Czechy, Praha-Lahovičky, Strakonická 100, Pivovar Kail

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1980

Czechy, Praha-Lahovičky, Strakonická 100, Pivovar Kail

Jadąc z centrum Pragi dwupasmową drogą szybkiego ruchu nawigacja poinformowała mnie, że za 400 metrów będę na miejscu, czyli w browarze Kail. Zrobiłem wielkie oczy, jak na miejscu na środku drogi?? Pewnie nawigacja coś porąbała, pomyślałem w pierwszej chwili. A tu nie!! Jedyny przy tej drodze niepozorny skręt w prawo prowadzi do prywatnej posesji na terenie której stoi browar. Po dotarciu pod posesję okazało się, że to całkiem fajne miejsce i nawet nie słychać aut jeżdżących po pobliskiej drodze.
    Na miejscu przywitała nas zamknięta, drewniana brama wjazdowa ozdobiona dużymi, złotymi literami tworzącymi napis- Pivovar Kail, oraz głośna muzyka dochodząca z posesji.
    Po krótkim oczekiwaniu przy bramie pojawił się właściciel/sladek, zapraszam do środka, powiedział do nas z uśmiechem na twarzy. Po przekroczeniu bramy zobaczyliśmy fajna, starą i pomalowaną na biało chatkę, oraz sporo zieleni wokół. Po lewej jakaś wiata z klamorami, a na trawniku obok w ogródku rozstawione firmowe stragany browarów.
    Jutro mamy małe święto w postaci pierwszej rocznicy otwarcia mojego browaru i z tej okazji zaprosiłem trzy zaprzyjaźnione browary, odparł gospodarz.
    Jednym z nich był pobliski browar Moucha, drugim jakiś kontraktowiec, a trzeciego nazwy nie pamiętam .
    Takie skromne, kameralne chlanie piwska od rana do wieczora na prywatnym placu gospodarza. Do tańca zagra jakaś kapela i będzie zabawa na całego, życie jest piękne .
    Gdyby nie powiedział nam gospodarz nie wiedzieliśmy, że z tyłu jego posesja graniczy z Chuchelským, konnym torem wyścigowym, a zaraz po drugiej stronie trasy szybkiego ruchu płyną i łączą się w jedną dwie rzeki Berounka i Vltava. Taka ciekawostka.

Sam browar sto na prawo od chatki, zaraz za zadaszonym ogródkiem piwnym. Tam na siedliskach zrobionych z palet i przy stołach zrobionych z drewnianych szpul między innymi jutro ( i nie tylko) będzie można posiedzieć przy piwie. Tego dnia był to już drugi odwiedzony browar, który mieści się w kontenerze. Zakupiony i dostarczony przez tą samą firmę jak ten w Ladronce.
    W środku stoją trzy tanki, spilka i obok jedna kadź warzelna. Kontener od tego w Ladronce różnił się tylko brakiem przeszklenia.
    Coś mi się zdaje, że dzięki ,kontenerowej technologi, nastąpi prawdziwy wysyp tego typu browarów, ale na prawdę chciałbym się mylić w tym temacie.
    Potrzebny jest kawałek placu, dostęp do mediów i po kłopocie. Na dodatek jeżeli np. dzierżawca wypowie komuś umowę podnajmu terenu to całość można zabrać i postawić gdzieś indziej. Mnie osobiście takie browary się nie podobają. Brak im duszy i czegoś co człowiek chce zobaczyć. Tu wszystko jest takie samo i dla tego nie będzie sensu odwiedzać takich browarów. Obejrzeć jeden, a z pozostałych lepiej napić się piwa. Smutne to .
    Jak mówił właściciel, na razie moce przerobowe browaru wystarczają, ale popyt na piwo szybko rośnie i chyba w niedługim czasie będzie pora na zmiany.
    Warzy się tam trzy rodzaje piwa i są to:

-Luis -Ležák - 11-ka chmielony na zimno.
    -Crystal - ALE - 11-ka.
    -Alfa - APA - 12-ka z wyraźnym posmakiem amerykańskich chmieli. Bardzo smaczne, treściwe piwo.
    Właśnie tylko to piwo było dostępne podczas naszej wizyty. Piwo można zakupić na wynos w pet-kach, ale nalewane jest na bieżąco do butelek bez etykiet.
    Lanego piwa spróbujemy w Pradze w dwóch restauracjach:
    -ČASU DOST CAFÉ
    -The CRAFT

Całkiem fajna miejscówka z dobrym piwem. Lubię takie klimaty. Szkoda, tylko że nie wiedziałem wcześniej o małym święcie mającym odbyć się nazajutrz w tym miejscu.
    Może jakoś zmodernizowałbym plan wycieczki, a tak musieliśmy jechać dalej na wcześniej zarezerwowaną miejscówkę.

Zdjęcia w galerii:

• heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2012.09
    • 1980

Smaczna Alfa - APA - 12-ka : https://www.browar.biz/galeria.php?id=24298

Comment

• heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1980

W celu spróbowania lanego piwa udaliśmy się do restauracji Café Času (wnętrze na zdjęciu). Niestety z pośród trzech piw wymienionych w karcie dostępne było tylko jedne i było to Kail Crystal ALE 11-ka w cenie 38/48 Kc. Boziu, cóż to był za wynalazek . Nie dałem rady wypić nawet małego. Szkoda, bo po wizycie w browarze i degustacji piwa z butelki liczyłem na dalsze pozytywne doznania smakowe.
      Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
      X