Czechy, Vysoké Mýto, Husova 216, Měšťanský pivovar Kujebák

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1996

    #1

    Czechy, Vysoké Mýto, Husova 216, Měšťanský pivovar Kujebák

    Pierwszy browar w mieście Vysoke Myto powstał w 1898 roku, a zakończył swoją działalność w 1951 roku. Na ulicy Piwowarskiej do tej pory można oglądać niszczejące zabudowania dawnego browaru. W 2015 roku w mieście powstał pierwszy, zresztą działający do dnia dzisiejszego browar o nazwie Mejto. Opisany poniżej, ale jeszcze wtedy działający pod starą nazwą: https://www.browar.biz/forum/showthr...ht=vysoke+myto

    W tym roku, a dokładnie w maju w tym ładnym miasteczku został otwarty drugi, ale pierwszy restauracyjny browar Kujebak. Właścicielem jest znany w mieście biznesmen pan Milan Mandík, czyli firma TORO VM a.s. Po za browarem do tego pana należy farma, masarnia, stacja benzynowa, oraz motorest Toro. Pomysł na otwarcie własnego browaru w głowie właściciela tlił się od dawna, a już w 2013 roku nazwa piwa Kujebák, oraz znaku towarowego została prawnie zastrzeżona. Widocznie dla tego pierwszy browar, obecny Majto musiał zmienić swoją nazwę.

    Po paru latach starania się o dotację i przejściu przez biurokratyczne przepisy wraz z synem zaczęli przygotowania do otwarcia swojego biznesu.
    Wybór miejsca padł na starą remizę strażacką położoną zaraz przy głównej ulicy w mieście. Obecnie wyremontowana stara remiza wygląda bardzo ładnie, a dobudowany z tyłu niski ,pawilon, pełni funkcję sali restauracyjnej, oraz kuchni. Na jego końcu, na tarasie, z dala od ulicznego hałasu wygospodarowano miejsce na letni ogródek. Partząc na budynek od frontu to po lewej stronie mamy wejście do restauracji, a po prawej stronie mieści się browar. Przez okno mozna zobaczyć prawie całą aparaturę.
    W środku nowo wyremontowanego i rozbudowanego budynku zachowano np. starą oryginalną belkę dawniej służącą strażakom do suszenia węży. Do środka możemy wejść z boku od strony parkingu, lub głównym wejściem od ulicy. Wtedy po wejściu do środka po prawej stronie mamy kadzie warzelne, a za nimi drzwi prowadzące do browaru. Wchodząc od strony parkingu zaraz przy wejściu stoi gablotka z gadżetami kolekcjonerskimi (szklanki, kufle).
    Cały lokal to w sumie jedna, duża sala w której stoją stoliki, oraz duży bar w kształcie litery V. Większą część baru zajmuje po części odkryta kuchnia, a w tej mniejszej jest część ,piwna, z nalewakami. W tej części nad głowami mamy drewnianą antresolę, ale raczej przeznaczoną na jakieś szkolenia, lub wykłady. Zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz jest po prostu ładnie.

    Do dyspozycji mamy kuchnię gdzie królują potrawy z grilla. Wszystko podobno pochodzi ,ze zdrowego chowu, i do lokalu dostarczane jest bezpośrednio z zakładów mięsnych właściciela.
    Tanio nie jest. Np. za gulasz z knedlikiem zapłacimy 165 Kc. a za steka prawie 300 Kc. My spróbowaliśmy żeberek w cenie 275 Kc., oraz ,restovana klobasa, w cenie 85 Kc.
    Jedzenie było po prostu dobre i niestety jak to często bywa w Czechach było trochę przesolone.

    Piwa w browarze warzy się tylko trzy rodzaje i jest to ogólnie zwana ,klasyka, w postaci:

    -Kujebák svetla 12-ka w cenie 26/38 Kc. Bardzo smaczna klasyka. Super piwko!!

    -Vysokomýtské pivo svetla 10-ka w cenie 22/34 Kc. Dobra, nie była bardzo, ale po prostu dobra.

    -Malvaz tmave specialni 13-ka w cenie 28/42 Kc. Według nas najsłabsze z piw. Za bardzo wodniste, brakowało mu jakiegoś mocniejszego np. kawowego akcentu.

    -Rezane w cenie 44 Kc. O dziwo całkiem sporo kobiet je zamawiało.

    Mieliśmy mały problem z obejrzeniem browaru. Otóż klucze do niego ma obsługa i co chwilę sobie tam wchodzi np. po piwo w pet-kach które można zabrać z sobą. Niestety w środku zamontowany jest monitoring i obsługa sama bez zgody szefostwa nie może tam nikogo wprowadzić . Sobota, popołudnie, to wiadomo że nikt nie ruszy dupska dla takiej pierdoły.
    Kelner z którym rozmawialiśmy w tej sprawie olał temat, ale na szczęście naszym losem przejęła się jedna z sympatycznych kelnerek. Zadzwoniła do pani Reginy która była tak miła i przyjechała dla nas do lokalu. Pokazać browar to wam pokażę, ale technicznie to nic wam o nim nie opowiem, odparła po przywitaniu się z nami.
    Jak się okazało to bardzo miła i uśmiechnięta pani Regina jakiś czas mieszkała w Gliwicach i całkiem dobrze mówi po Polsku. Nawet wiedziała gdzie leży Dąbrowa Górnicza!!
    Cały sprzęt został zamówiony i wyprodukowany przez Czech brewmasters, a tanki prawdopodobnie mają pojemność 20 hl. Sladka mają, ale na co dzień mieszka on w Pradze.
    Do browaru wpada tylko uwarzyć piwo. Cały browar to praktycznie jedno duże pomieszczenie plus osobne pomieszczenie z chłodnią gdzie znajdują się dwa poziome tanki wyszynkowe z których to piwo dostarczane jest na bar. W browarze nie ma otwartej fermentacji.
    Cóż więcej?? Bardzo dobre piwo, całkiem smaczne potrawy i ciekawa miejscówka, nic tylko odwiedzać Vysoke Myto.
    Lokal czynny jest od 11 do 23, a w piątki i soboty do 24. W niedzielę browar jest nieczynny!!

    Zdjęcia w galerii:













  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1996

    #2
    Zdjęcia piwka:




    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4776

      #3
      Vysoké Mýto odwiedziliśmy 3.02.2019.
      Jak to jest pięknie gdy w takim miasteczku powstają browary. Jest wtedy pretekst by wysiąść z pociągu, nie tylko je odwiedzić i spróbować piwa ale i obejrzeć miasto, przez które się kiedyś tylko przejeżdżało. I jak to w Czechach bywa, Vysoké Mýto okazało się zadbanym, bardzo ładnym, zabytkowym miastem z zaskakująco dużym rynkiem.
      Od przystanku kolejowego Vysoké Mýto město, tak do browaru Mejto jak i do Kujebáka, jest identyczna odległość (około 300 m), z tym że w przeciwnych kierunkach. Na pierwszy ogień poszedł Mejto gdyż tam nie ma hospody, a w Kujebáku posiedzieliśmy aż do zaplanowanego odjazdu.
      Wszystko o tym miejscu opisał heckler, ja tylko dodam że tego dnia mieliśmy możliwość spróbować czterech piw:

      - Vysokomýtské vyčepní 10° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=130483
      - Světlý ležák 12° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=130484
      - Malvaz 13° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=130485
      - Red Ale 14° https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=130486
      Řezaného nie liczę bo tu to mieszanka, a nie osobno uwarzone piwo.

      Generalnie bardzo nam się tu podobało, Kujebáka mogę polecić.

      Comment

      • pebejot
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺
        • 2010.01
        • 1605

        #4
        Odwiedziłem Kujebáka (nie chcę pisać obraźliwie ) na początku października.
        Towarzyszyła mi piękna słoneczna pogoda, a do miejscowości dowiózł mnie pociąg osobowy obsługiwany przez jednostkę Regionova w malowaniu województwa Pardubickiego.

        Z czterech podstawowych piw były dostępne trzy:
        - Vysokomýtské vyčepní 10° (23 / 38 kč)
        - Světlý ležák 12° (28 / 46 kč)
        - Red Ale 14°(44 kč)

        Najbardziej do gustu przypadła mi 14-stka, chociaż wszystkie zasługują na dobrą ocenę.
        Ceny tylko lekko podskoczyły od czasu wizyty Dadka.
        Jest firmowe szkło i podstawki.

        Jedzenie w przystępnych cenach. W menu kuchnia Czeska, sałaty, burgery.
        Poledni menu w godzinach 10:00 - 15:00 (rzadko się zdarza żeby w Czechach było do tak późnej godziny) w cenie 99 - 145 z zupą.
        Każdego dnia 3 pozycje.
        Attached Files

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • pebejot
          Szwajcaria, Luzern, Diebold-Schilling-Strasse 13, Kulturhof Hinter Musegg
          pebejot
          W przepięknym mieście Lucerna działa już w sumie 6 browarów.
          Jeden z najnowszych otworzył się W 2015 roku.
          Jest to browar z własnym wyszynkiem, który powstał na terenie małego eko gospodarstwa.
          Kulturhof Hinter Musegg znajduje się w drewnianym budynku przypominającym starą...
          2021-11-14, 16:12
        • dadek
          Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
          dadek
          Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
          2024-09-19, 02:44
        • dadek
          Kujebák, Malvaz
          dadek
          Tmavý speciál 13°Blg.
          Barwa na oko wchodzi w czerń ale naprawdę jest głęboko bordowa. Piwo klarowne.
          Piana beżowa, gęsta, zostawiająca plamy na szkle i spory kożuch na powierzchni.
          Pachnie lekko ciemnosłodowo z karmelkową nutą.
          Smakowo podobnie - dominuje łagodna...
          2019-02-19, 02:13
        • pebejot
          Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
          pebejot
          Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
          Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
          Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
          2024-01-05, 23:11
        • dadek
          Niemcy, Erfurt, Am Waldkasino 2, Waldkasino
          dadek
          Do Erfurtu przybyliśmy w poniedziałkowe popołudnie 12.08.2024. Po rozłożeniu się w hotelu i spacerze po pięknej starówce wypadało udać się na jakieś miejscowe piwo. Z ośmiu browarów jakie znajdują się w mieście w poniedziałki czynny jest tylko jeden - Waldkasino, więc nie było...
          2024-12-29, 17:42
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...