 Kc. To wypadło najgorzej, co nie znaczy że było złe.

    Ogólnie wszystkie w/w piwa były smaczne, a różnica w ich smaku była na prawdę niewielka. Każde następne piwo zamawia się z przyjemnością.

    Zdjęcia:







  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1906

    #2
    Cd:
    Browar 2.

    Teraz coś o małym browarku. Pierwsze warzenie piwa odbyło się tam dokładnie 01.03.17 roku. Świadczy o tym wbudowany na ścianie browaru kamień z datą (na zdjęciu).
    W porównaniu do budynku dużego browaru to budynek małego jest na prawdę mały. Znajduje się on z prawej strony dużego browaru..
    W środku są dwie sale. W jednej stoi sześć stolików z krzesłami, oraz jest bar z nalewakami. Drugą salę w całości zajmuje browar.
    Mały browar można np. wynająć (kontraktowcy), zorganizować tam kursy, warsztaty, podnająć na imprezy zamknięte itp. Służy też sladkovi do eksperymentowania z nowymi piwami.
    W tym browarze obecnie warzy się tzw. ,specialy,. I tu również mogłem spróbować całą aktualna ofertę piw z mikrusa. Były to:

    -Stout 22% za małe piwo zapłaciłem 36 Kc. Takie zero jedynkowe w smaku, kawa i woda. Szkolna czwórka.

    -IPA bodajże była to 15-ka w cenie 33 Kc. za małe piwo. Średniak i nie mój klimat.

    -Weizenbock 16-ka. Za małe zapłaciłem 33 Kc. Szczerze przyznam się, że bardzo mi smakowało!! Super piwko.

    Zdjęcia z minibrowaru:












    Podsumowując całość, to piwa z dużego browaru bardziej trafiają w moje gusta, ale i mały browarek trzyma poziom. Niestety nie orientuję się czy to ta sama osoba zajmuje się warzeniem piwa w obu browarach. Myśląc logicznie to pewnie jedna osoba nie ogarnęła by tego wszystkiego, ale mogę się mylić.
    Owszem w małym browarku zastaliśmy przy pracy sladka, ale okazał się on wyjątkowo hmm.., no nie uprzejmy był.
    Z trudem wydusił z siebie gdzie jakie piwa są warzone, a na pytanie czy można zobaczyć drugi browar odburknął, że nie ma czasu.
    Po naszym opuszczeniu budynku browaru mocno zatrzasnął za nami drzwi i zamknął się tam na klucz. Może miał zły dzień?
    Z drugiej strony to najważniejsze, że piwa warzy się tam wyśmienite. Gorąco polecam to miejsce.

    Comment

    • heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1906

      #3
      Jeszcze dwa zdjęcia z warzelni ,dużego, browaru.
      Attached Files

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4702

        #4
        22.07.2020 nastąpiła nasza kolejna wizyta w tym miasteczku i od razu w dwóch browarach w jednym miejscu. I prawdopodobnie tylko te dwa w Kamenicy nad Lipou pozostaną, ze względu na planowaną wyprowadzkę do nowej lokalizacji istniejącego tu od 2013 roku browarku Kokeš.
        Świetna sprawą w Czechach jest w ostatnich latach trend restaurowania i ponownego uruchamiania starych browarów, nieczynnych od lat 40-ych za sprawą ówcześnie nowej, komunistycznej władzy.
        Tak było i w tym przypadku i trzeba przyznać, że po remoncie stojący w sercu miejscowości kompleks budynków prezentuje się znakomicie. Zadbano o zachowanie starych detali z okresu budowy (1860 rok) i wystroju tak wewnątrz jak i na zewnątrz. Kusi piękna restauracja z ogromnymi ceglano-kamiennymi łukowymi stropami, jednak upalne letnie dni skłaniają do skorzystania ze sporych rozmiarów ogródka pod firmowym namiotem, utworzonego na zazielenionym drzewami dziedzińcu. Istnieje tu także scena gdzie każdego tygodnia odbywają się koncerty zespołów z czołówki czeskiej sceny muzycznej.
        Dzięki uprzejmości głównego piwowara, którym jest Přemyslav Chmelař (idealne nazwisko ale nasz Mason to jednak nie rodzina) mogliśmy zwiedzić oba browary. Ten w oryginalnym budynku zaskoczył nas swoją wielkością. Czteronaczyniowa warzelnia (co umożliwia gotowanie dwóch warek jednocześnie) ma wybicie 30 hl. Na dole w wielkich, klimatycznych kamienno-ceglanych sklepionych piwnicach znajduje się 8 tankofermentorów po 60 hl każdy oraz 22 stojące tanki leżakowe również po 60 hl. Nie ma otwartej fermentacji a bardzo by tu pasowała, widać nie bawią się w sentymenty.
        Jak powiedział Přemek w 2019 roku osiągnięto produkcję piwa w wysokości 22000 hl, co oprócz rynku krajowego pozwoliło na eksport.
        Co ciekawe sprzedaż opiera się głownie (80%) na kegach (na export są to petainery). Reszta to litrowe PET-y i szklane butelki napełniane na ręcznej 7-drożnej rozlewarce co oczywiście nie może być zbyt wydajne, choć w planie jest zakupienie linii rozlewniczej. Trochę dziwi decyzja używania zielonych butelek, dokładnie takich jak u nas stosuje np. Sulimar do piw serii Trybunał.

        Na barze w restauracji jest 10 kranów z czego 8 przeznaczonych na piwa. 3 najpopularniejsze (10°, 11°, 12°) toczy się z umieszczonych z tyłu tanków wyszynkowych. 22.07.2020 zastaliśmy 7 piw:
        - Kamenická v8sma 8° světlé výčepní, 27 kč, czyli letnie lekkie piwo.
        - Kamenická 10° světlé výčepní, 31 kč, klasyczne i smaczne https://www.browar.biz/galeria.php?id=28154
        - Kamenický Galus 11° světlý ležák, 33 kč. Najlepsze z tutejszych dolniaków https://www.browar.biz/galeria.php?id=28157
        - Kamenická 12° světlý ležák, 35 kč. Jak to często bywa wypadło słabiej niż 10° i 11° - bezpłciowe, mało wyraziste, trochę karmelowe, słabiej chmielone https://www.browar.biz/galeria.php?id=28158
        - Kamenická 13° polotmavý speciál, 37 kč
        - Kamenická APA 10°, 33 kč
        - Kamenická IPA 15°, 40 kč barwy czerwonego grejfruta, fajnie chmielona, żywiczna, treściwa mocno aromatyczna https://www.browar.biz/galeria.php?id=28159

        Niestety oprócz IPA 15° nie trafiliśmy na nic więcej (nawet w butelkach) z bogatego asortymentu piw specjalnych, jakie było można zobaczyć w fajnie wydanej ulotce. Jak powiedział Přemek warzy się je głównie poza sezonem letnim ale w dużo mniejszej skali.
        Generalnie piwa dolnej fermentacji warzone są w wielkim browarze, górniaki i speciály zaś w małym, więc oczywistym jest, że z 500 l warzelni nie może być tego dużo. Zwiedziliśmy go również poprowadzeni przez sládka sprytnym przejściem podziemnym wprost z piwnicy wielkiej leżakowni i potem na górę do budynku obok.

        Piwa są podawane w szkle firmowym odpowiednim do ich poszczególnych gatunków, można je kupić w ośmiu rodzajach w jednej cenie 99 kč. Jednak firmowe logo jest grawerowane i dość słabo widoczne, szczególnie gdy w naczyniu znajduje się piwo.
        Podkładki w kilku dedykowanych piwom rodzajach są dostępne na stołach.

        Polecam, bardzo przyjemne miejsce, warto wpaść na piwo, zobaczyć jak można ożywić dawno zapomniany browar, tym bardziej że piękne tereny wokół. Dojazd zapewniają pociągi wąskotorowe na malowniczej linii Jindřichův Hradec - Obrataň. Kursuje także zabytkowy skład z polskim parowozem Px48, w którym jest m.in. wagon bufetowy, gdzie napijemy się piwa właśnie z Pivovaru Kamenice nad Lipou

        Obecne godziny otwarcia restauracji:
        wt-czw, nd. 11-22, pt, sob. 11-24, pon - nieczynne.

        Fotki w galerii:








        Last edited by dadek; 2020-08-24, 03:13.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X