Czechy, Praha-Kobylisy, Burešova 1661/2, Pivovar Cobolis

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1988

    Czechy, Praha-Kobylisy, Burešova 1661/2, Pivovar Cobolis

    Pivovar Cobolis został założony na przełomie 2017 / 2018 roku w dzielnicy Pragi-Kobylisy w Kulturním domě Ládví. Oprócz browaru w dużym budynku znajduje się biblioteka.
    Sam browar mieści się w piwnicach. Niestety jak to bywa w niedzielę w browarze nie było sladka, a niemiły, gogusiowaty kelner ani myślał zejść z nami do piwnicy.
    Za to podsunął nam pod nos karteczkę z informacją o wycieczkach do browaru. Najbliższa miała odbyć się w poniedziałek 04.06 i było to powiązane z premierą ich nowego piwa AIPA 16-ki.
    Browar jeszcze do niedawna działał jako kontraktowy i warzył piwo w browarze Beer Factory w Pilznie. Obecnie mają już swoją aparaturę i systematycznie wprowadzają na krany swoje piwa warzone na miejscu.
    Podczas każdej takiej premiery od godziny 18 odbywa się zwiedzanie browaru połączone z degustacją tegoż właśnie piwa. Czyli póki co, przynajmniej w niedzielę z wycieczki nici.

    Ogromna restauracja zajmuje prawie cały parter piętrowego budynku. Wchodząc po schodach do lokalu na wprost mamy długi, duży bar, a po prawej i po lewej stronie duże sale restauracyjne. W sumie jest to jedno wielkie pomieszczenie. W środku jest nowocześnie, biało, pusto i tak jakoś ,zimno,. Nie lubię takich wielkich, mało klimatycznych lokali.
    Na zewnątrz pod dachem z balkonu zrobiono ogródek piwny. Kuchnia działa, wybór dań spory, a ceny takie sobie np. żeberka marynowane w piwie kosztowały 210 Kc. i było to najdroższe danie w karcie. Wybór piw także spory:

    -Cobolis svetly lezak 11-ka w cenie 26/38 Kc. Smaczna klasyka.
    -Cobolis svetly lezak 12-ka w cenie 28/42 Kc. Mnie nie smakowało.
    -Cobolis tmavy lezak 12-ka w cenie 30/44 Kc.
    -Cobolis Bock 17-ka w cenie 32/44Kc. Bardzo dobre, smaczne piwo. Dawno, albo w ogóle nie piłem tak dobrego Bocka. https://www.browar.biz/galeria.php?id=23518
    -Corbolis psenicny special 12-ka w cenie 32/46 Kc.

    Wszystkie w/w piwa nie były uwarzone na miejscu, a w browarze Beer Factory. Te opisane poniżej pochodzą już z ich własnej produkcji:

    -Corbolis bavorska psenice 13-ka w cenie 32/46 Kc.
    -Corbolis Nevada Ale 11-ka w cenie 32/44 Kc. Wypite na miejscu. Bardzo mi smakowało. https://www.browar.biz/galeria.php?id=23519
    -Corbolis AIPA 16-ka w cenie 32/44 Kc. Premiera tego piwa miała miejsce wczoraj, czyli dzień po mojej wizycie w browarze.

    Wszystkie piwa podawane są w firmowym szkle i na firmowych podstawkach. Na wynos piwa nalewane są bezpośrednio z kranów do litrowych plastików.
    Generalnie piwa smaczne, ale sam lokal i jego wystrój to nie moje klimaty.
    Parę zdjęć w galerii:




  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4762

    #2
    Późnym popołudniem 11.09.2019 dotarliśmy do Prahy, więc po rozłożeniu się na kwaterze wypadało zakończyć dzień dobrym piwkiem. Możliwość szybkiego dojazdu metrem zdecydowała, że padło na Cobolis. Wychodząc ze stacji Ládvi od razu jesteśmy przed browarem. Była środa, po godz. 20-ej, a w środku full ludzi. Pomimo wielości miejsca, nie udało się od razu nigdzie przysiąść, tak wewnątrz jak i na tarasie. Ale tego się można było spodziewać - browarek w środku dużego blokowiska, cieplutka pogoda, a Czesi naród towarzyski nie lubią piwkować w domu .
    Długi bar nie jest przystosowany do konsumpcji, jednak naprzeciwko niego utworzono we wnęce przy schodach mini pijalnię na stojaka, w postaci trzech wysokich okorowanych pni. Akurat jeden z nich się zwolnił więc można było zamówić piwa. Dopiero około 21 usiedliśmy do stolika gdy pierwsi goście opuszczali lokal.
    Ogólnie wnętrze jest dość proste i bez udziwnień lecz nie jest tu nieprzyjemnie. Biel złamano jasnymi boazeriami, z takiego też drewna są stoły i ławy wzdłuż ścian, krzesła zaś czarne. Na barze o ciemniejszej tonacji drewna, ładnie połyskuje miedziany wielokran, nad nim wiszą świecące białe butelki, a z tyłu zastosowano czarne elementy przy półkach z jasnego drewna. Lekko industrialnego klimatu dodają grube srebrne rury pod sufitem, a ciepłego światła okrągłe lampy zwisające nad stołami. Jeśli ktoś był w którymś z browarów Hostivar to tu jest dość podobnie, a może to robota tego samego projektanta?
    Tego dnia było dostępnych z kranów 11 piw z czego 4 dolniaki (lane po 0,5 l):
    - Společné z Budvaru 9,7°Blg, 4% alk, 38 kč (warzone wg wspólnej receptury ze sládkem z Budějovic).
    - Předák světlé výčepní 10°Blg, 3,8% alk, 40 kč
    - Praotec světlý ležák 12°Blg, 4,6% alk, 46 kč
    - Pramáti tmavý ležák 12°Blg, 4,5% alk, 48 kč
    oraz 7 górniaków:
    - Diabolic Ruge summer Ale 6°Blg, 1,9% alk, 37 kč/0,4 l
    - Nevada Ale 11°, 4,2% alk, 42 kč/0,4 l. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26721 Złote, mocno mętne, przyjemnie pachnące amerykańskimi chmielami. W smaku wyraźnie goryczkowe, chmielowo cytrusowe. Rzeczywiście przypomina Nevadę z plzeňskiego Beer Factory (bo do inspiracji się tutejszy sládek przyznaje).
    - Bavorský inkvizytor pšenice 11°Blg, 4,8% alk, 48 kč/0,5 l https://www.browar.biz/galeria.php?id=26722 Dość ciemna pszenica, bursztynowa barwa, piwo mocno mętne o bardzo gęstej pianie. Pachnie mirabelkami z kwaskowego kompotu i drożdżami. W smaku niezbyt typowe jak na hefeweizen, jakby użyto innych drożdży. Wyraźna słodowość ale i wytrawna nuta jednak niezbyt dużo samej owocowości. Chyba nie za wiele tu słodu pszenicznego. Jakoś specjalnego zachwytu nad ta wariacją nie było.
    - Berliner Weisse malinové 10°Blg, 4% alk, 66 kč/0,4 l
    - Brandenburg Sour Ale Fruity 10°Blg, 4%, 66 kč/0,4 l
    - Phoenix Extra Session Brut IPA 8°Blg, 4,5 %alk, 59 kč/0,4 l https://www.browar.biz/galeria.php?id=26723
    Rzadki styl, w Czechach chyba jeszcze nikt nie warzył, a i ja miałem swoją premierę. Jaśniutkie, słomkowe, idealnie klarowne. Trochę się obawiałem, że podejdzie szampanem. Jednak nie, jak na 8° było zaskakująco treściwe i wcale nie tak mocno chmielowe jak by się zdawało że powinno być. Nawet mi posmakowało, przeszkadzało tylko trochę zbyt wysokie wysycenie, ale co zgodności ze stylem ciężko mi się wypowiedzieć. Kopyr, wpadaj, próbuj.
    - Indenpendence Session NEIPA 13°Blg, 5,7% alk, 62 kč/0,4 l https://www.browar.biz/galeria.php?id=26724
    Intensywnie żółte, mocno mętne. Piana bardzo gęsta ale znikła dość szybko do mgiełki na powierzchni. Pachnie wyraźnie i przyjemnie bardo dojrzałymi słodkimi owocami w stylu melona, ananasa czy nawet awokado i dokładnie to samo mamy w smaku. Jest też fajna goryczka, z nutą żywiczną ale nie dominuje. Mocno treściwe to piwo, nie znając ekstraktu spokojnie bym powiedział że to 15°Blg. Bardzo mi smakowało.

    Na spróbowanie więcej niż czterech piw czasu nie starczyło. Oferta jest bardzo ciekawa i przy najbliższej okazji trzeba będzie znów zajrzeć, także by zwiedzić browar. Mankament to podawanie piw zbyt schłodzonych.
    Szkło firmowe jest w 7 rodzajach (można kupić jak leci po 100 kč), co nie znaczy że zawsze w takim dostaniemy zamówione piwo. Podkładki firmowe są na stołach.
    Obsługa sprawna, była zawsze na czas gdy dno się pokazywało w szkle.
    Czynne: pon-czw. 11-23, pt, sob. 11-23.30, niedz. 11-22.

    Kilka fotek w galerii:



    Comment

    • Maremali
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1955

      #3
      kilka fotek z piwnicy browaru

      Podczas tegorocznej giełdy w Pradze skorzystałem z uprzejmości sladka Pavla i odwiedziłem część podziemną browaru, oto kilka fotek:







      reszta fotek wyszła nieostra chyba efekt zbyt intensywnego testowania piwek z tanków
      http://maremali.web-album.org/

      Comment

      • heckler
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2012.09
        • 1988

        #4
        Do lokalu zawitaliśmy około godziny 19 i o jakimkolwiek wolnym stoliku można było zapomnieć. Po dłuższych poszukiwaniach i dzięki uprzejmości jednej z biesiadujących grup przysiedliśmy się do ich stolika. Piwne menu zawierało dziesięć pozycji, a mnie udało się spróbować, aż siedmiu z pośród nich.

        - 10 ka 33/50 Kc.

        - Odpadlic Zelenac Brut IPA 13-ka 64/77 Kc

        - Jasna 12-ka 39/59 Kc

        - Reichstag ( Berliner Weisse Fruity) 14-ka 65/79 Kc.

        - Phoenix Extra Session Brut IPA 8-ka 54/66 Kc,

        - Franklin NEIPA 14-ka 64/77 Kc.

        - Zeleny Saturn 14-ka (Saaz Ale) 55/67 Kc.

        Jak dla mnie, to klasyka rządzi, natomiast górniaki nie są złe, tylko za dużo tego i w pewnym momencie piwa staja się podobne do siebie . Pozostałe trzy piwa to:

        - Rauchbier 14-ka 51/78 Kc.

        - Nevada APA 11-ka 50/53 Kc.

        - Relax Blues Saison 13-ka 42/50 Kc.

        Attached Files

        Comment

        • heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 1988

          #5
          Pozostałe piwka
          Attached Files

          Comment

          • dadek
            Major Piwnych Rewolucji
            🍺🍺
            • 2005.09
            • 4762

            #6
            Bardzo wesoło było 27-28.09.2024 w browarze Cobolis oraz na przyległym terenie na pasażu i przy stacji metra Ládví, a wszystko to z okazji święta Svatého Václava. Rozstawiono stoiska gdzie zagościły zaprzyjaźnione browary, na scenie prezentowały się młode rockowe i metalowe zespoły. Nad wszystkim miał oko sládek Cobolisa Pavel Palouš, który właściwie więcej przebywał na zewnątrz wśród kolegów piwowarów na stoiskach niż we własnym browarze. Pod wieczór zwołał chętnych na wizytę na dole w browarze "bo piwa wprost z tanka smakują najlepiej".
            Ja choć w knajpie byłem pewnie z 10 razy, po raz pierwszy miałem okazję obejrzeć browar.
            Warzelnia ma wybicie 20 hl, obok kotła znajduje się zbiornik wody gorącej, natomiast whirpool i zbiornik zimnej są naprzeciwko. Fermentacja i leżakowanie odbywa się w tankofermentorach 6x20 hl i 4x40 hl. Są też trzy kadzie otwartej fermentacji po 20 hl, jednak jak z rozbrajającą szczerością przyznał Pavel - od otwarcia browaru w 2018 roku ani razu ich nie użył. Sprzęt pochodzi z firmy Kovo-Janči Břeclav.
            Do warzenia stosuje głównie słody Kounice i Bestmalz, a jako specjalne Weyermann.
            Najwięcej i całorocznie warzy 10° Předák (ležák), 12° Praotec Ležák, 11° Nevada (APA) i one są podawane na bar wprost z tanków. Ale oczywiście każdy kto był w Cobolisie lub odwiedził kiedyś którąś z piwotek w Czechach, wie że Pavel to maszyna do warzenia i ciągle wypuszcza jakieś nowe piwa rozmaitych stylów. Jak powiedział warzy około 15 warek miesięcznie, co daje rocznie 3500 hl piwa. Tak więc stali bywalcy na pewno nie mają powodu by narzekać na nudę.
            Oczywiście piwa jak zawsze podaje się w szkle firmowym dedykowanym do stylu, podkładki także wszędzie dostępne. Lodówki pełne butelek 0,3 i 0,75 l, także tych piw, których akurat nie ma na kranie.
            Zjeść też można, spory wybór dań przez cały dzień ale szczególnie korzystne jest polední menu - codziennie 3 dania do wyboru w cenach 159-179 kč. Króluje kuchnia czeska tak więc wegetarianie na wiele liczyć nie mogą ale zawsze się coś znajdzie.
            Godziny otwarcia się nie zmieniły.

            Fotki z browaru:
            1. Warzelnia, po prawej bojler na wodę gorącą
            2. Zbiornik wody zimnej i whirpool
            3. Tankofermentory 20 hl
            4. Tankofermentory 40 hl

            Click image for larger version  Name:	DSC00998.jpg Views:	0 Size:	29,7 KB ID:	2344775 Click image for larger version  Name:	DSC00999.jpg Views:	0 Size:	27,6 KB ID:	2344776 Click image for larger version  Name:	DSC01003.jpg Views:	0 Size:	32,4 KB ID:	2344777 Click image for larger version  Name:	DSC01007.jpg Views:	0 Size:	29,0 KB ID:	2344778
            Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2025-01-06, 16:40.

            Comment

            • dadek
              Major Piwnych Rewolucji
              🍺🍺
              • 2005.09
              • 4762

              #7
              5. Kadzie otwartej fermentacji
              6. Stacja sanitacyjna CIP
              7. Napełniarka do butelek
              8. Śrutownik
              9. Sládek Pavel Palouš i wspólny z nim toast

              Click image for larger version

Name:	DSC01006.jpg
Views:	34
Size:	27,0 KB
ID:	2344780 Click image for larger version

Name:	DSC01009.jpg
Views:	35
Size:	29,6 KB
ID:	2344781 Click image for larger version

Name:	DSC01012.jpg
Views:	34
Size:	32,5 KB
ID:	2344782 Click image for larger version

Name:	DSC00996.jpg
Views:	33
Size:	27,5 KB
ID:	2344783 Click image for larger version

Name:	20240927_222723.jpg
Views:	33
Size:	32,3 KB
ID:	2344784

              Comment

              Przetwarzanie...