Czechy, Česká Kamenice, Pivovarská 3, Pivovar Kotouč

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1980

Czechy, Česká Kamenice, Pivovarská 3, Pivovar Kotouč

Na początku w samym sercu Czeskiej Szwajcarii obecni właściciele posiadali samą gorzelnię. Natomiast pomysł na otwarcie browaru zrodził się parę dobrych lat później.
    Poszukując nowych lokali dla rozwijającej się gorzelni znaleźli dawny, barokowy budynek starego browaru, był on wówczas wpisany na listę zagrożonych zabytków.
    Stary browar działał w latach 1640-1951, następnie za sprawą obecnego właściciela którym jest Jan Kotouč browar działa od grudnia 2015 roku.

W 2016 roku miałem okazję właśnie tam spróbowania ich piwa po raz pierwszy. Piwa które bardzo mi smakowało, dla tego drugie odwiedziny zaplanowałem na 13.08.
    Całkiem ładnie odnowiony, stary budynek stoi na zakręcie ruchliwej drogi na Děčín. Przed budynkiem bez problemu zaparkujemy autem.
    Z tyłu budynku w którym znajduje się browar, bardziej od ulicy znajduje się ,Velká hospoda - varna, która to jest czynna tylko od środy do niedzieli w godzinach 14-22.
    Czemu w nazwie jest ,varna, nie wiem. Może dla tego, że dokładnie pod hospodą stoi warzelnia, ale nie dane mi było być w tym lokalu i obejrzeć go od środka. Przed lokalem na dużym, asfaltowym placu jest ogródek piwny. Taki super klimacik położony parę metrów od ruchliwej drogi.
    Z drugiej strony budynku, aż za budynkiem z ,wieżyczkami, z dala od ulicy codziennie otwarta jest pizzeria. Dokładnie od 10-22. Tam możemy zakupić piwo na wynos, zjeść pizzę, lub w towarzystwie sprzętu do napełniania butelek (tak myślę) napić się lanego piwa. Lokal jest mały, ale spróbujemy tam wszystkich akurat dostępnych piw. A były to:

-Kamenický ZLAŤÁK svetla 11-ka w cenie 18/26 Kc. Niedobre!!!!
    -Kamenická PODKOVA svetla 12-ka 19/28 Kc. Niedobre!!
    -Kamenický RYTÍŘ tmava 12-ka 19/28 Kc. Olałem temat.
    -Kamenický POKLAD polotmava 13-ka 22/31 Kc. Dziwne !
    -Kamenická KAPLE svetle, medove 14-ka 26/39 Kc. Chyba najlepsze, może dla tego, że miód trochę przyćmił inny smak

Zawiodłem się na całej linii i to prze okrutnie!! Na całe szczęście zamawiałem małe i jakoś to poszło. Podsumowując temat to wychodzi, że z tego browaru piłem już bardzo smaczne piwa z pet-ków i bardzo nie smaczne z kija. Bywa i tak .
    Generalnie w kwestii piwa było kiepsko, a i w upalny dzień nie ma gdzie tam posiedzieć. Pozostaje wnętrze hospudki, pizzerii, lub twardziele pójdą posiedzieć przy głównej ulicy.
    Aparatura browaru mieści się na parterze w budynku przy ulicy. Opisałem przy zdjęciach w galerii:

• slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5055

Nasza wizyta zalicza się do średnio udanych i chyba tam już nie wrócimy. Mowa oczywiście o przybrowarnej pizzerii, bo Varna była w czwartek wieczorem zamknięta na głucho.
    Samo piwo (piliśmy 11 i 12) było średniogoryczkowe i jak by to powiedzieć... do bólu poprawne i to wszystko. Bez wad, ale i bez żadnych zalet, które by je pozwoliło zapamiętać i powrócić.
    Więcej nie piliśmy, ponieważ sam lokal też niezbyt do tego zachęca. Zero klimatu czeskiej hospody, wystrój kompletnie nijaki, rozwrzeszczane dzieciaki, obsługa, której trzeba się napraszać (!) no i muzyka... disko bandżo lat '90 czyli dj Bobo, Coco Dżambo - ta klimaty. Święty by nie wytrzymał...
    A w Kamenicy jest miły lokal, gdzie leją Falkenstejna (Krásná Lípa), Frantiska (Harrachov) i Konrada. Ale o tym w oddzielnym temacie.
    Dick Laurent is dead.

Comment

• dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4762

Zwizytowaliśmy browar 16.07.2021. Od stacji ČD to tylko 300 m, budynki browaru widać od razu gdy tylko od torów skręcimy w pierwszą ulicę w lewo.
      Sądząc po wielkości całego kompleksu niegdyś musiał to być jeden z większych browarów na tych terenach, choć mógłby z nim może konkurować nie tak bardzo odległy Cvikov.
      I takich mniej więcej doznań jak w Cvikově oczekiwaliśmy widząc połyskujące bielą odnowione budynki z czerwonymi dachami. A jednak po bliższym przyjrzeniu się stwierdziliśmy, że tutaj chyba nie do końca inwestor miał środki na całkowitą renowację. Część od strony ulicy rzeczywiście wygląda ładnie ale wewnętrzny dziedziniec i przyległa zabudowa z lewej strony nie prezentują się zbyt dobrze. No ale ja na zasadzie, że jak otwarte i psy nie gryzą, to wlazłem tam gdzie pewnie gości nie zapraszają. Sąsiadujące w dalszej części ul. Pivovarské budynki są zamieszkane przez hałaśliwych Cyganów, więc ich opłakany stan zupełnie nie dziwi. Jednak goście pizzerii czy hospody mogą czuć się trochę nieswojo, my niestety byliśmy świadkami głośnej awantury, dawały się też we znaki hordy biegających i krzyczących cygańskich dzieci.
      W odnowionej części najbliżej ulicy mieści się browar, w głębi ale już z wejściem z podwórza pracuje moštárna (czyli przetwórnia owoców na moszcze), jest też kvasírna i palírna gdzie klient może dostarczyć swoje owoce w celu fermentacji i destylacji na mocny alkohol.
      16.07.2021 Hospoda była nieczynna i powiedziano nam, że na razie jeszcze po kowidowych ograniczeniach jej nie otwarto. Tak więc pozostała nam pizzeria obsługiwana rodzinnie przez mamę, syna i córki. Oprócz pizzy, można zamówić w tygodniu zakąski w postaci, utopenców, kamenické klobásy, hermelína, itp. Natomiast w weekendy oferta się powiększa o dania obiadowe i zupy.
      Było niedługo po południu, więc oprócz nas siedzących w ciepełku przy jednej z ław na zewnątrz, innych klientów nie było. Czasem ktoś podjechał i kupował butelki z piwem na wynos, wpadali natomiast pracownicy browaru by coś zjeść i jak to w Czechach witali się widząc obcych (próbujących każdego piwa po kolei) i zagadywali. Dzięki temu jako "pivní turisty" z chłopakiem jeżdżącym wózkiem widłowym mogliśmy na szybko obejrzeć browar. "- Nie wolno nam nikogo wpuszczać bo zwiedzanie tylko na zapisy i płatne ale teraz szefa nie ma więc mogę wam pokazać" - powiedział.
      Sprzęt pochodzi z firmy BREWTEC z Litvinova. Warzelnia ma wybicie ponad 10 hl. Nie ma otwartej fermentacji, odbywa się ona w trzech stojących tankach (chyba po 20 hl). Piwa leżakują w poziomych tankach ułożonych piętrowo, jest ich 15 o pojemności 23 hl każdy.

Na kranach tego dnia było 6 z chyba 14 (!) tu produkowanych z przydomkiem Kamenick-á,-é,-ý:

- Zlaták 11°, 4,3%. Ja zacząłem od 0,5 l (34 kč) i zaraz tego pożałowałem - blade słabe piwo o maślano - tekturowym smaku Nie dopiłem, następne postanowiłem próbować już po 0,3 l.
      - Motejl 11°, 4,3%. Tu było jeszcze gorzej! A to podobno miał być Ale... Kolor brudno-słomkowo-żółty, zapach fermentacyjny, w smaku kwaskowe, "bukiet warzywny" w ilości przekraczającej wytrzymałość . Poszło w krzaki po dwóch łykach. 27 kč/0,3 l.
      - Podkova 12°, 5%. Ciemnozłotej barwy, lekko mętne. Zapach kwaśno-mdło-podgniły nie wróżył nic dobrego, jednak w smaku nie było tak źle, choć nie można powiedzieć że dobrze. Może dość wysoka słodowość przykryła inne mankamenty, niewielka goryczka w trawiastej dziwnej postaci. Zmęczyłem, nie wylałem. 27 kč/0,3 l.
      - Turbo 12°, 5%. Podobno uwarzone na 40-lecie kapeli Turbo (ciekawe czy próbowali). Zapytałem pani czym to piwo rożni się od Podkovy. Podobno miało być mocniej chmielone. Mocniej to nie znaczy, że mocno ale trzeba przyznać, że było tego chmielu trochę więcej. Poza tym zbożowa słodowość z nieprzesadzoną dawką DMS, dało się wypić. 27 kč/0,3 l.
      - Poklad 13°, 5,4%. Określane jako polotmavé, było barwy ciemniejszego bursztynu. Dość wysoka słodowość, karmel, leciutkie nuty ciemnosłodowe, w tle ciut kwaskowości. Może być, 28 kč/0,3 l.
      - Kaple 14°, 5,8%. Medový speciál nawet pachnący trochę miodem ale to raczej odsłodowo. W smaku może i jest trochę takiej jasnej miodowej kwiatowości z nutą słodkich bardzo dojrzałych brzoskwiń, w tle nawet majaczy odrobina goryczki. To mi smakowało najlepiej ze wszystkich. 30 kč/0,3 l.

Wszystkie piwa lane do kufli firmowych, podkładki dostępne na stołach. Na wynos w butelkach było do kupienia jeszcze kilka innych niż z na kranie.

Generalnie to najgorsze piwa jakie piłem w Czechach od 2016 roku gdy to męczyłem się w Znojmě w browarze U Šneka. Z tego co spróbowaliśmy nie warto się fatygować do browaru, chyba że dziwnym trafem pozostałe tutejsze piwa by były dobre? Na razie zupełnie nie mam chęci na dalsze próbowanie. A do České Kamenicy mogę polecić przyjazd tylko na zwiedzanie pięknych okolic i przejażdżkę zabytkową linią kolejową do Kamenického Šenova do muzeum kolejnictwa.

Na fotkach: ogólny widok kompleksu budynków, w tej części znajduje się browar, w podwórzu już nie jest tak pięknie, tanki fermentacyjne, leżakownia...

Click image for larger version  Name:	DSC04125.JPG Views:	0 Size:	30,9 KB ID:	2320340Click image for larger version  Name:	DSC04132.JPG Views:	0 Size:	26,9 KB ID:	2320341Click image for larger version  Name:	DSC04126.JPG Views:	0 Size:	33,4 KB ID:	2320342Click image for larger version  Name:	DSC04129.JPG Views:	0 Size:	28,0 KB ID:	2320343Click image for larger version  Name:	DSC04130.JPG Views:	0 Size:	28,5 KB ID:	2320344

Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2021-08-31, 01:40.

Comment

• dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4762

...oraz: destylarnia, asortyment w butelkach i Kaple 14°

Click image for larger version

Name:	DSC04128.JPG
Views:	155
Size:	35,5 KB
ID:	2320346Click image for larger version

Name:	DSC04127.JPG
Views:	153
Size:	84,5 KB
ID:	2320347Click image for larger version

Name:	DSC04134.JPG
Views:	147
Size:	87,2 KB
ID:	2320348

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23994

Klimat miejsca dziwny, gdzieś utknął (także z kuchnią) w latach 90tych (co dziwne, bo jest nowszy), ale muszę stanąć odrobinę w obronie tego browaru - kilka tygodni temu był dostępny koźlak z wajchy i ten był naprawdę porządnym klasycznym bockiem jakich ogólnie mało w CR. Z PETa nie był już taki świetny
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
          X