2.06.2018 nadarzyła się okazja odwiedzenia browaru Hrádek, a to z okazji odbywających się tego dnia Pivní slavnosti. Wysiadamy z pociągu na stacji Slavičín w miasteczku leżącym na przedgórzu Bílých Karpat. Niegdyś były to dwie miejscowości, które dzieliła rzeka Říka. Część gdzie znajduje się stacja, nazywa się Hrádek na Vlárské dráze, stąd też i nazwa browaru.
Dojście do jego siedziby zajmie ulicą Nádražní około 15 minut. Mieści się on w suterynie niezbyt urodziwego budynku rodem z komunizmu lat 70-tych, mieszczącego biura strefy przemysłowej.
Co prawda właściciele bardzo promują swój browar jako kontynuatora miejscowych tradycji piwowarskich, jednak tak w Slavičíně jak i w Hrádku zanikły one już na samym początku 20 wieku. Podobno browar istniał dokładnie naprzeciw obecnego (po drugiej stronie ulicy), w obecnie bardzo ładnie odnowionym budynku, który już długo przed 1 wojną został przebudowany na szkołę istniejącą tu do dzisiaj.
Jednak zajrzyjmy jak wygląda obecny browar. Po dość stromych, nadszarpniętych zębem czasu schodach dostajemy się do głównego wejścia, by już wewnątrz po chwili zejść do suteryny. Tu znajduje się hospoda Exkurzovna. Nie jest ona otwarta w określonych godzinach, a jak sama nazwa wskazuje, przy okazji zamówionych przez grupy wycieczek do browaru, spotkań firmowych i innych uroczystości. A chyba szkoda bo miejsce przyjemne i jak znam Czechów na pewno byli by chętni na całoroczne piwkowanie tuż za ścianą browaru.
A wchodzi się do niego drzwiami po prawej stronie baru. Tuż za nimi znajduje się ogrzewana parą warzelnia o wybiciu 30 hl, whirpool, oczywiście wymiennik i 2 zbiorniki wody gorącej. Jak się okazało to już trzecia warzelnia w istniejącym od połowy 2013 roku browarze. Pierwsza miała wybicie zaledwie 500 l i pracowała tu rok, druga 1000 l, a obecna jest od 1,5 roku. Czyli rozwój w szybkim tempie.
W przyległym pomieszczeniu znajdują się tankofermentory 4x10 hl służące tu od początku do fermentacji. Potem piwo przepompowuje się do tanków leżakowych, tych jest 6 stojących po 10 hl i 3 poziome po 30 hl. Poza tym po drugiej stronie jest filtr okrzemkowy, a za nim kolejny tank poziomy 30 hl i 3 pionowe po 10 hl, które po filtracji służą jako pośredniczące do napełniania kegów. A myjka i napełniarka mieści się obok przez ścianę, rozlew jest możliwy do kegów pojemności 20, 30, 50 l. Jest też druga napełniarka do PET-ów, jednak niepołączona z tankami więc rozlew następuje z kegów. Na specjalne życzenie klienta można również piwa butelkować ale dzieje się to raczej rzadko. Już myślałem, że to koniec gdy pan sládek zaprosił nas dalej na drugą stronę korytarza do nowej leżakowni. Są tu tanki poziome 6x30 hl i 4x60 hl. Zaczęły one być używane w momencie uruchomienia nowej warzelni, a wykorzystano wolne pomieszczenia suteryny w tylnej części budynku. W kolejnym przyległym umieszczono spilkę z kwadratowymi, otwartymi kadziami fermentacyjnymi 4x30 hl. Jak można się domyślić ta największa część browaru służy do fermentacji i leżakowania najbardziej popularnych piw 10°-12°Blg. Jako, że browar powiększał się już trzykrotnie sprzęt pochodzi od różnych producentów (Pacovské strojirny, Niro-Inox Zaječí, Nerez Blučina).
W czasie imprezy, tak na stoiskach na zewnątrz jak i w hospodzie było dostępnych 6 rodzajów miejscowych piw:
- Rejtín světlé výčepní 10° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125750
- Karpat světlý ležák 11° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125751
- Horehleď světlý ležák 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125752
- Lambert polotmavý ležák 12° (nie piłem)
- Ocelot světlý speciál 13° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125753
- Velikonoční tmavý speciál 13° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125754
Nie było ostatniego piwa z asortymentu browaru czyli
- Mladotic speciál 14° z dodatkiem medoviny (miodu pitnego)
Piwa są generalnie tradycyjne, klasyczne ležáki, tylko 2 niefiltrowane. Do produkcji stosuje się słody z Záhlinic i Kroměříže, chmiele czeskie - Poloraný červeňák, Premiant, Kazbek. Trzeba przyznać, że sládek chmieli solidnie, fani goryczki nie mogą narzekać.
Wszystkie piwa jak leci lano za 20 kč/0,5 l, co prawda do plastikowych kubeczków z firmowym logo, ale można było kupić szkło za 50 kč (co oczywiście uczyniłem). Podkładki (nowe) były do pobrania przy stoiskach w dowolnej ilości, podobnie jak fajne ulotki reklamowe browaru.
Browar swe piwa sprzedaje we wszystkich okolicznych miejscowościach, a najbliżej jego siedziby (oprócz Exkurzovny) można się napić hrádeckých piw pod firmowymi parasolami w barze U Zemánků (czynne 9-5!) 250 m w stronę dworca ČD (lub odwrotnie 250 m przed browarem idąc od dworca).
Fotki w galerii:
Dojście do jego siedziby zajmie ulicą Nádražní około 15 minut. Mieści się on w suterynie niezbyt urodziwego budynku rodem z komunizmu lat 70-tych, mieszczącego biura strefy przemysłowej.
Co prawda właściciele bardzo promują swój browar jako kontynuatora miejscowych tradycji piwowarskich, jednak tak w Slavičíně jak i w Hrádku zanikły one już na samym początku 20 wieku. Podobno browar istniał dokładnie naprzeciw obecnego (po drugiej stronie ulicy), w obecnie bardzo ładnie odnowionym budynku, który już długo przed 1 wojną został przebudowany na szkołę istniejącą tu do dzisiaj.
Jednak zajrzyjmy jak wygląda obecny browar. Po dość stromych, nadszarpniętych zębem czasu schodach dostajemy się do głównego wejścia, by już wewnątrz po chwili zejść do suteryny. Tu znajduje się hospoda Exkurzovna. Nie jest ona otwarta w określonych godzinach, a jak sama nazwa wskazuje, przy okazji zamówionych przez grupy wycieczek do browaru, spotkań firmowych i innych uroczystości. A chyba szkoda bo miejsce przyjemne i jak znam Czechów na pewno byli by chętni na całoroczne piwkowanie tuż za ścianą browaru.
A wchodzi się do niego drzwiami po prawej stronie baru. Tuż za nimi znajduje się ogrzewana parą warzelnia o wybiciu 30 hl, whirpool, oczywiście wymiennik i 2 zbiorniki wody gorącej. Jak się okazało to już trzecia warzelnia w istniejącym od połowy 2013 roku browarze. Pierwsza miała wybicie zaledwie 500 l i pracowała tu rok, druga 1000 l, a obecna jest od 1,5 roku. Czyli rozwój w szybkim tempie.
W przyległym pomieszczeniu znajdują się tankofermentory 4x10 hl służące tu od początku do fermentacji. Potem piwo przepompowuje się do tanków leżakowych, tych jest 6 stojących po 10 hl i 3 poziome po 30 hl. Poza tym po drugiej stronie jest filtr okrzemkowy, a za nim kolejny tank poziomy 30 hl i 3 pionowe po 10 hl, które po filtracji służą jako pośredniczące do napełniania kegów. A myjka i napełniarka mieści się obok przez ścianę, rozlew jest możliwy do kegów pojemności 20, 30, 50 l. Jest też druga napełniarka do PET-ów, jednak niepołączona z tankami więc rozlew następuje z kegów. Na specjalne życzenie klienta można również piwa butelkować ale dzieje się to raczej rzadko. Już myślałem, że to koniec gdy pan sládek zaprosił nas dalej na drugą stronę korytarza do nowej leżakowni. Są tu tanki poziome 6x30 hl i 4x60 hl. Zaczęły one być używane w momencie uruchomienia nowej warzelni, a wykorzystano wolne pomieszczenia suteryny w tylnej części budynku. W kolejnym przyległym umieszczono spilkę z kwadratowymi, otwartymi kadziami fermentacyjnymi 4x30 hl. Jak można się domyślić ta największa część browaru służy do fermentacji i leżakowania najbardziej popularnych piw 10°-12°Blg. Jako, że browar powiększał się już trzykrotnie sprzęt pochodzi od różnych producentów (Pacovské strojirny, Niro-Inox Zaječí, Nerez Blučina).
W czasie imprezy, tak na stoiskach na zewnątrz jak i w hospodzie było dostępnych 6 rodzajów miejscowych piw:
- Rejtín světlé výčepní 10° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125750
- Karpat světlý ležák 11° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125751
- Horehleď světlý ležák 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125752
- Lambert polotmavý ležák 12° (nie piłem)
- Ocelot světlý speciál 13° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125753
- Velikonoční tmavý speciál 13° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125754
Nie było ostatniego piwa z asortymentu browaru czyli
- Mladotic speciál 14° z dodatkiem medoviny (miodu pitnego)
Piwa są generalnie tradycyjne, klasyczne ležáki, tylko 2 niefiltrowane. Do produkcji stosuje się słody z Záhlinic i Kroměříže, chmiele czeskie - Poloraný červeňák, Premiant, Kazbek. Trzeba przyznać, że sládek chmieli solidnie, fani goryczki nie mogą narzekać.
Wszystkie piwa jak leci lano za 20 kč/0,5 l, co prawda do plastikowych kubeczków z firmowym logo, ale można było kupić szkło za 50 kč (co oczywiście uczyniłem). Podkładki (nowe) były do pobrania przy stoiskach w dowolnej ilości, podobnie jak fajne ulotki reklamowe browaru.
Browar swe piwa sprzedaje we wszystkich okolicznych miejscowościach, a najbliżej jego siedziby (oprócz Exkurzovny) można się napić hrádeckých piw pod firmowymi parasolami w barze U Zemánků (czynne 9-5!) 250 m w stronę dworca ČD (lub odwrotnie 250 m przed browarem idąc od dworca).
Fotki w galerii:
Comment