Browar Dwa Kohouti znajduje się w dzielnicy Karlin -Praga 8, w podwórzu Lokál Hamburk należącej do firmy Ambiente. Otwarto go bardzo niedawno, bo jak wskazuje zapis na ścianie z pierwszego warzenia jest to 17.11.2018. W tej chwili na miejscu robią jedno Mistni Pivo - Lager 12% ekstraktu, 4,9% alkoholu i 40 IBU. Piwko bardzo smaczne- w cenie 55 koron za 0,4 litra.
W lokalu dostępne jest też kilka piw z browaru Matuška, który ma tych samych właścicieli. W browarze część produkcyjna oddzielona jest od części konsumpcyjnej łańcuszkami. Sam browarek to jedno duże pomieszczenie z jakby nie wykończonymi ścianami i widocznymi legarami. Podzielony jest na część siedzącą z dębowymi stołami i bardziej stojącą z wysokimi stolikami. Jednym się taki wystrój podoba, innym nie koniecznie...
Jedną z ciekawostek w lokalu jest sposób płacenia. Zamawiając piwo (tylko przy barze) po zapłaceniu otrzymujemy paragonik, który dajemy kilka kroków dalej barmanowi i ten nalewa nam wybrane piwo.
Innym niespotykanym (przynajmniej ja spotkałem się z tym po raz pierwszy ! ) procederem jest nalewanie piwa na wynos do 1 litrowych aluminiowych puszek. Barman nalewa piwo z kranu do puszki bez wieczka, a następnie na specjalnym urządzeniu w kilka sekund montuje profesjonalnie na puszce wieczko. Puszka oklejona jest prostym symbolem browaru, bez innych opisów.
Ogólnie lokal na pewno warty odwiedzenia dla piwa i swojej oryginalności.
W lokalu dostępne jest też kilka piw z browaru Matuška, który ma tych samych właścicieli. W browarze część produkcyjna oddzielona jest od części konsumpcyjnej łańcuszkami. Sam browarek to jedno duże pomieszczenie z jakby nie wykończonymi ścianami i widocznymi legarami. Podzielony jest na część siedzącą z dębowymi stołami i bardziej stojącą z wysokimi stolikami. Jednym się taki wystrój podoba, innym nie koniecznie...
Jedną z ciekawostek w lokalu jest sposób płacenia. Zamawiając piwo (tylko przy barze) po zapłaceniu otrzymujemy paragonik, który dajemy kilka kroków dalej barmanowi i ten nalewa nam wybrane piwo.
Innym niespotykanym (przynajmniej ja spotkałem się z tym po raz pierwszy ! ) procederem jest nalewanie piwa na wynos do 1 litrowych aluminiowych puszek. Barman nalewa piwo z kranu do puszki bez wieczka, a następnie na specjalnym urządzeniu w kilka sekund montuje profesjonalnie na puszce wieczko. Puszka oklejona jest prostym symbolem browaru, bez innych opisów.
Ogólnie lokal na pewno warty odwiedzenia dla piwa i swojej oryginalności.
Comment