Czechy, Praha-Řeporyje, K Tržišti 14, Pivovar Řeporyje

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1907

    Czechy, Praha-Řeporyje, K Tržišti 14, Pivovar Řeporyje

    W kolejnej praskiej dzielnicy, tym razem w Řeporyje w tym roku został otwarty nowy browar wraz z restauracją. Z ciekawostek mogę napisać, że obok obecnego browaru, a ściślej koło sporego, asfaltowego placu parkingowego stoi najstarszy budynek w Řeporyje oznaczony numerem 1. Niestety jego obecny stan pozostawia wiele do życzenia.
    Natomiast stojący obok ładnie wyremontowany budynek obecnego browaru wcześniej służył mieszkańcom jako kino. To ta część od strony parkingu.
    Dolna część budynku, ta z browarem i dolną salą restauracyjną dawniej służyła jako restauracja Prefunda. Było, minęło teraz jest browar.

    Sale restauracyjne są dwie. Jedna z wejściem od strony placu asfaltowego służącego za parking. Dla chcących posiedzieć na dworze i popatrzeć sobie na zaparkowane tam auta przed wejściem ustawiono dosłownie dwa stoliki. Z tej sali po krętych schodach możemy zejść piętro niżej do drugiej, większej sali restauracyjnej z której mamy częściowy podgląd na warzelnię. Sala wykończona jasnym drewnem, położonym również na suficie podpartym na łukowatych filarach. Jest o wiele przytulniej niż w typowo barowej sali na górze.
    Na tarasie wśród donic z kwiatami możemy zasiąść przy jednym z pośród trzech stolików. Generalnie mnie się podobało.

    Browar i restauracja zostały wyremontowane i otwarte dzięki dwóm wspólnikom. Jeden z panów jest właścicielem restauracji, a drugi browaru w którym również jest piwowarem.

    Dzięki miłej pani kierowniczce mieliśmy możliwość obejrzenia browaru od środka. W sumie pośrednio dzięki niej, bo po browarze oprowadziła nas młoda pani sladek, albo podsladek jak się tytułowała. Pani zakochana w piwie po uszy, a właściwie to po szyję, bo właśnie jej tylną część zdobił spory tatuaż Pilsner Urquell .
    Browar oprócz piw warzonych na swoje potrzeby podnajmowany jest browarom kontraktowym, lub warzy dla innych browarów. Jednym z nich jest pobliski browar Třebonice .
    Mały browarek nie nadąża z warzeniem piwa i posiłkuje się piwem z większego browaru. Ktoś jedzie kawał drogi spróbować piwa właśnie z browaru Třebonice, a wypije będąc zapewne nieświadomym piwo z browaru Řeporyje. Takie coś nie powinno mieć miejsca i mnie bardzo wku.., ale jak zwykle pęd za kasą wygrał

    Wróćmy do meritum. W browarze Řeporyje zastaliśmy bardzo bogatą ofertę piwną składającą się, aż z 8 rodzajów piwa. W sumie na początku chciałem wszystko zakupić w pet-kach, ale ostatecznie zakupiłem ,tylko, sześc butelek. Pozostałe dwa rodzaje zamówiłem, małe, lane. Były to:

    -Vilda svetle vycepni 10-ka w cenie 34/25 Kc.

    -Polotmavy Reporyjsky lezak 12-ka w cenie 37/27 Kc.

    Oba piwa nijakie, bez wyrazu. A ja pozostałe piwa w pet-kach już kupiłem . Kurw..pomyślałem, jak reszta tych piw będzie tak smakować jak te dwa to się pochlastam.
    Na całe szczęście najgorsze piwa spróbowałem u źródła. Reszta wypita wieczorem na kwaterze i później w domu okazała się być bardzo dobrymi piwami i to bez wyjątku
    Pozostałe piwa lane/ pet dostępne w browarze to:

    -Svetly lezak Prefunda (tak jak dawna restauracja) 12-ka w cenie 100 Kc. za 1,5l. lub lane 37/27 Kc.

    -Tmavy special 14-ka 80 Kc. za litr, lub lane za 37/27 Kc.

    -Ejlik 11-ka za 80 Kc.za litr.

    -Viden 11-ka w cenie 60 Kc. za litr.

    -Svetly lezak Mlynarska 12-ka w cenie 100 Kc. za 1.5l.

    -Svetly lezak Kolarska 11-ka w cenie 100 Kc. za 1.5l.

    Jak widać o wiele większa oferta była w plastiku, który możemy zakupić w górnej restauracji. Bogata oferta smacznych ,jasnych, bardzo przypadła mi do gustu .
    Z kuchni nie korzystaliśmy, gdyż czas nas gonił, ale widziałem, że w ofercie restauracji jest ,denni menu,. Pozostałe dania cenowo kształtowały się od 140 Kc. w z wyż.

    Zdjęcia w galerii część 1:











  • concerto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2003.09
    • 859

    #3
    Lokal robi dużo lepsze wrażenie niż niedalekie Luziny.

    Raczej nowoczesny wystrój, obsługa pół na pół- starszy barman olewa, młody pomocny. Duży wybór piw w petach po 80-90 za litr.

    Piłem smaczną ciemną 14, a na wynos wziąłem weizenbocka.
    "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

    Comment

    • heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1907

      #4
      Pomimo godzin popołudniowych miejsca w lokalu było pod dostatkiem. W ciszy i spokoju można było spróbować sześciu piw. Oferta na kranach i tym razem była o wiele skromniejsza od piw w plastiku.

      -Vilda 10-ka 34/25 Kc.

      -Svetly lezak Prefunda 12-ka 37/27 Kc.

      -Tmavy special 14-ka 80 Kc. 37/27 Kc.

      -Polotmavy Reporyjsky lezak 12-ka 37/27 Kc.

      -Ejlik 12-ka 39/29 Kc.

      -Gorilak English Pale Ale 14-ka 39/29 Kc.

      Ceny piw bardzo przystępne i po ponad roku zero podwyżki . Z plastiku spróbowałem mocnego, jasnego piwa - Starostova Sedmnacka. Smaczne piwa warzy pani Tamara




      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4702

        #5
        Uwielbiam te dalekie praskie dzielnice, które kiedyś były samodzielnymi miasteczkami czy gminnymi wsiami. Stara zabudowa, remiza, kościół, jak by się nie było w Pradze. A dojazd pociągiem ze Smichova zajmie tylko 12 minut, kolejne 5 dojście do browarku.
        Przyjechaliśmy tu 18.12.2019 około 12.30 tradycyjnie na śniadanio-obiad. Już na rampie browaru powitał nas główny sládek pan Tomáš Mikulica, który ze swoim pomocnikiem właśnie ładowali kegi z piwem do dostawczaka. Pan Tomáš jest bardzo doświadczonym i dobrze znanym piwowarem, pracującym prawie 25 lat w swoim browarze Chyně pod Pragą, który jest obecnie unieruchomiony, o czym tutaj https://www.browar.biz/forum/showpos...7&postcount=11
        Ten řeporyjský został uruchomiony w lutym 2018, a ślady Chyně są tu dobrze widoczne chociażby w postaci wielu kegów z napisami z tamtego browaru. Po prostu były własnością pana Tomáša i przywiózł je tu ze sobą. Oprócz niego pracuje tu jako drugi sládek Tamara Dolníčková - młoda dziewczyna po szkole o kierunku piwowarstwo i winiarstwo w Brně. Jak sama powiedziała wina nie lubi, a na Moravě go dużo więc przyjechała do Pragi do pracy. Akurat była zajęta warzeniem więc na dalsze zwiedzanie zabrał nas pan Tomáš.
        Od strony technicznej wygląda to tak:
        Warzelnia ogrzewana jest parą, ma wybicie 10 hl, składa się z kotła zacierno-warzelnego (pośrodku) i kadzi filtracyjnej (z lewej). Jest też whirpool niżej po prawej stronie od kotła, a obok niego wymiennik ciepła i zbiornik wody lodowej. Ten sprzęt zbudowała firma Nerez Cidlina. W pomieszczeniu obok, w głębi budynku umieszczono 3 otwarte kadzie fermentacyjne po 20 hl, a obok nich stoją 3 tankofermentory (również 20 hl) przeznaczone do piw górnej fermentacji. Chłodzenie odbywa tu się poprzez płaszcze z wodą lodową o temperaturze około 2°C.
        Z warzelnią i fermentownią przez ściany sąsiaduje na parterze spory magazyn pustych kegów, a w wydzielonej z niego chłodni przechowuje się kegi i PET-y pełne piwa. Są tu również 2 stojące tanki pośredniczące służące do przechowywania gotowego piwa przeznaczonego do rozlewu. Z magazynu jest bezpośrednie wyjście na rampę gdzie wydaje się piwo do samochodów i odbiera próżne kegi, tu również jest ich myjka.
        Potem wąskim, nieregularnym zejściem, mijając rząd kegów z których podawane jest piwo na oba bary, schodzimy do klasycznie pięknej piwnicy z łukowym stropem z czerwonej cegły. Tu dość gęsto umieszczono 13 tanków leżakowych o pojemności 20 hl każdy, oczywiście do piw górnej fermentacji. Są one bezpłaszczowe, chłodzona jest piwnica. Choć jak wyjaśnił pan Tomáš, utrzymanie stałej temperatury nie wymaga zbyt dużej ingerencji, gdyż znajdujemy się w litej skale. Było z tym trochę kłopotu przy przystosowaniu i wyrównaniu podłogi pod tanki, a próba powiększenia piwnicy pod kolejne spaliła na panewce - po prostu skała okazała się za twarda. Tak więc obecna zdolność produkcyjna browaru - 2500 hl rocznie, nie może być już zwiększona. Trzeba nadmienić, że pozostały sprzęt (poza warzelnią) pochodzi z innej firmy - Nerez Blučina.
        Do produkcji stosuje się głównie słody z Kounic, w dużej mierze również Bestmalz, a jako specjalne Weyermann. Chmiele wiadomo - dominują Žatecké szczególnie do lagerów, oraz przekrój amerykanów do górniaków.

        Na kranach jest zawsze 6 piw, 18.12.2019 zastaliśmy:
        - Vilda 10° světlé výčepní
        - Prefunda 12° světlý ležák
        - Polotmavý ležák 12°
        To stała oferta, każde z piw po 37 kč/0,5 l.
        A ze speciálů były:
        - Vánoční D(a)reck 14° milk stout 45 kč/0,3 l
        - Cemetery Flowers 16° Cascade dark Ale 45 kč/0,3 l
        - Weizenbock 16° 45 kč/0,5

        Jest możliwość zamówienia degustacyjnego nosidełka 6x0,15 l w cenie 95 kč.

        W lodówce w PET-ach na wynos było 10 rodzajów piw.

        Po oprowadzeniu nas po browarze pan Tomáš udał się na obiad i kawę do restauracji, a my poszliśmy na warzelnię trochę poprzeszkadzać Tamarze. Mówiła, że ogólnie jest zadowolona z pracy bo robi to co lubi i z Tomášem dobrze współpracują - on bardziej tradycyjnie, ona forsuje nowości. Dużo pomysłów na piwa udało się jej zrealizować, choć narzeka że piwa nowofalowe słabo sprzedają się na miejscu w browarze. -"Niby Řeporyje to Praha ale ostatnio beczka Gose była podłączona prawie 2 tygodnie i zeszła dopiero gdy przyjechała grupa z jakiejś firmy na przedświateczne spotkanie"- usłyszeliśmy. -"I tak jest z większością nietradycyjnych piw, sprzedają się w piwotekach w centrum, a na miejscu piją klasykę". Trochę bylem ździwiony, jednak jako dziewczyna z Moravy miała już wyrobiony pogląd na Pražaků którym się rzadko chce ruszyć d... do dalekiej dzielnicy. Chyba się spodziewała większego zasięgu piwnej rewolucji w Pradze.
        Trzeba też wspomnieć o bardzo fajnych etykietach na "nową falę", które właśnie się zmieniają na te projektu Tamary, do tradycyjnych piw zostaną niezmienione.
        Na pożegnanie Tomáš wręczył nam wygrzebane PET-y:
        - Your Mirror Image - gose z jeżynami i borówkami 10°
        - Awake And Alive - żytnia IPA 14°
        - Reason To Live - IPA 13°
        "-Ta dziewczyna ma ciekawe pomysły" powiedział. Choć za gose nie przepadam to było ciekawe, bardzo dobra IPA, a żyto wybitne.
        Browarek wart polecenia nie tylko za piwa ale i za klimat.

        Fotki w galerii:










        Comment

        Przetwarzanie...
        X